Tratamente naturiste pentru cistita

Tratamente naturiste pentru cistita
Redactor Alexa Galgau
Luni, 14.10.2013

Cuprins

Cistita sau infectia tractului urinar este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta femeile. Simptomele pot fi foarte neplacute, iar tratarea acestei afectiuni este adesea anevoioasa. Am pregatit pentru tine cateva tratamente naturiste pentru cistita, cu ajutorul carora sa treci peste aceasta problema.

Care sunt cauzele si simptomele cistitei?

Daca ai avut cel putin o data in viata cistita, nu vei putea uita niciodata simptomele: urinari frecvente, insotite de o senzatie de arsura si dureri in zona inferioara a abdomenului. Cazurile mai grave pot cauza febra, frisoane, dureri de spate si urinarea cu sange. Cauzele aparitiei cistitei sunt numeroase, insa cea mai frecventa este trasmiterea bacteriilor din tractul digestiv in uretra. Un mare inconvenient al corpului feminin este pozitionarea uretrei mult prea aproape de zonele in care exista aceste bacterii. Astfel, prin simpla purtare a lenjeriei tanga, a blugilor stramti sau a ciorapilor prea stramti, ele pot fi transportate in uretra si pot declansa infectia.

Indiferent de gravitatea simptomelor, vizita la medic este obligatorie - daca nu te consulti cu acesta, infectia se poate agrava, ajungand inclusiv pana la rinichi. Vei face analize de urina si o antibiograma, cu ajutorul careia se va determina la ce substante este sensibila bacteria respectiva. Vestea buna este ca exista si numeroase tratamente naturiste pentru cistita, care, urmate cu seriozitate, te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta afectiune si o vor tine la distanta pe viitor.

Bicarbonatul regleaza pH-ul

Bicarbonatul de sodiu este un remediu ieftin si eficient pentru cistita. Majoritatea medicamentelor pe care le poti cumpara din farmacie pentru tratarea infectiei urinare sunt bazate pe aceasta substanta, asa ca de ce sa nu incerci varianta mai accesibila? Persoanele care sufera de cistita au urina foarte acida, ceea ce cauzeaza senzatia de arsura la urinare. Bicarbonatul de sodiu, care contine saruri de potasiu, regleaza pH-ul din vezica, aducand concentratia de chimicale din urina la un nivel normal. Adauga o lingurita de bicarbonat la un pahar de apa - iti va ameliora simptomele si va grabi vindecarea. Acest tratament este interzis persoanelor care au probleme cu inima, deoarece sarurile de potasiu pot cauza batai neregulate ale inimii.

Include sparanghel in dieta ta

Sparanghelul este folosit in scopuri medicinale de mii de ani. El contine o substanta numit asparagina, care are proprietati diuretice, incurajand sarurile si lichidele sa treaca din rinichi in vezica urinara, curatand-o de bacterii. Daca consumi sparanghel, este obligatoriu sa bei cel putin 2 litri de lichide pe zi pentru ca acesta sa isi faca efectul.

Afinele si merisoarele previn cistita

Atat afinele, cat si merisoarele, provin din aceeasi familie de plante si se pare ca au aceleasi proprietati antibacteriene. Studiile arata ca ambele sunt remedii naturiste eficiente in prevenirea infectiilor urinare. Iti poti cumpara fructele proaspete cand este sezonul lor sau congelate, din supermarket. De asemenea, se gaseste in comert suc de merisoare, din care este de ajuns sa consumi cate un pahar pe zi pentru a tine la distanta cistita. Daca nu iti place sucul, poti opta pentru un supliment alimentar pe baza de extract de merisoare - il gasesti la orice plafar.

  

Ananasul grabeste vindecarea cistitei

Acest fruct gustos contine o substanta numita bromelaina. Aceasta este o enzima digestiva cu proprietati antiinflamatoare. Combinarea bromelainei cu antibioticul prescris de medic ajuta la vindecarea infectiei urinare. Este de ajuns sa consumi cateva rondele de ananas pe zi pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva cistitei.

Consuma vitamina C, pentru a combate cistita

Unii doctori recomanda administrarea unei cantitati de 5000 mg de vitamina C pentru pacientii care sufera de infectie urinara. Aceasta creste nivelul de interferon, o proteina care blocheaza inmultirea microbilor. Este foarte important sa alegi suplimentul corect de vitamina C. Aproape 90% dintre produsele de pe piata sunt create sintetic, in laborator, iar anumite studii sugereaza ca aceste versiuni ale substantei nu numai ca nu au efectul scontat, dar pot chiar afecta rinichii, ducand la litiaza renala. Cauta suplimente pe ale caror etichete sa scrie ca vitamina C este derivata 100% din macese sau din pudra de acerola.

Stilul de viata conteaza pentru prevenirea infectiilor urinare

Indiferent cate tratamente naturiste pentru cistita faci, daca nu tii cont de cateva sfaturi, aceasta va recidiva. Iata de ce anume trebuie sa tii cont pentru a evita revenirea infectiei urinare:

- Bea multa apa, adica cel putin doi litri pe zi si urineaza des (nu trebuie sa te abtii). Tine cont ca trebuie sa iti formezi acest obicei chiar daca te-ai vindecat de cistita. Astfel, vezica urinara va fi mereu curatata de bacterii, care nu vor avea cum sa se acumuleze si sa provoace infectii.

- Evita bauturile dulci, alcoolice, cafeaua sau sucurile de citrice, deoarece irita vezica. 

- Oricat de bine ar arata perechea de blugi skinny pe care ti-ai cumparat-o recent, evita sa porti astfel de haine stramte. De asemenea, renunta la lenjeria sintetica si tanga, deoarece favorizeaza migratia bacteriilor spre uretra.

- Incearca sa urinezi inainte si dupa contactul sexual, pentru a elimina bacteriile.

Evita folosirea produselor intime, precum deodorantele, sapunurile speciale sau diferite pudre, deoarece pot irita uretra. 

Desi infectiile urinare sunt frecvente si dureroase, de obicei sunt usor de vindecat si trec in cateva zile daca se iau masurile potrivite. Multe persoane se feresc de antibiotice, deoarece au efecte secundare neplacute si afecteaza organismul pe termen lung, asa ca alegerea unor tratamente naturiste pentru cistita este o optiune secundara sau complementara pe care trebuie sa o iei in considerare.

 

Articolul urmator »
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (36)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Joi, 28.11.2024
Vitamine care te ajută în spondiloza cervicală
Raluca Margean | Marţi, 20.08.2024
GeorgyBubu
15 octombrie 2013 11:11

Foarte utile sfaturile.Multumim!

Ne găsești pe