Tratamente cu miere: remedii cu un spectru larg de actiune

Cuprins
- Ce este mierea si ce contine?
- Tratamente cu miere pentru fata
- Tratamente cu miere pentru par
- Tratamente cu miere pentru sanatatea organismului
Mierea este folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale deosebite. Beneficiile pe care acest elixir minune le aduce organismului sunt numeroase si variaza de la proprietatile antiseptice pana la cele care tin de latura estetica, cum ar fi hidratarea parului degradat. Daca nu stii care sunt problemele pe care le poti rezolva folosind aceasta comoara naturala, iata cateva tratamente cu miere care au un spectru larg de actiune.
Ce este mierea si ce contine?
Mierea reprezinta rezerva de hrana a albinelor. Procesul de fabricatie al acesteia nu este unul usor si necesita ca micile zburatoare sa depuna un efort sporit. Dupa ce extrag nectarul de la miile de flori pe care le viziteaza, ele amesteca pretiosul lichid cu enzime produse de propriul corp, astfel incat acesta isi schimba atat pH-ul, cat si textura. Pentru a ajunge la vascozitatea optima, albinele evapora apa din ceea ce este pe cale a deveni miere.
Poate te intrebi ce metoda folosesc pentru aceasta. Raspunsul te va uimi cu siguranta, pentru ca procesul este pe cat de simplu, pe atat de obositor: insectele dau din aripi cat de repede pot pentru a grabi procesul de evaporare. Cand mierea ajunge la nivelul de vascozitate dorit, ea este incorporata in faguri. Pentru ca celulele acestora sunt sigilate de catre micile lucratoare, elixirul dulce poate fi pastrat o perioada buna de timp.
Mierea contine glucoza, fructoza, fier, calciu, potasiu, magneziu si sodiu. Faptul ca pH-ul ei este acid, incadrandu-se in intervalul 3.2-4.5, face ca mierea sa previna inmultirea bacteriilor si a celulelor maligne. Aceste proprietati sunt mai mult sau mai putin evidente, in functie de plantele de la care albinele au recoltat nectarul.
Unul dintre cele mai mediatizate tipuri de miere in ziua de azi este cea de Manuka, originara din Australia si din Noua Zeelanda. Aceasta se imparte in trei categorii, ultimele doua devenind populare si in randul medicilor din intreaga lume:
1. Miere de Manuka pentru consum, care nu are proprietati speciale;
2. Miere de Manuka ce contine peroxid de hidrogen, produs in urma activitatii unei enzime specifice, glucozoxidaza;
3. Miere de Manuka ce contine fenoli, flavonoizi si alti agenti antibacterieni, care au aparut ca urmare a proceselor in care este implicata o alta enzima, metilglioxal.
Cu toate acestea, nu inseamna ca trebuie sa uiti de mierea pe care o consumai cu atata placere in copilarie si pe care o poti folosi de acum si in alte moduri.
Tratamente cu miere pentru fata
Pentru ca acest lichid are proprietati antibacteriene, tratamentele cu miere te pot ajuta sa scapi de acnee. Iata doua retete pentru masti pe care le poti incerca si tu!
Amesteca doua linguri de miere, o lingura rasa de fulgi de ovaz si o lingurita de coaja de lamaie rasa. In timp ce ovazul este exfoliant, coaja de lamaie contine vitamina C, care va contribui la eliminarea petelor produse de acnee.
Acopera-ti fata cu mixul obtinut si asteapta 15 minute, apoi clateste-te cu apa calduta. Repeta tratamentul de doua ori pe saptamana.
Daca ai un ten gras, predispus aparitiei cosurilor, mierea iti poate veni din nou in ajutor!
Ai nevoie de pulpa unui fruct de papaya si de patru linguri de miere. Amesteca-le cu ajutorul unui blender si foloseste compozitia pentru a-ti acoperi zonele cu probleme. Asteapta 20 de minute si clateste-te cu apa calduta. Ca si tratamentul anterior, acesta trebuie repetat de doua ori pe saptamana.
Tratamente cu miere pentru par
Diversele schimbari de look prin vopsirea, indreptarea sau ondularea parului dauneaza sanatatii acestuia. Cu toate acestea, tratamentul este chiar la indemana ta. Foloseste mierea din camara pentru a prepara doua masti care iti vor reda stralucirea si bogatia podoabei capilare.
Pentru cea dintai masca amesteca doua linguri de miere cu o lingura de ulei de cocos si aplica mixul pe varfurile cu probleme. Asteapta o ora si apoi spala-te pe cap folosind produsele obisnuite. In functie de severitatea problemei cu care te confrunti, apeleaza la acest tratament o data sau de doua ori pe saptamana.
Pe lista tratamentelor cu miere pentru par trebuie sa treci si urmatoarea reteta, de data aceasta destinata cresterii rapide: amesteca o lingura de drojdie de bere cu doua linguri de miere, cu 100 de grame de iaurt si cu un glabenus de ou. Lasa compozitia intr-un bol timp de 15 minute, pentru a-i permite drojdiei sa isi faca efectul si apoi aplic-o pe par, de la radacina pana la varf. Asteapta o ora si spala-te pe cap, asa cum obisnuiesti. Daca vei folosi masca o data pe saptamana, vei fi multumita de rezultatele obtinute.
Tratamente cu miere pentru sanatatea organismului
Esti agitata si te simti coplesita de grijile zilnice? Consuma zilnic trei linguri de miere, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Pe langa efectul benefic pentru aparatul digestiv, vei beneficia de energie, dar si de o doza sanatoasa de magneziu, mineral vital pentru buna functionare a sistemului nervos.
Vrei sa te feresti de raceli? Serveste o limonada indulcita cu miere la micul dejun. Poti consuma pana la trei pahare din aceasta bautura in decursul unei zile.
Iata si unul dintre cele mai eficiente tratamente cu miere pentru pielea arsa in urma unui accident casnic: aplica miere pe suprafata afectata si senzatia de usturime, precum si iritatia vor disparea intr-un timp record.
Indiferent de anotimp, foloseste un remediu sigur pentru imbunatatirea imunitatii: consuma in fiecare dimineata cate o lingura de miere amestecata cu o jumatate de lingurita de scortisoara. Te vei bucura nu numai de un buchet de arome deosebit, ci si de actiunea benefica a celor doua ingrediente.
Tratamentele cu miere sunt usor de realizat si nu implica costuri ridicate. Este mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca foloseste acest elixir furnizat de natura pentru a avea o sanatate de fier.


