Uretrita la barbat- cauze, simptome, tratament

Cuprins
- Cauzele uretritei la barbat
- Simptomele uretritei la barbat
- Diagnosticul de uretrita
- Tratamentul uretritei la barbat
Bolile cu transmitere sexuala sunt frecvente printre cei ce aleg sexul neprotejat sau care schimba des partenerii. Aceste afectiuni nu ocolesc sexul masculin, printre ele numarandu-se uretrita.
Uretrita la barbat reprezinta inflamarea ultimei portiuni a tractului urinar, uretra.
Cauzele uretritei la barbat
Uretrita este o inflamatie cauzata de agenti infectiosi, alergeni sau traumatici.
Afla ca microorganismele implicate in patologia acestei boli sunt: gonococul, Chlamydia, Mycoplasma, Candida albicans, Trichomonas vaginalis, virusul Herpes simplex. Acesti agenti infectiosi sunt transmisi pe cale sexuala.
Trebuie sa stii ca uretrita acuta este intalnita frecvent la adultul tanar, care a mai avut boli venerice sau care si-a schimbat recent partenera.
Uretrita cronica apare daca infectia acuta nu este tratata corect sau ca urmare a unei prostatite ori stricturi.
Simptomele uretritei la barbat
Daca ai uretrita de cauza gonococica, vei observa o secretie purulenta, cremoasa, galben-verzuie si senzatia de arsura cand urinezi. Alte simptome ale uretritei acute la barbat sunt:
-mancarimi la nivelul uretrei;
-lipsa erectiei ;
-ejaculare precoce sau durere la ejaculare;
-durere la urinat;
-urina este tulbure sau cu sange;
-tulburari psihice.
In uretrita cronica, secretia uretrala este mai redusa si intermitenta. Totusi, poti avea semne de iritatie uretrala: mancarimi si usturimi uretrale.
Diagnosticul de uretrita
Daca ai simptome de uretrita, trebuie sa te prezinti la medicul urolog sau infectionist pentru diagnostic si tratament.
Acesta poate observa daca ai lenjeria patata de secretii, daca meatul uretral (portiunea externa a uretrei) este inflamat sau daca prezinti o sensibilitate uretrala.
Intr-o uretrita acuta, ti se vor preleva probe din secretiile uretrale, ce vor fi analizate microbiologic. Se poate observa la microscop prezenta puroiului sau a bacteriilor. Este recomandata si o antibiograma, pe baza careia medicul iti va prescrie un tratament corect.
Pe langa analizele de rutina pentru uretrita, va trebui sa faci si un test pentru sifilis. Inflamarea uretrei se asociaza des cu sifilisul.
Daca se suspicioneaza o uretrita cronica, va trebui sa mai faci si o ureterografie retrograda sau mictionala pentru evidentierea stricturilor sau a diverticuluilor ureterali.
Daca faci si ureteroscopie, se poate observa ca mucoasa va avea aspect inflamator sau hemoragic, cu granulatii micotice sau parazitare. Cand exista suspiciunea de tuberculoza, se poate recomanda si o urografie.
Tratamentul uretritei la barbat
In cazul in care infectia a fost contactata pe cale sexuala, tratamentul trebuie urmat de catre ambii parteneri. Nu vei avea voie sa intretii raporturi sexuale cat timp ai simptome de uretrita.
Daca ai facut o uretrita gonococica, vei lua o doza unica de antibiotic. Sunt recomandate: cefixima, ceftriaxona, ciprofloxacina, ofloxacina sau levofloxanica.
Cand cauza uretritei este Chlamydia, vei lua azitromicina in doza unica sau vei face tratament 7 zile cu doxaciclina ori eritromicina.
In infectia uretrala cu Trichomonas se recomanda metronidazol 7 zile sau tinidazol 5 zile.
Uretrita candidozica la barbat se trateaza cu antimicotice pe cale generala si cu tratament local- creioane si instilatii uretrale. De asemenea, se recomanda stoparea folosirii antibioticelor si tratarea diabetului zaharat, daca este cazul.
In cazul altor bacterii implicate, detectate la examenul microbiologic, tratamentul se face pe baza antibiogramei.
Trebuie sa fii precaut si sa urmezi corect tratamentul recomandat, pentru ca aceasta infectie se poate croniciza.
Uretrita cronica se vindeca mai greu; pot fi necesare interventii chirurgicale pentru tratamentul sticturilor, drenajul colectiilor sau epididimectomie. Se mai pot recomanda vaccinuri, vitamine, masaje si instilatii uretrale.


