Cum este viața în Norvegia? Ce trebuie să știi dacă vrei să te muți acolo

Cum este viața în Norvegia? Ce trebuie să știi dacă vrei să te muți acolo

Redactor Raluca Margean

Norvegia este una din țările cu cel mai mare nivel de trai din lume și, din acest motiv, multe persoane sunt tentate să se stabilească definitiv acolo. Dacă și tu te-ai decis să pleci din România și să te muți în Norvegia, trebuie să ții cont de faptul că mentalitatea și cultura este diferită, la fel și oamenii și stilul lor de a trăi. Totul se va schimba în viața ta, așadar trebuie să fii pregătit. Află din acest articol la ce să te aștepți de la viața din Norvegia, de la mâncare până la salarii și sistemul de sănătate!

Mutarea în Norvegia

viata-in-norvegia-case-la-marginea-lacului

Mutarea în orice țară nouă poate fi un șoc pentru oricine. Adaptarea la o nouă limbă și la un alt stil de viață poate fi destul de dificilă, chiar dacă la o primă vedere nu ți se pare așa. Există o mulțime de diferențe culturale care te pot surprinde, așadar înainte de a te muta, trebuie să te interesezi și să cântărești bine toate opțiunile. Iată câteva aspecte de care să ții cont dacă vrei să te relochezi în această țară:

  • Trebuie să te programezi din timp la Oficiul de Imigrare.

Timpii de așteptare la birourile de imigrare au crescut în ultimii ani, în special în marile orașe, precum Oslo. Prin urmare, este important să-ți faci o programare cât mai devreme pe site-ul de imigrări UDI. Informează-te de acolo despre documentele de care ai nevoie și care este timpul de așteptare pentru primirea unui răspuns. 

  • Poate fi dificil să deschizi un cont bancar în Norvegia.

Dacă nu ai număr de identitate norvegian și reședință în această țară, deschiderea unui cont bancar poate fi o provocare. De fapt, este un cerc vicios deoarece problema este că nu poți închiria o locuință în Norvegia, dacă nu ai un cont bancar, iar pentru a obține un număr de identificare ai nevoie de o adresă. Verifică ce ai de făcut în acest caz și ține cont de faptul că este posibil să fie nevoie să te bazezi pe un cont bancar străin pentru primele tale luni în Norvegia.

  • Închirierea unei locuințe în Norvegia este foarte scumpă.

În majoritatea cazurilor, proprietarii solicită un avans de patru luni de chirie. 

  • Permisul tău de conducere din România este valid în Norvegia.

Orice permis de conducere din UE este acceptat pe toată perioada sa de valabilitate. Când acesta expiră, îl poți preschimba în permis norvegian, fără a fi nevoie de examene suplimentare. 

  • Plata se face aproape total cu cardul.

Norvegienii plătesc chiar și cele mai mici cumpărături cu cardul, așadar bancnotele încep să fie pe cale de dispariție în această țară.   

  • Trebuie să aștepți aproximativ 2 ani ca să aplici pentru un card de credit.

Regulile diferă, fiind nevoie să aștepți mai mult de 2 ani la unele instituții financiare.

  • Este extrem de scump să te deplasezi cu mașina personală. 

Transportul public este cea mai bună opțiune în oraș, iar dacă vrei să călătorești dintr-un loc în altul în Norvegia, cursele cu avionul sunt cele mai avantajoase. 

  • În luna iulie, toți norvegienii intră în concediu.

Magazinele sunt închise mai devreme în această perioadă și nu prea ai ce face decât să te relaxezi și să călătorești.

  • După ora 20:00 nu mai poți cumpăra alcool. 

Doar barurile și restaurantele mai vând alcool după această oră. Reglementările cu privire la alcool sunt foarte stricte, iar supermarketurile au voie să vândă numai bere cu până la 4,7% conținut de alcool până la ora 20:00 în timpul săptămânii, sâmbăta până la 18:00, iar duminica deloc. 

  • Norvegienii pot părea nepoliticoși și neprietenoși.

De obicei, norvegienii nu zâmbesc oamenilor din stradă și nu intră în discuții cu un străin în autobuz, de exemplu. Dar unii cercetători spun că de fapt acesta este  felul norvegienilor de a fi politicoși.

Viața în Norvegia pentru români

Cel mai mare șoc al românilor stabiliți în Norvegia este cel legat de costurile foarte mari de acolo. Totul este mai scump, de la mâncare, locuință și până la transport și distracții, prețurile fiind mai ridicate și decât cele din țările din Europa de Vest. Un lucru bun însă este sistemul de sănătate. Chiar dacă consultațiile și rețetele se plătesc, există o anumită limită anuală. După ce depășești acea sumă, restul consultațiilor devin gratuite. 

Cât costă viața în Norvegia?

viata-in-norvegia-oslo

Salariile sunt destul de mari, dar la fel sunt și taxele care trebuiesc plătite la stat și costurile produselor și serviciilor. Este foarte scump să deții o locuință, dar și să închiriezi una, în special în orașele mari. De obicei, chiria pe o singură cameră într-o casă la comun costă în jur de 300 de euro. Un apartament cu două camere te va costa între 750 și 1200 de euro pe lună, iar pentru unul mai mare sau o casă vei scoate din buzunar între 1.250 și 2.000 de euro.

În ceea ce privește deținerea unei proprietăți, statul norvegian oferă o scutire de taxe persoanelor sub 35 de ani care vor să își cumpere o casă. Prețul pe metrul pătrat este de 5.600 de euro pentru un apartament în centrul orașului și 3.900 de euro într-un cartier mărginaș.

Alimentele sunt mult mai scumpe decât în alte țări, inclusiv norvegienii preferând să-și facă cumpărăturile în țările vecine. De asemenea, dacă vrei să mănânci la un restaurant trebuie să fii pregătit să lași acolo o sumă considerabilă, numai berea te va costa 7-9 euro.  

Viața copiilor în Norvegia

viata-in-norvegia-statuie-mama-si-copil

Deși studiile au arătat că Norvegia oferă copiilor săi cele mai sănătoase condiții de viață, cazurile foarte mediatizate de familii române care și-au pierdut copiii în favoarea instituțiilor de stat norvegiene te pun foarte mult pe gânduri.  

În Norvegia, drepturile copiilor sunt foarte luate în serios. Educatoarele discută cu cei mici încă de la grădiniță despre situația lor din familie și li se explică foarte serios cum pot refuza o hăinuță sau un fel de mâncare dacă nu le place. De asemenea, aplicarea pedepselor fizice este interzisă, chiar și în scop educativ. În cazurile în care protecția copilului consideră că cel mic este supus unor violențe, instituțiile statului pot prelua custodia copilului. 

Cert este că nimeni nu ar trebui să aplice corecții fizice copiilor, iar legile din Norvegia cu privire la aceste lucruri sunt foarte clare și stricte!

Citește și: Cele mai ciudate legi din lume

Media de viață în Norvegia

Conform datelor OMS publicate în 2018, speranța de viață în Norvegia este de 82 de ani, bărbații trănd în jur de 80 de ani, iar femeile 84 de ani. Aceste statistici conferă Norvegia locul 10 în lume în ceea ce privește Speranța de viață. Conform acelorași surse, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în această țară, urmată de Alzeihmer, cancer pulmonar și de prostată.   

Citește și: Orașul în care nu ai voie să mori există!

Ce se mănâncă în Norvegia?

viata-in-norvegia-somon-pe-farfurie

În general, norvegienii mănâncă foarte sănătos. Cele mai multe alimente din meniul lor sunt peștele (somon, hering), carne de vânat și brânzeturi. Sandvișurile sunt la mare căutare acolo, fiind făcute cu cărnuri afumate (somon file afumat, șuncă de porc afumată sau cârnat din carne de miel, afumat), brânzeturi, cremă de brânză cu ierburi aromate sau gemuri.

Ca și băuturi, ei preferă laptele, cafeaua și mai puțin ceaiul. Copiii mănâncă în principal la micul dejun cereale sau musli cu lapte sau iaurt. De obicei masa caldă a zilei este cina, care conține cu pește sau carne, legume (cel mai adesea cartofi) fierte sau coapte, alături de o salată și un sos.

În concluzie, viața într-o altă țară străină poate fi derutantă și dificilă la început. Uneori durează până te obișnuiești cu stilul, mentalitatea și viziunea altor naționalități, așadar este important să știi la ce să te aștepți. 

Citește și: Ce nu este bine să faci când mergi în alte țări

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Superstițiile de care să ții cont de ziua de naștere dacă vrei noroc și bogăție
Superstițiile de care să ții cont de ziua de naștere dacă vrei noroc și bogăție
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.