Vitaminele și mineralele: 14 lucruri interesante de știut

Vitaminele și mineralele: 14 lucruri interesante de știut

Redactor Andreea Baluteanu

Auzim peste tot despre vitamine și minerale, dar, cu toate acestea, nu știm în realitate foarte multe despre ele, cu excepția faptului că fără ele nu am putea supraviețui. Însă vitaminele și mineralele sunt mai complexe de atât, dovedindu-se mai mult decât simple necesități pentru un trai echilibrat și frumos.

Află din rândurile de mai jos câteva fun facts interesante de știut despre vitamine și minerale. Descoperă-le într-o altă lumină cu ajutorul informațiilor pe care le-am adunat de la specialiști! Garantăm că le vei privi cu alți ochi!

Vitaminele și mineralele, sub lupă: ce nu știai despre ele

Vitaminele și mineralele sunt nutrienții de care ai nevoie pentru a putea funcționa ca organism. Fiecare părticică atent alcătuită a organismului nostru, de la dinți la sistemul nervos, are nevoie de o pleiadă de vitamine și minerale pentru a „merge ca unsă”.

alimente bogate in vitamine si minerale

Iar dacă te întrebi la ce sunt utile fiecare, abia așteptăm să îți spunem despre ce e vorba! Vitaminele sunt necesare pentru metabolism, vedere, sistemul imunitar, sănătate și creșterea și dezvoltarea celulară. De partea cealaltă, mineralele contribuie la contracția musculară (inclusiv la bătaia inimii), la crearea conexiunilor dintre nervi, la transportul oxigenului către celule, la funcționarea imunității și la construcția și repararea mușchilor.

Dar aceste informații generale sunt completate de alte lucruri fascinante pe care abia așteptăm să ți le dezvăluim!

  1. Conform Dietary Guidelines for Americans, există câțiva nutrienți de interes public, deoarece deficiențele lor pot conduce la probleme majore de sănătate. Este vorba despre vitamina D, calciu, potasiu, fier și fibre.
  2. Vitamina A conține cantități însemnate de Beta-caroten. Nu e de mirare deci că morcovii (carrots, în engleză) sunt una dintre cele mai importante surse ale acestui nutrient.
  3. Pentru descoperirea vitaminelor, trebuie să le mulțumim în special femeilor. Marguerite Davis a făcut parte din echipa care a descoperit existența vitaminei A, în 1913, Katherine Bishop a revelat lumii existența vitaminei E, în 1922, iar Lucy Wills a sesizat, de una singură, prezența acidului folic.
  4. Aproximativ 99% din corpul uman este constituit din doar 6 elemente, printre care se numără calciul și fosforul.
  5. Una dintre cele mai importante surse de vitamina C, coacăzele negre, erau denumite „fructul interzis” în Statele Unite ale Americii, deoarece localnici considerau că împrăștiau o infecție periculoasă ce distrusese populația de pini.
  6. Nu numai că vitamina D este sintetizată în urma expunerii la soare, dar poate contracara efectele negative ale acestuia. Conform oamenilor de știință, un supliment cu vitamina D poate reduce inflamarea și usturimea în cazul arsurilor solare.
  7. Fosforul poate fi regăsit în toate organismele vii.
  8. Copiii născuți prematur au niveluri scăzute de vitamina K, ceea ce subliniază rolul său esențial în sarcină.
  9. Vitamina E este considerată unul dintre nutrienții cei mai benefici pentru prevenirea cancerului, grație proprietăților sale antioxidante.
  10. Ca să absorbi calciu, ai nevoie de vitamina D. Pe de altă parte, vitamina D este inutilă dacă nu ai niveluri suficiente de magneziu, fapt care colorează atât de frumos legătura prețioasă dintre vitamine și minerale.
  11. Lipsa de vitamina B1 poate provoca slăbiciune musculară, așa că asigură-te că ai niveluri suficiente dacă mergi la sală (și nu numai).
  12. Piersicile reprezintă o sursă minunată de fier, aproape la fel de bună ca spanacul. Include-le în alimentația ta mai ales dacă ești vegetariană.
  13. Sodiul se obține din sare, dar, pe de altă parte, excesul de sare poate conduce la creșterea tensiunii arteriale, infarct sau atac cerebral.
  14. Vitamina B12 este regăsită numai în surse animaliere, așa că, dacă mizezi pe o alimentație vegetariană, cum este tot mai recomandat în ultima perioadă, trebuie să apelezi la un supliment.
vitoral b 12 vavian Pharma Noi recomandăm Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți. Suplimentul alimentar are gust de cireșe și xilitol și este dozat sub formă de spray destinat administrării orale. Contribuind la metabolismul celular normal, funcționarea imunității și a sistemului nervos și formarea normală a globulelor roșii, vitamina B12 este practic esențială organismului. Se recomandă să consumi un puf pe zi, în acest caz conținutul spray-ului fiind suficient pentru 125 de zile. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.