Scapa de burta umflata cu remedii naturiste pentru balonare

Scapa de burta umflata cu remedii naturiste pentru balonare

Viorica Ghinea, redactor

Senzația de balonare nu este cel mai bun prieten al nostru, având în vedere că provoacă burta umflată și un disconfort general. Te simți greoaie, poți să ai dureri abdominale și gaze intestinale în exces. Cauzele? Fie ai avut o masă copioasă, la care ai făcut câteva combinații alimentare nepotrivite, fie ai o sensibilitate la nivelul stomacului.

De obicei, prevenirea acestei neplăceri este cea mai bună soluție, însă nu ne putem controla organismul în totalitate, astfel că este indicat să ai la îndemână câteva remedii  naturiste pentru burta umflată. Iată care sunt acestea!

Semne că ai burta umflată

Senzația de burtă umflată este o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane în prezent, iar aceasta nu are legătură cu grăsimea abdominală depusă în această zonă a corpului. Deși nu reprezintă o afecțiune gravă, totuși nu ar trebui să neglijezi semnele pe care ți le transmite organismul. Gazele intestinale, digestia lentă și durerea abdominală sunt primele simptome pe care le ai în acest caz. 

Dacă îți simți burta umflată periodic, fii atentă și la alte simptome care pot însoți această senzație neplăcută. Nu ezita să ceri sfatul unui specialist în domeniu dacă te simți moleșită, ai probleme de concentrare, menstruație neregulată, iritații pe piele, febră, ochi care curg, disconfort la nivelul gâtului, constipație ori diaree, hemoroizi sau dacă observi sânge în urină ori fecale.

De ce apare senzația de burtă umflată? 

Există mai multe motive care pot conduce la senzația de burtă umflată. În principiu, aceasta îți arată că ai probleme la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi colita ulcerativă, sindromul de colon iritabil ori boala celiacă. Retenția de apă, provocată de consumul mare de sare și deshidratarea sunt alți factori vinovați de această senzație. 

De asemenea, persoanele care au deseori probleme cu constipația se plâng de faptul că au abdomenul umflat. Dacă te numeri printre acestea, este indicat să bei mai multă apă, să consumi alimente bogate în fibre și să faci mișcare fizică. Sensibilitatea la un anumit tip de aliment, adică o intoleranță ori o alergie, este un alt motiv pentru care poți să simți disconfort abdominal. Fii atentă la lactate și la alimentele ce conțin gluten!

Infecțiile digestive pot fi cauza principală dacă până acum nu ai mai avut burta umflată. Alte semne cărora trebuie să le acorzi atenție sunt febra și durerea abdominală intensă.

Schimbările hormonale reprezintă altă cauză pentru care te poți simți balonată. Această senzație apare în special atunci când ești la menstruație. Mai precis. în faza foliculară, prima etapă a ciclului menstrual, când nivelul de estrogen este în creștere. 

Uneori, un abdomen umflat, asociat cu constipație, amețeală și stare de vomă, poate indica o ocluzie intestinală, adică blocarea parțială ori completă a acestuia.

Burta umflată și cancerul  

În cazurile grave, burta umflată și dureroasă reprezintă un simptom al cancerului de colon, uterin, ovarian, pancreas sau stomac.

Cancerul de colon - Această boală gravă poate bloca interiorul colonului, provocând balonare progresivă. Dacă cancerul este localizat la capătul colonului în rect sau sigmoid, există de obicei sângerare și o constipație cronică.

Cancerul uterin - Pe lângă balonare, cancerul uterin poate provoca sângerări vaginale anormale, secreții vaginale apoase sau cu sânge, dureri pelvine sau dureri la actul sexual sau la urinare. Totuși, aceste simptome nu sunt neapărat prezente. În unele cazuri, doar balonarea sau o schimbare a obiceiurilor intestinale (noua apariție a constipației) pot fi singurele semne inițiale ale cancerului uterin.

Cancerul ovarian - Acesta este cel mai letal tip de cancer prezent la femei, iar printre primele sale simptome se numără: balonarea persistentă, senzația rapidă de sațietate și durerea pelvină.

Cancerul pancreatic - În general, acest tip de cancer este foarte agresiv și are rate scăzute de supraviețuire. Principalele simptome care pot apărea sunt: balonarea asociată cu icter, pierderea în greutate, reducerea apetitului și durerea abdominală superioară care iradiază spre spate.

Cancerul de stomac - De obicei, cancerul stomacal este asimptomatic la început sau provoacă simptome vagi precum balonare, indigestie și o senzație de plenitudine în partea superioară a abdomenului. Când ajunge într-un stadiu mai avansat, apar semne precum pierdere în greutate, greață și dureri abdominale.

Burta umflată și dureroasă: ce alte boli grave ascunde

Pe lângă cancer, există și alte boli grave care poat avea ca prime simptome burta umflată și dureroasă. Iată care sunt acestea:

Boala hepatică. În general, boala hepatică este asimptomatică. Doar când se agravează, pacientul se poate simți balonat și are burta umflată. În plus, apare și icterul.

Diverticulita. Această afecțiune se referă la infecția sau inflamarea unor mici leziuni care se pot dezvolta în colon (numite diverticule). Diverticulita apare de obicei la persoanele peste 50 de ani și este adesea însoțită de dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, febră și constipație sau diaree.

Boala inflamatorie pelviană (BIP). Aceasta apare atunci când mucoasa uterină, trompele uterine sau ovarele se infectează, de obicei din cauza unor boli cu transmitere sexuală (chlamydia sau gonoreea), în timpul nașterii, avortului sau la introducerea unui dispozitiv intrauterin. Printre simptomele acestei boli se numără burta umflată, febra, durere în zona pelviană și o scurgere vaginală neobișnuită.

Dieta pentru burta umflată 

Există mai multe categorii de alimente care balonează, astfel ar fi bine să încerci, pe cât posibil să le eviți. În special dulciurile, băuturile carbogazoase  și produsele junk food sunt cele mai neprietenoase cu sistemul tău digestiv.

Dovleacul, un deliciu pentru digestia ta

O digestie lentă duce de multe ori la balonare și gaze intestinale. Din fericire, dovleacul îmbunătățește digestia și reduce riscul de eliminare a gazelor într-un mod neplăcut. O felie mică de dovleac ar trebui să fie suficientă, așadar adaugă-l în preparatele tale sau consumă-l ca atare.

Ceaiul de lemn dulce, un remediu naturist pentru balonare

Dacă ai frecvent probleme cu balonarea, ceaiul de lemn dulce nu ar trebui să îți lipsească din casă. Fie îl cumperi simplu, fie cauți ceaiuri speciale pentru digestie, în a căror compoziție îl poți găsi. Aroma inconfudabilă și gustul dulce îl fac un remediu naturist ușor de îndrăgit. Ceaiul te scapă în scurt timp de senzatia de burta umflată și îmbunătățește digestia. În plus, rădăcina de lemn dulce are proprietăți calmante, astfel că te relaxează și îți oferă o stare de bine.

Femeie care trage de blugi
Sursa foto: iStock.com

Infuzia de păpădie

Ceaiul de păpădie are efecte diuretice, astfel că favorizează eliminarea lichidului în exces din organism. De asemenea, stimulează funcțiile bilei, astfel că anumite alimente nu îți vor mai crea neplăceri după masă. Gustul infuziei nu te va încânta, însă se numără printre cele mai bune remedii pentru burta umflată. Consumă o cană de ceai de păpădie pe zi, mai ales daca balonarea a devenit o senzație tot mai prezentă în viața ta.

Ierburile și condimentele, asul din mânecă contra balonării

Ierburile aromate precum mărarul, pătrunjelul și feniculul nu ar trebui să îți lipsească din gospodărie dacă te confrunți des cu senzația de burtă umflată. Folosește-le cât mai des în preparatele tale, în special în salate. Ele reduc cu succes aciditatea de la stomac, senzația de arsură și gazele intestinale.

Și anumite condimente pot fi considerate remedii pentru burta umflată, luând în considerare faptul că stimulează sistemul digestiv și favorizează absorbția alimentelor în sânge. Cele mai recomandate sunt ghimbirul și scorțișoara.

Ceaiul de mentă, un remediu aromat pentru burta umflată

Cană cu ceai
Sursa foto: iStock.com

Infuzia de mentă este excelentă pentru momentele când ai crampe abdominale. Aceasta elimină stresul și calmează sistemul digestiv, îmbunătățind ritmul digestiei. Dacă ai la îndemână plante bio, rezultatele vor fi mult mai bune. Prepară infuzia ca de obicei, punând un pliculeț sau o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Lasă deoparte 10-15 minute, după care strecoară și consumă ceaiul neîndulcit sau îndulcit cu miere.

Apa caldă cu lămâie, printre cele mai bune remedii pentru burta umflată

Nu mai este o noutate faptul că lămâia îmbunătățește digestia și ajută la eliminarea toxinelor din organism, ajutându-ți enorm ficatul. Așadar, atunci când esti balonată, consumă cu încredere o ceașcă cu apă caldă și suc de lămâie.

Pune pe foc 200 ml de apă, așteaptă să ajungă în punctul de fierbere, apoi adaugă o lămâie tăiata felii. Lasă lichidul să se răcească puțin, apoi servește-l cu miere. Poți să presari și puțină scorțișoară. Acest remediu naturist îți oferă o stare plăcută de liniște interioară, calmează senzațiile iritante de la nivelul stomacului și al intestinului și, în plus, îți întărește sistemul imunitar.

Cum previi senzația de burtă umflată

Deși este bine să ai mereu la îndemână remedii care te ajută să înlături senzația de balonare, tot prevenția rămâne cea mai bună soluție. Schimbarea stilului de viață este prima și cea mai importantă regulă de care trebuie să ții cont. Evită să consumi băuturi carbogazoase, alimente cu conținut ridicat de fructoză ori sorbitol (E420), lactate, fasole, varză, linte și ridichi. De asemenea, nu consuma băuturi la masă și nu te grăbi atunci când mănânci. În plus, renunță la fumat, dacă ai acest viciu, și mestecă gumă mai rar. 

Uită de toate neplăcerile pe care ți le creează balonarea și folosește cu încredere aceste remedii pentru burta umflată, care îți asigură o digestie mai eficientă. 

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Everydayhealth.com

Articolul urmator
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Cu ce sageata te va lovi Cupidon?
Incepe quiz
Cu ce sageata te va lovi Cupidon?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (196)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.