Baie pentru răceală: cum o pregătești și cum te ajută

Baie pentru răceală: cum o pregătești și cum te ajută

Dana Ungureanu

În sezonul rece, răcelile sunt principala problemă de sănătate cu care ne confruntăm, așa că este important să știm cum să le tratăm. Un sistem imunitar puternic nu înseamnă imunitate la virusuri, ceea ce înseamnă că sunt șanse destul de mari ca, la un moment dat, să te confrunți cu semne și simptome specifice virozelor. Chiar dacă în farmacii și la plafar există foarte multe remedii pentru a combate infecțiile la nivelul sistemului respirator, baia pentru răceală este cu siguranță o alternativă foarte eficientă.

femeie care sta in cada cu apa calda si saruri pentru relaxare

O baie detoxificantă în adevăratul sens al cuvântului trebuie să respecte unele etape și reguli, însă este o metodă foarte plăcută și relaxantă pentru a combate răceala. De asemenea, sărurile recomandate ajută la eliminarea toxinelor din organism și, implicit, la combaterea infecțiilor și virusurilor.

De exemplu, băile cu sare Epsom, ghimbir și uleiuri esențiale sunt o metodă naturistă eficientă pentru combaterea afecțiunilor din sezonul rece. De regulă, durata acestor băi trebuie să fie între 12 minute și 60 de minute, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate.

Cel mai frecvent, baia detoxificantă este recomandată pentru tratarea răcelilor. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate cu privire la beneficiile băilor detox pentru astfel de afecțiuni. Ele ajută la diminuarea simptomelor și atenuează durerile musculare, însă rezultatele pot varia de la o persoană la alta.

Cât de eficientă este baia pentru răceală

Nu există foarte multe studii care să confirme eficiența băilor detox în tratarea răcelilor, însă cu siguranță acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Utilizarea uleiurilor esențiale, cum ar fi lavanda sau mușețelul, poate avea unele beneficii în tratarea afecțiunilor de sezon, iar acest lucru se datorează faptului că substanțele nutritive din plante ajută la relaxarea organismului.

Un studiu în cadrul căruia au participat 19 persoane a dovedit faptul că sarea Epsom, dacă este adăugată în baie, ajută la creșterea nivelului de magneziu în organism. Acest lucru ajută corpul să elimine acidul lactic, care, la rândul său, este responsabil de dureri. De asemenea, ajută la relaxarea mușchilor.

Alte cercetări arată că unele uleiuri esențiale pot avea proprietăți antimicrobiene și antivirale, De exemplu, eucaliptul are efect terapeutic în calmarea virusurilor la nivelul sistemului respirator superior. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe teste pentru a confirma beneficiile utilizării uleiurilor esențiale în tratamentele detox.

termometru pentru verificarea temperaturii corporale

Deși dovezile științifice sunt limitate, baia caldă este un remediu folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru scăderea temperaturii. Este recomandat ca apa pentru baie să nu aibă mai mult de 32 de grade, însă această metodă de tratament nu este recomandată persoanelor care suferă de amețeli. Senzația de tremurat în timpul băii apare atunci când organismul încearcă să își crească temperatura, ceea ce înseamnă ca apa trebuie să fie la o temperatură mai mare.

Cât de periculoase sunt băile detox

Înainte să încerci această metodă de tratament, este recomandat să consulți medicul. Femeile gravide, copiii și persoanele care au probleme la nivelul funcțiilor renale nu trebuie să facă băi detox. În cazul în care sunt prezente afecțiuni la nivelul rinichilor, organismul nu va putea elimina excesul de magneziu.

femeie care bea un pahara de apa pentru a se hidrata

Este recomandat să se consume o cantitate suficientă de apă înainte, în timpul și după o baie de detoxificare. Tratamentul trebuie întrerupt la primele simptome de leșin sau dacă apare senzația de amețeală.

Cum se pregătește o baie pentru răceală

Există foarte multe metode de pregătire pentru o baie detox, iar acestea diferă în funcție de simptome. Pentru început, aceste băi pot fi efectuate o dată pe săptămână, însă trebuie acordată foarte multă atenție deshidratării și pielii uscate.

În cazul primelor băi detox, este indicat ca tratamentul să nu depășească 20 de minute. Dacă nu apar efecte adverse, iar corpul se relaxează, timpul poate fi prelungit. De asemenea, și frecvența băilor poate fi prelungită.

sare epsom pentru baie detox

Baie cu sare Epsom

Dizolvată în apă caldă, pentru uz extern, sarea Epsom ameliorează durerile provocate de întinderile musculare, sindromul dureros miofascial și fibromialgia. Sarea Epsom sau sulfatul de magneziu este o substanță solidă, cristalină, de culoare albă, inodoră, cu gust amar. Din punct de vedere științific, nu există dovezi suficiente care să sprijine ajutorul oferit de sarea Epsom prin intermediul băilor calde. Cu toate acestea, există o multitudine de cercetări cu privire la utilitatea acesteia în uzul intern: este un foarte bun laxativ, ajută la reglarea ritmului cardiac și a nivelului de magneziu din sânge.

Baia caldă cu sare Epsom ajută la relaxarea mușchilor și diminuează durerile.

Cum o pregătești:  

  1. umple cada cu apă, iar pe măsură ce nivelul apei crește, adaugă o lingură de ulei de cocos și cinci picături de ulei esențial de lavandă, dacă dorești;
  2. odată ce cada este pregătită pentru baie, adaugă 280 de grame de sare Epsom; amestecă bine sarea în apă, astfel încât aceasta să se dizolve complet;
  3. bucură-te de o baie relaxantă timp de 12 minute, cel mult 60 de minute.

Baie cu ghimbir

Baia cu ghimbir ajută la eliminarea toxinelor din organism, la relaxarea mușchilor și la diminuarea durerilor.

Cum o pregătești:

  1. amestecă 60 de grame de sare Epsom, 60 de grame de sare de mare și 3 linguri de ghimbir ras; poți, de asemenea, să adaugi 50 de grame de bicarbonat de sodiu; dacă dorești, toarnă amestecul în cadă, în timp ce curge apa;
  2. pe măsură ce cada se umple cu apă, adaugă 225 ml de oțet de mere;
  3. bucură-te de o baie relaxantă timp de 45 de minute și asigură-te că bei suficientă apă. Întrerupe imediat tratamentul în cazul în care începi să tremuri.

Această baie deshidratează organismul, motiv pentru care este foarte important să bei multă apă înainte, în timpul și după efectuarea tratamentului.

Baie cu eucalipt

Această baie detox ajută la relaxarea mușchilor și la scăderea inflamației din organism.

Cum o pregătești:

  1. adaugă 280 de grame de sare Epsom, 280 de grame de sare de mare și 10 picături de ulei esențial de eucalipt în apă caldă. Poți, de asemenea, să adaugi 30 de grame de bicarbonat de sodiu, dacă dorești. Amestecă bine ingredientele până când acestea se dizolvă complet în apă.
  2. bucură-te de o baie relaxantă timp de 12 minute, cel mult 60 de minute.

Când trebuie să apelezi la medic

Trebuie să consulți medicul în cazul în care simptomele de răceală nu se ameliorează într-o săptămână sau în cel mult 10 zile.

De asemenea, este recomandat să apelezi la asistență medicală dacă:

  • febra este mai mare de 38 de grade Celsius;
  • febra nu scade timp de cinci zile la rând;
  • ai dificultăți de respirație;
  • ai dureri severe de cap, dureri în gât sau dureri la nivelul sinusurilor. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.