Remedii naturale pentru starea de somnolenta

Remedii naturale pentru starea de somnolenta

Redactor Alexa Galgau

Simti cum oboseala ti-a patruns parca pana in oase si trebuie sa faci eforturi considerabile doar pentru a ramane treaza pe parcursul zilei? Daca acesta este cazul, cu siguranta ca te supara faptul ca viata pare sa treaca pe langa tine fara ca tu sa te poti bucura cu adevarat de ea, oricat de multa vointa ai avea. Ce ramane de facut?

In cazul in care cafeaua nu isi mai face efectul, desi o consumi in cantitati deja nerezonabile, este momentul sa incerci niste remedii naturale pentru starea de somnolenta!

Cum combatem natural starea de somnolenta

Letargia poate fi cauzata de foarte multe afectiuni, dar si de astenia declansata de dezonul rece. Suplimentele alimentare pot fi de ajutor, iar un program de odihna sanatos poate face toata diferenta. Daca, insa, problema persista chiar daca dormi bine, ar fi indicat sa iti faci analize pentru hipotiroidism, anemie, deficienta de vitamina B12 si alte carente care pot provoca stare de somnolenta.

Lipsa energiei te poate afecta pe toate planurile, deoarece te vei simti demotivata si lipsita de chef. O schimbare in stilul de viata este un remediu eficient pentru aceasta problema, ceea ce inseamna ca in loc sa te energizezi fortat prin cantitati industriale de cafea, mai bine depui un efort pentru ca intregul organism sa isi incarce bateriile prin nutritie si printr-un stil de viata activ.

Iata cateva remedii naturale pentru starea de somnolenta!

1. O metoda rapida pentru a te trezi din starea de moleseala este sa pui doua picaturi de ulei de menta pe un servetel sau o batista si sa adulmeci, respirand adanc. Daca ai mai mult timp la dispozitie, adauga ulei de menta la apa pe care o folosesti la o baie fierbinte, alaturi de patru picaturi de ulei de rozmarin.

2. Intinde-te pe spate si sprijina-ti picioarele pe niste perne, astfel incat sa fie mai sus denivelul capului. In India, yoghinii se lupta cu starea de somnolenta prin astfel de practici, deoarece este incurajata circulatia spre creier, ceea ce sporeste atentia si capacitatea de concentrare.

3. Mananca cum trebuie! O auzi mereu ca solutie pentru nenumarate probleme pentru ca nutritia este baza sanatatii.

Iata cateva sfaturi de alimentatie pentru a evita starea de somnolenta:

- nu sari peste micul dejun, dar nici peste gustarile dintre mese. Este mult mai sanatos sa mananci putin si des, cu portii de cel mult 300 de calorii. Astfel, glicemia va fi stabila si nu vei mai fi letargica;

- redu consumul de produse bogate in carbohidrati prelucrati, precum zaharul si faina, deoarece acestia iti cresc glicemia brusc, dupa care o scad la fel de rapid. Consuma alimente bogate in fibre, care contin carbohidrati complecsi, precum cereale integrale, paine integrala si legume, care ajuta la reglarea glicemiei;

- mananca spanac in fiecare zi, cel putin in perioada in care simti ca abia poti sa iti tii ochii deschisi. Aceasta leguma contine potasiu, fier si mai multe vitamine B, toate importante pentru nivelul de energie.

4. O alta solutie naturala rapida pentru starea de somnolenta este sa tai un cartof necuratat (dar spalat) in felii si sa le lasi la inmuiat peste noapte. A doua zi, bea lichidul respectiv si te vei simti energizata numaidecat! Aceasta se intampla deoarece cartoful contine potasiu, un mineralde care corpul are nevoie pentru a transmite impulsurile nervoase si a face muschii sa se miste.

5. Bea suficiente lichide, adica cel putin 8 pahare de apa sau ceai pe zi! Nu astepta sa primesti semnalul de sete din partea corpului, deoarece acesta apare de obicei atunci cand deshidratarea deja s-a instalat.

6. Suplimentele alimentare sunt o solutie eficienta pentru starea de somnolenta. Ai la dispozitie o multime de variante, insa cele mai eficiente sunt: ginsengul (stimuleaza sistemul nervos), magneziul, tinctura de gingko (imbunatateste circulatia la nivelul creierului), coenzima Q10 si multivitaminele.

7. Daca te asteptai sa iti recomandam si sa faci miscare pentru a te energiza, nu te-ai inselat. Atunci cand simti ca nu te poti ridica din pat de somn, este momentul in care ar trebui sa te urci pe banda de alergat pentru cel putin 30 de minute. Chiar si exercitiile de yoga sau tai-chi ajuta in acest sens, fiind in acelasi timp si foarte relaxante. Iar daca ideea de efort fizic nu te incanta absolut deloc, poti avea activitati distractive care sa implice miscare, precum dansul.

8. Regleaza-ti orarul de somn! Aceasta inseamna sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore, chiar si in weekend. Daca ai nevoie de mai mult somn, culca-te mai devreme in loc sa te trezesti mai tarziu. Desigur, oricat de disciplinata ai fi, uneori ai nevoie de o mica repriza de somn la pranz. Secretul este sa atipesti mai putin de jumatate de ora, altfel corpul tau va intra in "stand-by" si cand te vei trezi te vei simti mai degraba obosita decat energizata.

Starea de somnolenta nu va disparea cu ajutorul cafelei, ba chiar va fi incurajata de cofeina in momentul cand efectul acesteia dispare. De aceea, incearca sa rezolvi problema prin schimbarea stilului de viata, iar rezultatele se vor vedea pe tine: vei fi plina de energie si vei straluci!

Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii
Cat de rezistent este parul tau?
Incepe quiz
Cat de rezistent este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.