Za'atar: beneficii și mod de utilizare

Za'atar este un amestec de condimente specific bucătăriei din Orientul Mijlociu. Este cunoscut pentru beneficiile remarcabile pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sistemului imunitar, a circulației sângelui sau menținerea oaselor puternice. Za'atar este extrem de versatil, putând fi folosit într-o varietate de moduri, fie presărat pe carne, fie în salate sau sosuri. Află din acest articol valoarea nutrițională a acestui condiment, beneficiile și modalitatea de consum.
Cuprins
Ce este za'atarul
Za'atar este un amestec de condimente din Orientul Mijlociu, plin de arome și texturi. Deși compoziția sa diferă foarte mult în funcție de zonă, za'atarul este în general o combinație de oregano uscat, cimbru și/sau maghiran (lemnos și floral), sumac și semințe de susan prăjite. Uneori, conține și sare, coajă uscată de portocală sau mărar uscat.
Valoarea nutrițională a za'atarului

Mixul comun de za'atar conține vitaminele A, C, E și K. Sumacul este o boabă uscată care are gust de lămâie și este plină de flavonoide, vitamina C și acizi grași omega-3. Este, de asemenea, un antioxidant foarte puternic.
Semințele de susan sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente, deoarece sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți și nutrienți care sunt buni pentru sănătate. Semințele de susan sunt o modalitate excelentă de a obține minerale precum cupru, magneziu, fier, calciu și zinc, proteine de înaltă calitate și fibre. De asemenea, sunt o sursă bună de antioxidanți fenolici flavonoizi și acizi grași omega-6.
Beneficiile condimentului za'atar
Za'atar are o mulțime de beneficiii pentru sănătate, fiind folosit încă din cele mai vechi timpuri ca medicament, pentru a trata diverse afecțiuni, precum: gripa, eczemele, crampele menstruale, răcelile, durerile de stomac și multe altele.
Legenda spune că marele filozof spaniol-evreu Maimonide a dat Za'atar pacienților săi în secolul al XII-lea pentru a le îmbunătăți sănătatea și a trata o gamă largă de boli.
Însă istoria Za'atarului datează încă din lumea antică. Textele egiptene timpurii descriu un amestec similar de ierburi folosit pentru gătit, iar oamenii de știință cred că planta la care se face referire ca „isop” în Vechiul Testament apare în amestecul za’atar.
Se crede că za'atarul a fost folosit și de romani. Pliniu cel Bătrân, un filozof, naturalist și autor roman, s-a referit la za'atar ca o plantă medicinală și un ingredient culinar în lucrarea sa „Naturalis Historia”. El a remarcat că oamenii îl consumau pentru a-și spori claritatea mentală și vitalitatea fizică.
Timp de secole, za'atar a fost folosit ca remediu natural pentru a aborda diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme digestive și respiratorii. Există numeroase beneficii pentru sănătate, iată care sunt acestea:
Sursă bogată de antioxidanți
Antioxidanții prezenți în amestec sunt considerați a fi principalii responsabili pentru efectele pozitive ale za'atarului. Sumacul, cimbrul și oregano, ierburile care alcătuiesc za'atar, sunt toate pline de flavonoide, care sunt compuși organici care sunt surse importante de antioxidanți care pot proteja celulele de deteriorare.
Efecte antiseptice și antifungice
Acest condiment miraculos este adesea folosit ca medicament pentru a trata tusea, datorită proprietăților antiseptice și antifungice. S-a dovedit că za'atar ajută persoanele cu bronșită să oprească crizele de tuse, iar acest lucru se datorează cel mai probabil cimbrului din amestec.
Se știe că cimbrul ajută la curățarea căilor respiratorii, care poate determina organismul să elimine mucusul.
Bogat în fier
Conținutul ridicat de fier din za'atar ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge oxigenat pe tot corpul. Za'atarul are aproximativ 11% fier pe lingură, adică 10 grame. Hemoglobina, care transportă globule albe în tot corpul, nu poate funcționa fără fier.
Adaugă strălucire pielii
Proprietățile antiinflamatorii ale acestui amestec de condimente sunt grozave pentru a face pielea să arate mai bine, pentru a grăbi vindecarea rănilor și chiar pentru a reduce aspectul petelor de vârstă și a altor imperfecțiuni ale pielii.
Reduce inflamația
Za'atarul poate fi transformat într-o pastă sau un unguent care poate fi folosit pentru a trata mușcăturile de insecte, durerile articulare sau orice altă afecțiune care provoacă inflamație.
Este bun pentru oase
Mineralele sunt singurul lucru în comun pe care toate condimentele din za'atar îl au. Conform studiilor, cantitățile mari de calciu, fier, magneziu și cupru din za'atar au efecte importante asupra densității minerale osoase.
Întărește sistemul imunitar
Unii dintre compușii organici din za'atar, care provin din plante precum cimbru și oregano, au proprietăți antifungice, antibacteriene și antiseptice. Acest lucru face ca amestecul de condimente să fie o putere pentru întărirea sistemului imunitar.
Ajută în depresie
Cercetările arată că za'atar îi face pe oameni mai fericiți și mai puțin deprimați. Fenolul din oregano și cimbru poate avea un efect imediat asupra stării de spirit prin modificarea hormonilor care sunt eliberați și controlează modul în care funcționează organismul.
Plantele aromatice - beneficiile asupra sănătății
3 rețete cu za'atar
În epoca modernă, za'atar a devenit popular în întreaga lume datorită răspândirii globale a bucătăriei din Orientul Mijlociu. Acest condiment este folosit presărat peste carne, legume sau hummus, amestecat în aluat de pâine sau combinat cu ulei de măsline pentru a fi întins pe pâine. Îți prezentăm mai jos 3 rețete cu za'atar!
Crutoane cu za'atar

Dacă îți plac crutoanele în supele de legume sau în salate, îți recomandăm o alternativă la rețeta clasică, și anume crutoane cu za'atar. Nu trebuie decât să amesteci bucățile de pâine cu ulei de măsline și za'atar și să le pui în cuptor sau să le prăjești în tigaie. Sunt extraordinar de bune!
Chipsuri de cartofi cu za'atar
Atunci când ai poftă de chips-uri, cel mai bine ar fi să le faci tu singură acasă. Sunt mult mai sănătoase și, dacă folosești za'atar și sos de Tzatziki, vei obține cele mai delicioase chip-uri pe care le-ai mâncat vreodată.

Ingrediente chips-uri:
- Cartofi feliați foarte subțiri
- Pentru fiecare cartof de mărime medie - 1 lingură de ulei de măsline și 1 lingură de za’atar
Ingrediente Tzatziki:
- 1 cană iaurt grecesc
- 1 lingură de pastă de lămâie
- 1 castravete, tăiat cubulețe
- 2 linguri de mărar, tocat mărunt
- 2 linguri de mentă, tocată mărunt
- ½ cățel de usturoi, tocat
- Sare, după gust
Mod de preparare:
- Amestecă chips-urile de cartofi cu ulei de măsline, sare și za’atar.
- Unge o foaie de copt și întinde feliile de cartofi pe ea.
- Încălzește cuptorul la temperatură foarte mare și coace timp de 30 de minute sau până când devin aurii. Verifică pe tot parcursul coacerii, ca să fie crocante, să nu se ardă.
- Penstru sosul Tzatziki, amestecă toate ingredientele și adaugă sare după gust. Pune într-un bol și adaugă pe deasupra puțin ulei de măsline și ierburi suplimentare pentru ornat.
Sandwich cu ouă prăjite și za’atar
Acest sandwich este ideal la micul dejun. Este delicios și îți oferă energie pentru înreaga zi.

Ingrediente:
- 1 ou prăjit
- Za’atar
- 1 felie de pâine
Mod de preparare:
- Prăjește oul în tigaie timp de 1 minut, apoi presară cât de mult za’atar vrei. Lasă să se prăjească încă 4-5 minute sau mai mult, în funcție de cum dorești să fie gălbenușul: moale sau tare.
- Taie o bucată mare de pâine și întinde pe deasupra o lingură de iaurt simplu
- Adaugă peste iaurt și o lingură de Matbucha, un sos de roșii fierte și ardei gras copți, asezonați cu usturoi și ardei iute.
- Deasupra pune oul prăjit și încă o felie de pâine (dacă vrei să faci sandwich, dacă nu, poți lăsa doar o felie de pâine) și servește cât oul este cald.
Unde se găsește za'atar
Za'atar este disponibil atât în amestecuri gata preparate, cât și sub formă de ingrediente separate, pe care le poți combina acasă.Se găsește în magazine alimentare specializate cu produse orientale, dar nu numai. Poate fi achiziționat din supermarketuri mari și din magazinele online.
Așadar, za'atar este un amestec de condimente din Orientul Mijlociu, plin de beneficii pentru sănătate. Are un gust foarte aromat și este foarte versatil, putând fi folosit în diverse mâncăruri. Dacă vrei ceva deosebit , încearcă-l și tu!



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Potsandpans.in, Nyshuk.com