Uleiul de eucalipt are beneficii antivirale împotriva coronavirusului? Ce spun cercetătorii
Fără doar și poate, o mare parte a suflării comunității științifice este preocupată de mai bine de un an de identificarea unui leac contra temutului coronavirus. Deși un vaccin va fi disponibil în curând și la noi, nu există încă un medicament pe care cercetătorii să îl considere în mod unanim eficient în contracararea acestui virus atât de imprevizibil.
Cu toate acestea, au apărut studii care atestă că uleiurile esențiale, printre care atât de apreciatul ulei de eucalipt, se pot dovedi benefice în prevenția și tratamentul COVID-19. Află tot ce trebuie să știi despre aceste promițătoare vești în rândurile de mai jos!
Virusul SARS-CoV-2: ce știm până acum despre el?
Estimările științifice proclamă că primele cazuri de coronavirus au apărut acum circa un an. Mortalitatea este în creștere, și chiar și o parte din pacienții care supraviețuiesc infestării pot prezenta consecințe negative încă neestimate pe termen lung.
Virusul SARS-CoV-2 face parte din familia Coronaviridae a grupului de coronavirus. Se consideră că virusul a fost preluat de la o specie de lilieci, Rousettus leschenaultia, primele cazuri fiind identificate în China.
Principalul risc asociat cu infectarea cu noul coronavirus constă în degradarea celulelor epiteliale de la nivelul căilor respiratorii, ceea ce împiedică plămânii să filtreze impuritățile și mucusul ajunse la nivelul lor și poate astfel cauza pneumonia. Printre simptomele acestei temute afecțiuni se numără febra (identificată la peste 90% din cazuri), tusea seacă (59% din cazuri), oboseala (70% din cazuri), durerile de cap, letargia, starea de vomă și de greață (40% din cazuri) sau chiar semne mai puțin specifice, cum este diareea (2% din cazuri). De asemenea, durerile musculare, frisoanele, pierderea gustului și a mirosului și dificultățile de respirație completează galeria simptomelor identificate.
Uleiurile esențiale și virusul SARC-CoV-2: există efecte benefice
Faptul că nu a apărut încă un tratament care să dea roade împotriva infecției cu COVID-19 ne provoacă temeri profunde. Tocmai de aceea, vestea că un aliat natural, precum uleiurile esențiale, este mai mult decât îmbucurătoare.
Astfel, uleiurile esențiale au fost apreciate din cele mai vechi timpuri grație proprietăților lor antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante, ceea ce le face eficiente împotriva mai multor tipuri de virusuri. Printre acestea, experții au identificat virusuri precum influenza, HSV, HIV, dar și microorganismele care provoacă febra galbenă. Iată un context mai mult decât favorabil administrării unui ulei esențial în cazurile de infecție cu SARS-CoV-2.
Mai departe, trebuie reținut că uleiurile esențiale conțin diverse fitochimicale volatile, care redau proprietățile pe care ți le-am enumerat mai sus, dar complet lipsite de efecte adverse. Mai mult, uleiurile au o natură lipofilică, ceea ce înseamnă că pot pătrunde dincolo de membrana virusurilor, putând să o distrugă astfel mult mai ușor. Când adăugăm și capacitatea fitochimicalelor de a acționa în mod sinergic în toate etapele înmulțirii microorganismelor care provoacă infecțiile respiratorii și de a induce efecte pozitive în organismul persoanei infestate, deja zâmbim: se anunță o rază de speranță.
Uleiul esențial de eucalipt contra SARS-CoV-2: ce spun cercetătorii
Nu toate uleiurile esențiale sunt create la fel, deși împart cu generozitate proprietățile despre care ți-am vorbit. În lista uleiurilor esențiale care pot avea efecte împotriva noului coronavirus, uleiul esențial de eucalipt este capăt de afiș.
Astfel, într-o cercetare publicată de experți de la Islamia University of Bahawalpur din Pakistan și Universiti Sains Malaysia din Malaysia, intitulată COVID-19 and therapy with essential oils having antiviral, anti-inflammatory, and immunomodulatory properties, uleiul esențial de eucalipt prezintă un potențial mai mult decât încurajator în tratamentul simptomelor bolii.
Astfel, uleiul esențial de eucalipt are atribute antivirale, antibacteriene, antiseptice și antiinflamatoare. Dar promițător este mai ales 1,8-cineol, cunoscut și ca eucaliptolul, principalul component al uleiului de eucalipt. Acesta poate bloca sinteza de citokine (molecule de natură proteică ce transmit informații între celule), deținând și efect analgezic și fiind astfel util în cazurile de astm, herpes sau influenza. Componentul deține de asemenea atribute de decongestionare nazală și de eliberare a căilor aeriene, ceea ce îi recomandă administrarea în cazurile de bronșită, rinosinuzită sau alte afecțiuni respiratorii cronice.
Ce putem spune însă despre coronavirus? Experții au observat că majoritatea pacienților cu cazuri grave prezintă anomalii ale plămânilor, dar și un răspuns inflamatoriu acut care poate provoca eliberarea unei cantități mai mari de citokine. Acest fapt poate conduce la afectarea profundă a inimii, splinei, nodulilor limfatici și a rinichilor și, în unele cazuri, la moarte.
Dată fiind acțiunea eucaliptolului de reducere a sintezei de citokine, s-au efectuat studii in vitro și ex vivo care atestă ceea ce așteptam. Astfel, atât uleiul de eucalipt, cât și compusul său, eucaliptolul, au efecte imunomodulatorii, susținând imunitatea, și reduc sinteza de citokine inflamatorii.
Mai avem o veste bună: eucaliptolul prezintă și proprietăți de dezinfectare, astfel că poate fi folosit pentru curățarea tuturor suprafețelor, fie că este vorba despre ustensilele medicale sau despre piesele de mobilier cel mai des atinse în casa unui bolnav de COVID-19.
În concluzie, experții citați au subliniat că uleiul esențial de eucalipt deține, în urma cercetărilor clinice și preclinice, efecte terapeutice potențial promițătoare în prevenția și tratamentul cazurilor de infestare cu noul coronavirus. Desigur, mai sunt necesare studii, dar utilizarea uleiului este recomandată cu atât mai mult cu cât nu există efecte adverse.
Noi mizăm pe uleiul esențial de eucalipt EUCALYPTUS de la Esentia, originar din China. Cu o aromă proaspătă, dătătoare de stare de bine, și minunat inclusiv în produsele de curățenie, uleiul de eucalipt este non-toxic și remediu pentru răceli sau dureri musculare. Pe lângă atributele antivirale despre care ți-am vorbit mai sus, atât de apreciate la pacienții cu afecțiuni respiratorii, uleiul prezintă și proprietăți antibacteriene ce îl fac util în prevenirea și tratarea infecțiilor, efect antiseptic, necesar în tratarea rănilor, ulcerațiilor, arsurilor, înțepăturilor de insecte și a anumitor dermatite, precum și calități antiinflamatorii.
Un lichid transparent cu palide nuanțe gălbui, uneori, uleiul esențial de eucalipt are un miros ușor camforat și îți va întipări un zâmbet imens pe buze când te vei gândi cât este de apreciat. Încearcă-l în propria casă, alegând sortimentul pur de la Esentia. Descoperă selecția atât de bogată de uleiuri esențiale a brandului și secțiunea atât de ispititoare de cadouri de Crăciun: sigur nu vei pleca cu mâna goală.
Surse foto: iStock