10 boli ale unghiilor de la picioare pe care trebuie să le cunoști

10 boli ale unghiilor de la picioare pe care trebuie să le cunoști

Redactor Raluca Margean

Dacă nu îți îngrijești bine unghiile de la picioare, acestea vor deveni vulnerabile în fața bolilor. Chiar dacă sunt tari datorită cheratinei din care sunt construite, unghiile tale de la picioare au de înfruntat mult stres în fiecare zi, care poate cauza ruperea lor sau chiar infectarea. Frecarea constantă de încălțăminte, activitatea fizică intensă, căldura și umezeala de care au parte, atunci când porți pantofi închiși, pot slăbi unghiile, la fel și anumite medicamente sau afecțiuni medicale. Află din acest articol care sunt principalele boli ale unghiilor de la picioare, care sunt primele semne de deteriorare și cum poți evita aceste probleme!

Ce trebuie să știi despre unghiile de la picioare?

Principalele părți ale unghiilor de la picioare sunt:

  • Unghia în sine (construită din cheratină);
  • Matricea (rădăcina de unde crește unghia);
  • Lunula (zona albă, în formă de semilună, de la baza unghiei);
  • Patul unghial ( țesutul pe care se află unghia);
  • Cuticula (înveliș subțire și aspru de la rădăcina unghiei);

Unghiile sănătoase sunt roz și cresc, de obicei, cu aproximativ 1.6 mm pe lună, mai puțin decât unghiile de la mâini, care cresc cu 3-5 mm pe lună. În mod normal, este nevoie de până la 12 luni pentru a înlocui unghia degetului mare.

10 boli care pot apărea la unghiile de la picioare

Există multe probleme care pot apărea la unghiile de la picioare. De exemplu, ele se pot îngroșa exagerat de tare sau, dimpotrivă, pot deveni casante, altele curbate, decolorate, infectate sau denivelate. În unele cazuri, unghia cade și în locul ei crește alta nouă. Riscul de a dezvolta probleme cu unghiile de la picioare crește pe măsura înaintării în vârstă.

Cele mai frecvente boli ale unghiilor de la picioare

Deoarece unghiile sunt supuse unui stres continuu, ele pot suferi diverse modificări, inclusiv de culoare, formă, grosime sau textură. Nu toate problemele care apar sunt grave, așadar, este bine să știi cât mai multe despre bolile unghiilor de la picioare.

1. Unghii încarnate

Unghiile încarnate sunt unele dintre cele mai frecvente și dureroase probleme ale unghiilor de la picioare. Ele apar atunci când colțul sau partea laterală a unghiei crește în carne, fie din cauza tăierii necorespunzătoare a unghiei, fie din cauza unor traumatisme repetate la picioare, predispoziției genetice, anumitor boli sau înaintării în vârstă.

2. Decolorarea plăcilor de unghii

În general, aceasta nu este o problemă de care să te îngrijorezi. Unghiile tale sunt susceptibile de a se decolora din cauza substanțelor cu care intri în contact, de exemplu, lacul de unghii sau vopseaua de la pantofi. În aceste cazuri, unghia își va reveni la culoarea normală, atunci când unghia va crește. De asemenea, trebuie să știi că anumite medicamente (pentru cancer, antibiotice sau pentru tratarea bolilor autoimune) pot cauza decolorarea plăcilor unghiilor.

3. Unghii curbate

Unghiile se pot curba treptat, în săptămâni sau chiar ani, fără ca persoanele afectate să-și dea seama ce se întâmplă. Unghiile se curbează în jos, devin poroase, iar vârfurile degetelor încep să se umfle. Unghiile curbate pot fi inofensive, fiind o trăsătură de familie, însă pot fi, la fel de bine, și un semn al unei boli de inimă, plămâni, ficat sau afecțiuni gastro-intestinale.  

4. Onicogrifoza

Femeie cu durere la degetele de la picioare
Sursa foto: iStock.com

Onicogrifoza este îngroșarea exagerată a unuia sau mai multor degete de la picioare. Această afecțiune apare din mai multe cauze, inclusiv îmbătrânire, traumatisme repetate ale picioarelor sau diverse boli. Este posibil să fie nevoie de mai multe tratamente, înainte ca unghia să înceapă să crească normal. Totuși, singura modalitate de a elimina onicogrifoza este îndepărtarea unghiei afectate.

5. Leuconichie

Leuconichia reprezintă albirea parțială sau totală a plăcii unghiei. Luconichia striată este atunci când îți apar dungi albe pe unghie. Specialiștii spun că dungile albe se formează din cauza unor probleme legate de modul în care unghia produce cheratina.

Albirea unghiei poate fi provocată de traumatisme ale unghiilor de la picioare sau afecțiuni medicale subiacente, precum ciroză, insuficiență renală, infecții și altele. De asemenea, leuconichia poate fi cauzată și de o mutație genetică moștenită, de chimioterapie sau otrăvirea cu metale grele.  

6. Onicoliza

Onicoliza reprezintă separarea unghiei de patul unghial. În cele mai multe cazuri, afecțiunea apare din cauza unui traumatism puternic (lovitură, căderea unui obiect greu pe picior), a unei infecții sau purtării unei încălțăminte inadecvate. Totuși, ea poate fi provocată și de afecțiuni mai grave precum diabet, lupus, tulburări ale glandei tiroide sau altele. Detașarea unghiei de piele nu este dureroasă, dar aspectul acesteia are de suferit. Ea devine galbenă, verzuie, mov, albă sau gri.

7. Psoriazis

Psoriazisul este o boală cronică a sistemului imunitar, care afectează inclusiv unghiile de la mâini și picioare. Pe unghii se pot forma mici gropi, placa unghială se poate desprinde de patul unghial sau pot apărea modificări în forma, dimensiunea, textura și culoarea unghiei. De asemenea, se poate strânge fluid sau sânge sub unghie. Dacă nu este tratat, psoriazisul unghiei se poate agrava, ducând inclusiv la incapacitatea de a merge.  

Boli cauzate de infecții

Infecțiile bacteriene sau fungice pot provoca probleme mari unghiilor de la picioare. Iată ce boli pot apărea din cauza acestor agenți dăunători:

8. Onicomicoza

Ciuperca unghiilor sau onicomicoza este o afecțiune comună în special în cazul persoanelor mai în vârstă. Statisticile arată că 50% dintre adulții de peste 70 de ani dezvoltă această infecție. Poți lua ciuperca atunci când umbli desculț prin locurile pe unde a mers altcineva cu o infecție (saune, vestiare) sau poți favoriza apariția ciupercii, dacă picioarele tale rămân umede pentru perioade lungi de timp. De asemenea, persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta această infecție.

Femeie cu probleme la unghiile de la picioare
Sursa foto: iStock.com

La început, această boală se manifestă prin apariția unei pete albe sau galbene sub vârful unghiei de la picioare. Pe măsură ce infecția fungică intră mai adânc în unghie, aceasta se va decolora și se va îngroșa. De asemenea, unghia se poate sfărâma și deveni zimțată pe la margine. Ciuperca se poate răspândi și la alte unghii de la picioare sau la pielea din jur.

9. Paronichia

Paronichia este una dintre cele mai frecvente boli ale unghiilor de la picioare și se carcaterizează prin inflamația și infectarea cuticulei. Ea apare atunci când bacteriile intră în pielea ruptă din apropierea cuticulei și a pliului unghiilor, provocând o infecție. Paronchia se poate răspândi la unghiile din jur și chiar la unghiile de la mâini. Unele persoane suferă de paronichie cronică, ceea ce înseamnă că infecțiile recidivează de-a lungul timpului. De obicei, Stafilococul auriu este principalul responsabil pentru această infecție.

Boli cauzate de afecțiuni congenitale

Unele boli ale unghiilor de la picioare sunt congenitale (prezente la naștere) și apar din cauza unor mutații genetice.

10. Sindromul unghiilor-rotula (Nail-Patella)

Sindromul Nail-Patella este o afecțiune caracterizată prin unghii deformate, subdezvoltate, decolorate și cu despicături. În unele cazuri, unghiile chiar lipsesc. Pe lângă problemele unghiilor, apar simptome și la rotulă, cot sau șold. Boala afectează 1 din 50.000 de copii nou-născuți și în prezent nu există un tratament care s-o vindece complet. Cu toate acestea, pot fi efectuate intervenții chirurgicale și ortopedice pentru a controla simptomele și a atenua durerea.  

De ce apar bolile unghiilor de la picioare

Există mai multe cauze care pot duce la apariția bolilor unghiilor de la picioare, dintre care cele mai frecvente sunt:

  • Vârsta mai înaintată

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, are loc o schimbare a proteinelor din placa unghiei care duce, mai departe, la unghii fragile și predispuse la despicare. Decolorarea și îngroșarea sunt, de asemenea, frecvente.

  • Anumite boli și medicamente

Antibioticele, chimioterapia sau medicamentele împotriva malariei pot duce la decolorarea și modificarea unghiilor. De asemenea, unghiile se pot deteriora și din cauza unor afecțiuni medicale, precum:

  • Afecțiuni cutanate (dermatită, eczeme sau psoriazis);
  • Artrita degetelor de la picioare;
  • Boli vasculare periferice;
  • Boli de inimă, plămâni și ficat;
  • Afecțiuni renale;
  • Tulburări autoimune;
  • Cancer.

Alte cauze includ: igiena necorespunzătoare a unghiilor de la picioare (tăierea inadecvată a unghiilor), purtarea unei încălțăminte prea strânse sau leziunile puternice.

Semne că unghiile de la picioare suferă

În general, durerile, modificarea de culoare, dimensiune sau textura unghiilor de la picioare pot fi simptome ale unor boli. Este important să te adresezi unui medic dermatolog, pentru a descoperi corect cauza problemei și a stabili un tratament adecvat.

Iată câteva semne care îți indică cel mai probabil că suferi de una din bolile unghiilor de la picioare pe care le-am menționat mai sus:

  • Ridicarea plăcii de unghii de pe patul unghiei;
  • Îngroșarea plăcii de unghii;
  • Sfărâmarea, despicarea sau descuamarea plăcii de unghii;
  • Decolorarea unghiilor;
  • Puroi care miroase urât și este alb, galben sau verde;
  • Roșeață și durere de-a lungul părții laterale a unghiei;
  • Umflare în jurul unghiei de la picioare;
  • Durere sau senzație de pulsație;
  • Pete sub unghie (de culoare roșu închis sau violet);
  • Sângerare;
  • Bombarea vârfurilor degetelor de la picioare;
  • Pete sau dungi albe pe unghii;
  • Albirea parțială sau totală a unghiilor;
  • Dungi roșii sau maro pe unghii (poate fi vorba de cancer).

Tratament pentru bolile unghiilor de la picioare

Tratamentul pentru bolile unghiilor de la picioare variază în funcție de cauza deteriorării acestora. În unele situații, pot fi suficiente băi cu apă și sare Epsom, în altele, medicul poate prescrie antibiotice sau poate interveni chirurgical.

Doctor care aplică tratament pe unghiile de la picioare ale unei femei
Sursa foto: iStock.com

Tratamentul bolilor cauzate de infecții

Infecțiile fungice sunt, de obicei, dificil de tratat și pot trece câteva luni până se vindecă. Ele necesită pastile antifungice pe bază de rețetă, iar în unele cazuri, poate fi recomandată și îndepărtarea unghiei.

Pentru a preveni infecția cu ciuperci la unghiile de la picioare, este recomandat să ții cont de următoarele sfaturi de la specialiști:

  • Păstrează-ți tot timpul picioarele curate și uscate;
  • Nu umbla desculț la dușurile publice, piscine sau vestiare;
  • Nu folosi unghera altor persoane și nu o împrumuta pe a ta nimănui;
  • Ai grijă ca saloanele de cosmetică pe care le frecventezi să-și sterilizeze instrumentele în fața ta;
  • Dacă ai diabet, încearcă să ții sub control nivelul zahărului din sânge.

Tratamentul unghiilor încarnate

Dacă nu ai diabet și nu există niciun semn de infecție, poți trata acasă unghiile încarnate. Înmoaie piciorul într-o soluție obținută din apă la temperatura camerei și sare Epsom. Masează ușor partea laterală a unghiei, pentru a reduce inflamația. Până se rezolvă problema, este important să porți sandale.

Tratamentul unghiilor deteriorare din cauza leziunilor

În general, tratamentul depinde de cât de afectată este unghia și poate include medicamente sau intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, trebuie să știi că îndepărtarea chirurgicală a unei unghii groase sau deteriorate nu va duce automat la creșterea unei unghii mai sănătoase în locul ei. De obicei, dacă matricea unghiei este deteriorată, ea va continua să producă o unghie îngroșată sau desfigurată.

Așadar, bolile unghiilor de la picioare pot apărea din mai multe cauze și îți pot provoca mari neplăceri. De cele mai multe ori, îngrijirea lor cu o igienă adecvată și încălțăminte potrivită te poate ajuta să-ți păstrezi unghiile puternice și sănătoase. Totuși, dacă faci acest lucru, dar unghiile tale s-au deteriorat, cel mai bine mergi la un doctor să vezi despre ce este vorba. Există mai multe tratamente care îți pot fi de folos.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com Verywellhealth.com

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?
Incepe quiz
Cât de bine cunoşti lumea în care trăieşti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.