Ulei de ricin: 10 beneficii pentru sanatate si frumusete

Ulei de ricin: 10 beneficii pentru sanatate si frumusete
Adelina Ion
Joi, 02.04.2015 | Actualizat Miercuri, 08.06.2022

Uleiul de ricin este un ulei vegetal, care se obține prin presarea semințelor plantei Ricinus communis, originară în zonele tropicale din Africa sau Asia. Acesta este folosit atât în domeniul medical, cât și în industria cosmetică sau ca lubrifiant industrial și componentă a combustibilului biodiesel. În Egiptul antic, oamenii ardeau ulei de ricin pentru a avea combustibil în lămpi, dar îl foloseau și ca remediu natural pentru a trata ochii iritați sau pentru a stimula travaliul în timpul sarcinii.

Cuprins

Astăzi, uleiul de ricin este folosit ca aditiv în alimente, medicamente, produse de îngrijire a pielii și altele, fiind considerat și un tratament popular pentru constipație sau afecțiuni ale pielii. Proprietățile sale curative se datorează, în principal, concentrației ridicate de acizi grași nesaturați. Află, din acest articol, care sunt principalele beneficii pe care uleiul de ricin le aduce sănătății și frumuseții!

Plantă de ricin cu flori

Ce afecțiuni tratează uleiul de ricin?

Printre problemele de sănătate pe care le tratează sau le ameliorează uleiul de ricin se numără:

1. Colitele: pentru a ameliora simptomele provocate de colite (dureri abdominale puternice, constipație care alternează cu diaree), se aplica ulei de ricin pe o compresă care va fi așezată pe abdomenul inferior. Peste compresă, se poate pune o sticlă cu apă caldă sau o pernă termică. Se ține compresa până la doua ore, iar operațiunea se repeta de două ori pe zi.

2. Bătăturile: uleiul de ricin înmoaie pielea moartă a bătăturii, aceasta din urmă dispărând în câteva zile. Unge bătătura cu ulei, apoi acoper-o cu un pansament și încalță o șosetă care să-l fixeze bine pe acesta din urmă. Ține pansamentul toată noaptea, iar a doua zi îndepărtează-l și spală uleiul de pe bătătura. Repetă operațiunea până când bătătura se vindecă.

3. Artrita: durerile cauzate de inflamația articulațiilor pot fi ameliorate semnificativ cu ajutorul aceluiași ulei de ricin. Pune trei linguri de ulei într-o tigaie și lasă-l să se încălzească timp de aproximativ trei minute. Înmoaie un tampon de bumbac în uleiul de ricin și masează bine articulația dureroasă. Protejează zona masata cu o cârpa de bumbac, pune deasupra o pernă termică pentru a păstra căldura și stai așa între o jumătate de oră și o oră.

4. Constipația: uleiul de ricin este un laxativ puternic, de aceea poate fi folosit cu succes în tratarea constipatiei. Pentru aceasta, timp de trei zile, se ia câte o linguriță de ulei.

5. Alunițele: dacă ai alunițe și vrei să scapi de ele, poți apela la următorul remediu pe baza de ulei de ricin, însă doar după ce dermatologul te-a asigurat că nu este vorba despre formațiuni maligne. Amestecă ulei de ricin cu bicarbonat de sodiu și aplică-l pe aluniță. Protejează alunița cu ajutorul unui pansament pe care trebuie să-l păstrezi toată noaptea. Dimineața, spală-te cu apă călduță și repetă operațiunea câteva zile, până când alunița cade singură.

Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin?

Uleiul de ricin este un laxativ puternic, fiind adesea folosit pentru tratarea constipației. Totuși, este important să știi că nu este bine să utilizezi laxative stimulatoare pentru perioade lungi de timp deoarece, acestea pot face ca mușchii intestinali să nu mai funcționeze în mod corespunzător.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că uleiul de ricin poate provoca efecte secundare precum greață și vărsături, crampe, amețeli și slăbiciune musculară.

Prin urmare, dacă bei ulei de ricin pentru ameliorarea constipației, ar trebui să fie precaută și să nu depășești dozele recomandate. În general, o doză tipică poate fi de aproximativ 15 ml, ceea ce este echivalent cu aproximativ 3 lingurițe. Poți amesteca uleiul de ricin cu un alt lichid sau băutură aromatizată, pentru a contracara mirosul și aroma puternică, inclusiv suc de fructe sau lapte.

Important! Uleiul de ricin determină apariția unei mișcări intestinale în 2-3 ore de la administrare. Cu toate acestea, la unele persoane poate dura chiar și până la 6 ore, de aceea este esențial să nu-l iei înainte de culcare. De asemenea, nu trebuie să-l bei pe stomacul gol și este important să-l eviți complet, dacă ești însărcinată, deoarece poate induce travaliul.

Ce beneficii pentru frumusețe aduce uleiul de ricin?

Sticlă cu ulei de ricin

Dintre beneficiile pentru frumusețe ale uleiului de ricin, amintim:

1. Alungirea genelor și îndesirea sprâncenelor: pentru alungirea genelor, este necesar să aplici ulei de ricin pe acestea cu ajutorul unei pensule asemănătoare pensulei rimelului. Tratează-ți genele în acest mod în fiecare seară înainte de culcare și nu ți le spăla decât dimineața, odată cu întreaga față. În scurt timp, vei avea gene vizibil mai lungi. În cazul în care sprâncenele tale s-au subțiat, poți stimula creșterea firelor de păr masând viguros zona cu ulei de ricin timp de câteva seri, înainte de culcare. În scurt timp, acestea vor începe să se îngroașe.

2. Eliminarea cearcănelor: dacă inesteticele cearcăne s-au făcut comode pe fața ta, scapă de ele cu ajutorul acestui ulei. Astfel, seara, înainte de culcare, înmoaie un deget în ulei de ricin și masează-ți viguros, cu mișcări circulare, zonele de sub ochi unde s-au format cearcăne. Nu te spăla pe față până a doua zi.

3. Prevenirea ridurilor: datorită capacității sale de a stimula producerea de colagen și elastină, uleiul de ricin este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru riduri, întrucât previne apariția ridurilor și chiar diminuează ridurile fine. Pentru cele mai bune rezultate, se masează zilnic cu ulei zonele predispuse la apariția ridurilor. Operațiunea se realizează atât dimineața, după ce fața a fost spălată, cât și seara, înainte de culcare.

4. Întărirea unghiilor: vitamina E, prezentă în uleiul de ricin, te ajută să-ți transformi unghiile casante și fragile în unghii sănătoase și frumoase. Nu trebuie decât să înmoi un tampon de bumbac în ulei și să masezi bine fiecare unghie în parte. În aproximativ două-trei luni, unghiile se vor întări și vor arăta mult mai bine.

5. Îngrijirea pielii și a părului: uleiul de ricin are excelente proprietăți hidratante, fiind foarte util în combaterea îmbătrânirii pielii. Acest ulei intră în compoziția multor creme, loțiuni, săpunuri și a altor produse cosmetice. Indiferent de forma de prezentare, în produse cosmetice sau în stare pură, uleiul de ricin hidratează pielea foarte uscată, tratează eczemele, herpesul, arsurile, rănile superficiale și înțepăturile de insecte. Totodată, este foarte eficient în îngrijirea părului, favorizându-i creșterea. Folosirea regulată a uleiului de ricin sau a șampoanelor care îl conțin are drept consecință un păr mai sănătos, mai strălucitor și cu mai mult volum.

În cât timp crește părul cu ulei de ricin?

Uleiul de ricin este promovat ca fiind eficient pentru creșterea firului de păr. Unii producători spun că utilizarea acestui produs o dată pe lună poate stimula creșterea de la 3-5 cm pe lună, ceea ce înseamnă mai mult de 3-5 ori decât în mod normal. Trebuie să știi că, până în prezent, nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru, dar dacă vrei să utilizezi uleiul de ricin pentru păr, adaugă doar câteva picături pe scalp și pe vârfurile părului. Acest lucru poate proteja împotriva ruperii și poate îmbunătăți textura părului.

Atenție, însă: uleiul de ricin este gras și lipicios, ceea ce îl face dificil de îndepărtat de pe păr. Specialiștii îți recomandă să-l diluezi cu alte uleiuri naturale, precum ulei de cocos sau jojoba. Combinația ideală este o parte de ulei de ricin cu două părți dintr-un alt „ulei purtător”.

În general, nu trebuie să lași uleiul de ricin foarte mult pe păr și scalp, deoarece îl poate usca, de aceea cel mai bine este să-l speli după maximum 2 ore de la aplicare.

Cura cu ulei de ricin

În tratamentul constipației, specialiștii recomandă să nu folosești ulei de ricin mai mult de 3-4 zile. Folosit pe o perioadă îndelungată, poate afecta funcționarea corectă a mușchilor intestinali. De asemenea, este important să nu depășești doza recomandată de 15 ml sau 3 lingurițe.

În ceea ce privește tratamentul pentru păr, uleiul de ricin nu ar trebui să fie folosit mai des de o singură dată pe săptămână, deoarece ar putea usca părul.

Ai folosit vreodată ulei de ricin și dacă da, în ce scop? Ce alte beneficii ale acestui ulei mai cunoști?

Vezi si
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Joi, 02.04.2015

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator »
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.04.2024
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (16)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Luni, 30.09.2024
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Raluca Margean | Duminică, 24.03.2024

Ne găsești pe