Tu ştii ce este diareea călătorului? Iată cum să ai o vacanță liniştită

Tu ştii ce este diareea călătorului? Iată cum să ai o vacanță liniştită

Redactor Andreea Baluteanu

Adorăm să călătorim, mai ales atunci când descoperim locuri cu totul speciale. Însă, cu cât este mai exotic spațiul de care suntem gata să ne îndrăgostim, cu atât riscul de contaminare cu virusuri, bacterii sau paraziți crește exponențial și astfel apare diareea călătorului.

E cel mai frecvent întâlnită afecțiune printre cei care călătoresc și are consecințe neplăcute asupra stării tale de bine. Poate ruina o vacanță, cu toate că sunt și cazuri în care infecția se dezvoltă mai târziu, putând apărea și la 10 zile după ce ai intrat în contact cu parazitul.

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre diareea călătorului, dar și cum o poți preveni.

Ce este diareea călătorului?

Diareea călătorului provoacă scaune moi sau apoase și crampe abdominale și e atât de frecventă încât afectează, conform oamenilor de știință, circa 30-70% dintre călători. Apare ca urmare a infestării cu o bacterie (cel mai adesea E. coli., dar și Salmonella sau Cholera), virus (Norovirus, Rotavirus) sau parazit (Giardia, Cryptosporidium, Cyclospora).

cuplu care sufera de dureri de stomac in aeroport

De ce se întâmplă să suferi de pe urma acestei afecțiuni mai ales atunci când călătorești în țări aflate în curs de dezvoltare? O explicație este aceea că statele din zone precum Asia, Africa, America Centrală și de Sud au norme mult mai puțin riguroase privind decontaminarea apei, iar atunci când consumi băuturi sau mâncare preparate în condiții suspecte poți ajunge să fii infestat cu microbi.

Un alt punct de vedere atrage atenția și asupra diferențelor climatice, în aceste regiuni propagându-se patogeni cu care organismul tău nu este familiarizat, spre deosebire de cel al localnicilor, care s-a adaptat, dezvoltând imunitate.

O altă întrebare care este posibil să te îngrijoreze e aceea dacă diareea călătorului e sau nu contagioasă. Ne pare rău să ți-o spunem, dar puteți să ajungeți să aveți cu toții de suferit de pe urma sa prin răspândirea microbilor pe diversele suprafețe.

Care sunt simptomele diareii călătorului?

Practic, semnele care atestă instalarea diareii călătorului sunt reprezentate de reacția sistemului imunitar la agentul patogen care te-a infestat. Ca în cazul oricărei infecții, răspunsul inflamatoriu este cel care poate cauza următoarele simptome:

  • Scaune frecvente, moi sau apoase
  • Crampe și dureri abdominale
  • Stare de greață și de vomă
  • Febră
  • Balonare
  • Scaune cu sânge
  • Senzație de oboseală
  • Nevoia urgentă de a merge la toaletă.

În majoritatea cazurilor, simptomele dispar în aproximativ o săptămână.

Cauzele diareii călătorului

Cum ai ajuns să suferi de pe urma unei asemenea afecțiuni? Simplu, luând contact cu alimente, băuturi sau suprafețe contaminate. Ce mai stă la originea acestei boli? Igiena precară, depozitarea alimentelor în condiții nesigure, nerespectarea precauțiilor de igienă la prepararea mâncării, faptul că nu cureți suprafețele sau vesela folosită în mod corespunzător.

Majoritatea cazurilor de diareea călătorului sunt provocate de infecția cu o bacterie, urmând virusurile și paraziții.

Tratamentul diareii călătorului

Venim cu vești bune: în cea mai mare parte a situațiilor, diareea călătorului se vindecă de la sine. Singura recomandare a medicilor este să consumi multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

În cazuri mai grave, ți se vor prescrie antibiotice sau medicamente anti-diaree.

Există complicații ale diareii călătorului?

Cel mai adesea, riscul numărul 1 cu care te confrunți atunci când ai diareea călătorului este deshidratarea. Să nu cumva să iei în glumă acest pericol, pentru că e ridicat mai ales la copii.

Mai poți ajunge să dezvolți, în situații severe, și sindromul de intestin iritabil post infecțios, care se manifestă prin diaree pe termen lung, dureri și crampe abdominale și balonare.

Când e cazul să apelezi de urgență la medicul tău? Dacă diareea e severă sau experimentezi scaun cu sânge, când simptomele persistă sau se agravează, când ai febră ridicată, urinezi din ce în ce mai rar și te confrunți cu deshidratarea.

Cum poți preveni diareea călătorului?

Te ține în casă câteva zile, când ai putea să te bucuri de vacanța ta bine meritată, sau te face să regreți timp de o perioadă că ai dat dovadă de neglijență în concediu: deși nu e o afecțiune neapărat periculoasă, diareea călătorului trebuie prevenită.

Bucură-te de o vacanță liniștită respectând următoarele recomandări:

  • Spală-te pe mâini des, mai ales după ce ai folosit toaleta sau înainte de masă;
  • Ține la îndemână gel sau soluție igienizantă pe bază de alcool;
  • Nu înota în ape contaminate;
  • Nu înghiți apa de la duș;
  • Spală-te pe dinți și pe față cu apă fiartă sau îmbuteliată;
  • Consumă cu precădere mâncare gătită bine și servită caldă și băuturi la sticlă sau la doză;
  • Evită fructele și legumele proaspete, lactatele nepasteurizate, fructele de mare;
  • Consumă băuturile folosind un pai și nu recurge la cuburi de gheață.

Ai grijă de flora ta intestinală cu Omni Biotic 10! E nevoie de antibiotice pentru a trata diareea călătorului? Mergi într-un loc nou, exotic, și te temi de bacterii? Administrează suplimentul Omni Biotic 10!

Acesta corectează dezechilibrele florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice, fiind recomandat și pentru echilibrarea florei intestinale post infecții cu Clostridium difficile.

Suplimentul include 10 tulpini bacteriene speciale, care însumează nu mai puțin de 5 miliarde de bacterii umane în total per plic.

  • Bifidobacterium bifidum W23
  • Bifidobacterium lactis W18
  • Bifidobacterium longum W51
  • Enterococcus faecium W54
  • Lactobacillus acidophilus W37
  • Lactobacillus acidophilus W55
  • Lactobacillus paracasei W72
  • Lactobacillus plantarum W62
  • Lactobacillus rhamnosus W71
  • Lactobacillus salivarius W24

Cu ce te mai ajută Omni Biotic 10? E acolo la nevoie și prin optimizarea pH-ului, prevenind propagarea microorganismelor patogene, și fiind astfel un aliat de nădejde în lupta împotriva dezechilibrelor florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice.

Omni Biotic 10

Cum dozezi? Dizolvă un plic în 125 ml apă, iar după 15 minute, timp în care s-a activat, amestecă și bea cu conștiința împăcată că ai făcut tot ce îți stătea în putință pentru o vacanță frumoasă. Cel mai bine e să administrezi suplimentul înainte de masă, cu circa 3 ore înainte de antibiotic. Începe cura cu Omni Biotic 10 din prima zi de antibiotice și continuă încă 1-2 săptămâni după ce ai încheiat tratamentul.

Află tot ce trebuie să știi despre supliment de pe site-ul omni-biotic.ro! Stai departe de patogeni și luptă contra diareii călătorului, pentru o vacanță plină de soare, atât pe piele, cât și în suflete!

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.