Cum sa prepari zeama de urzici si ce beneficii are ea

Cum sa prepari zeama de urzici si ce beneficii are ea

Andreea Gluh, redactor

Zeama de urzici are nenumărate beneficii pentru sănătate. Această fiertură cu puteri tămăduitoare este folosită din cele mai vechi timpuri în medicina naturistă, datorită proprietățile sale terapeutice, fiind indicată pentru tratarea mai multor afecțiuni medicale. Află, din acest articol, cum se prepară zeama de urzici si în ce afecțiuni poate fi ea folosită ca remediu naturist!

Urzici pe o farfurie

Ce poți face cu zeama de urzică?

Zeama de urzici se poate folosi nu doar în alimentație, ci și pentru înfrumusețare. Atât tenul, cât și părul tău pot beneficia de proprietățile uimitoare ale acestui lichid, deoarece:

  • Te scapă de mătreață și îți lasă părul strălucitor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să te clătești cu zeama de urzici după ce te-ai spălat pe cap cu șampon.
  • Te ajută să elimini imperfecțiunile tenului. Urzicile au proprietăți antiinflamatoare și conțin o cantitate ridicată de vitamina C. Acest lucru le determină să fie un remediu eficient pentru tratarea mai multor probleme de piele, precum acneea sau reacțiile alergice cutanate. Dacă suferi de aceste probleme de piele, pentru a avea un ten revigorat, poți bea 1-2 căni de zeamă de urzici sau îți poți tampona fața în fiecare dimineață, timp de două săptămâni

Cum se prepară zeama de urzică?

Zeama de urzică este simplu de preparat, sub formă de decoct. Se obține fierbând o mână de urzici (frunze și tulpină) în 2 litri de apă. Când apa dă în clocot, stinge focul, acoperă recipientul cu un capac și lasă la infuzat timp de 5 minute. Strecoară apoi lichidul și lasă-l să se răcească înainte de a-l folosi.

Zeama de urzici pentru păr

Urzicile fac minuni pentru podoaba ta capilară, întărind firul de păr și ajutându-l să crească. Nu ai nevoie de tratamente scumpe la salonul de coafură, îți poți prepara acasă o soluție pe bază de zeamă de urzic. Iată ce trebuie să faci:

  • Într-o cană de 250 de ml de apă, pune o mână de urzici proaspete
  • Pune apa la fiert și las-o să dea în clocot 3-5 minute, apoi stinge focul
  • Strecoară apa de urzici, iar în zeama rămasă adaugă câteva picături de ulei esențial (lavandă, cocos sau orice alt ulei preferi)
  • Toarnă soluția astfel obținută pe părul umed, înainte de șamponare. Masează bine pielea capului și lasă apoi să acționeze câteva minute
  • Spală părul cu șamponul obișnuit

Poți repeta acest proces în fiecare săptămână. Sau poți pune această soluție obținută din urzici într-un recipient de tip spray și apoi îl poți aplica pe păr în timpul zilei, de mai multe ori, pentru a oferi strălucire și pentru a crește rezistența firului de păr. 

Zeama de urzici: beneficii pentru sănătate

Sticluță cu ulei esențial de urzici

Urzicile conțin foarte multe substanțe nutritive, precum:

  • Vitamine (A, C, B și K) și minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu);
  • Acizi grași linoleici, oleici și stearici;
  • Aminoacizi esențiali;
  • Polifenoli (quercetină, acid cafeic, cumarină și alți flavonoizi);
  • Pigmenți (betacaroten, luteină, luteoxantină și alți carotenoizi).

Mulți din acești nutrienți acționează ca antioxidanți, protejând celulele împotriva radicalilor liberi. Alte efecte pozitive ale acestei uimitoare plante sunt:

  • Menține sănătatea tractului urinar

Urzica ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar, acest lucru fiind benefic pentru persoanele care suferă de afecțiuni urinare. De exemplu, un studiu clinic a arătat că urzica poate ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de o prostată mărită.

În plus, datorită efectului diuretic, urzica ajută la eliminarea acidului uric din organism, reducând astfel riscul instalării gutei. Pentru o eficiență maximă, este recomandat să bei zilnic 2 căni de zeamă de urzică, timp de 2 săptămâni.

  • Poate fi eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială ridicată poate pune viața unei persoane în pericol, deoarece crește riscul apariției bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Urzica acționează ca un vasodilatator, fiind folosită adesea în medicina naturistă ca remediu pentru reducerea tensiunii arteriale crescute. Este important de știut că toate studiile au fost efectuate în laborator sau pe animale, fiind necesare mai multe cercetări pe subiecți umani pentru a determina rolul exact al acestei plante asupra tensiunii arteriale.  

  • Poate fi de folos în tratamentul împotriva diabetului și a altor boli cronice

Urzica conține substanțe care au efecte similare cu insulina. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la scăderea glicemiei, fiind un real ajutor pentru persoanele care suferă de diabet zaharat. În plus, datorită polifenolilor din compoziția sa, urzica poate avea un rol deosebit de important în prevenirea și gestionarea bolilor cronice legate de inflamație, cum ar fi diabetul, obezitatea, cancerul și bolile de inimă.

  • Ajută la combaterea anemiei

Având o cantitate crescută de fier, calciu și vitamine (A, B2, C, K), urzicile pot fi eficiente în lupta împotriva anemiei. Ajută la revitalizarea organismului, eliminând astfel stările de oboseală și epuizare. De asemenea, poate fi de folos la reducerea sângerărilor și vindecarea mai rapidă a rănilor.

Când se culeg urzicile pentru mâncat

Cel mai bine este să mănânci urzici proaspete, atunci când este sezonul lor. Uzicile apar primăvara și se găsesc în locuri ușor umbrite. De obicei sunt în apropierea apelor, pe lângă râuri și lacuri, dar se pot afla și în grădini cultivate sau în pădure.

Poți da peste urzici și pe marginea drumului, dar este bine să le culegi doar din zone nepoluate, de acolo unde pământul nu conține substanțe dăunătoare. În general, urzicile extrag mineralele din sol, dar dacă pământul este poluat, ele pot extrage plumb, care este toxic pentru organism.

Zeama de urzici are nenumărate beneficii, dar ca să ajungi s-o prepari, trebuie să culegi plantele care sunt iritante la atingere. Tulpinile și frunzele urzicilor conțin peri fini. care secretă o toxină ce irită pielea. De aceea, ar trebui să-ți pui mănuși atunci când le culegi.  

Ceai de urzică - contraindicații

Ceai de urzici într-un bol de sticlă

Deși urzica este considerată, în general, sigură și netoxică, există unele efecte secundare asociate cu utilizarea necorespunzătoare a acesteia. Acestea includ:

  • Deranjarea stomacului (datorită efectului diuretic);
  • Iritații ale pielii și erupții cutanate;
  • Interacțiuni cu anumite medicamente, precum anticoagulante, antihipertensive, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente pentru diabet și altele.

Efectele secundare tind să fie mai frecvente atunci când ceaiul este făcut din rădăcină de urzică, nu din frunze. Totuși, se recomandă o doză maximă de 4 căni de ceai pe zi. De asemenea, medicii recomandă evitarea consumului de ceai de urzică în timpul sarcinii, deoarece acesta poate declanșa contracții uterine ce cresc riscul de avort.

Ceai de urzică dimineața

Urzica are un efect de calmare a mucoasei stomacale, de aceea, se recomandă consumul de ceai de urzică dimineața, pe stomacul gol. Este nevoie de un tratament de 2 săptămâni pentru ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian, a ulcerului și gastritei.

Pentru prepararea ceaiului de urzică, ai nevoie de o cană de apă fiartă și ½ cană de frunze de urzică. Pune apa la fiert la foc mic și las-o să dea în clocot. Când apa fierbe, stinge focul, las-o să se liniștească 1 minut și apoi adaugă frunzele de urzică tocate mărunt. Lasă totul la infuzat timp de 15 minute, apoi bea lichidul minune. Pentru un efect maxim, consumă ceaiul împreună cu frunzele. Dacă nu poți, strecoară-l și bea doar lichidul.

Urzica este toxică?

Urzica nu este toxică, însă, ca orice plantă medicinală, trebuie administrată cu precauție. Este important să cunoști contraindicațiile urzicii și să discuți întotdeauna cu un medic, înainte de a începe orice tratament cu urzici.

Mâncarea de urzici: beneficii

Farfurie cu mâncare de urzici pe o masă de lemn

Pe lângă faptul că mâncarea de urzici este foarte delicioasă, ea este și foarte sănătoasă. Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale urzicilor, este bine să folosești planta proaspăt culeasă. Primăvara este anotimpul în care urzicile se găsesc în abundență, așadar, trebuie neapărat să profiți de acest lucru. Dacă vrei să prepari o mâncare delicioasă de urzici, poți încerca rețeta de ciorbă cu smântână sau piureul cu usturoi.  

Zeama de urzică fiartă: beneficiile împotriva artritei sunt reale?

Inflamația este un răspuns natural al corpului, atunci când acestea încearcă să se vindece sau să combată infecțiile. Cu toate acestea, inflamația cronică poate provoca daune semnificative organismului. Urzica conține compuși care pot reduce nivelurile de hormoni inflamatorii multipli, interferând producția lor. Anumite studii au demonstrat că aplicarea de creme de urzică sau consumul de produse de urzică ajută la ameliorarea afecțiunilor inflamatorii, precum artrita. Totuși, studiile pe subiecți umani sunt limitate, astfel că în acest moment se efectuează mai multe cercetări pentru a determina beneficiile reale ale urzicii împotriva artritei.

În concluzie, deși zeama de urzici are nenumărate beneficii, efectele sale pot varia de la o persoană la alta. Fiecare om este diferit și are nevoile sale specifice, din acest motiv este important să discuți cu un medic specialist înainte de a urma orice tratament cu urzici.   

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Articolul urmator
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.