10 tratamente rapide pentru aftele bucale

10 tratamente rapide pentru aftele bucale

Redactor Raluca Margean

Aftele bucale necesită tratament rapid deoarece sunt foarte dureroase. Ele pot apărea atât la adulți, cât și la copii, din diferite cauze, dar mai ales ca urmare a infectării cu ciuperca Candida albicans. Cel mai la îndemână tratament constă în administrarea unor medicamente antifungice, însă este posibil să ameliorezi simptomele și cu remedii casnice. Află din acest articol de ce apar aftele bucale, care este cel mai bun tratament medicamentos și ce alte remedii naturiste există!

De ce apar aftele bucale?

Aftele bucale pot apărea la orice vârstă. În timp ce unele sunt inofensive, altele pot indica probleme mai grave de sănătate. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale aftelor bucale:

  • Mușcături ale buzelor, limbii sau obrazului;
  • Iritații provocate de spălarea prea tare pe dinți sau folosirea unei periuțe de dinți cu peri tari;
  • Leziuni cauzate de aparatele dentare;
  • Utilizarea produselor din tutun;
  • Schimbări hormonale;
  • Stres;
  • Răni provocate de mâncarea fierbinte;
  • Contractarea virusului herpes.

Pe lângă aceste cauze, există mai multe afecțiuni medicale responsabile pentru apariția rănilor bucale, inclusiv:

  • Mononucleoza (boală infecțioasă provocată de virusul Epstein Barr);
  • Boala celiaca (boală autoimună provocată de intoleranța la gluten);
  • Anemie (scăderea numărului de globule roșii din sânge sun nivelurile normale);
  • Deficiență de folat (folatul este o formă de vitamina B9);
  • Boala gură-mână-picior (boală provocată de enterovirusuri);
  • Pemfigus vulgar (boală autoimună caracterizată prin apariția de leziuni la nivelul pielii și a mucoaselor);
  • HIV și SIDA;
  • Lupus (afecțiune cronică ce provoacă o stare inflamatoare constantă în organism);
  • Boala Crohn și sindromul intestinului iritabil (boli inflamatorii intestinale);
  • HPV (virusul papiloma uman- un virus care infectează epiderma și membranele mucoase).

Afte bucale: tratament rapid

Medicii prescriu adesea medicamente antifungice și soluții dezinfectante pentru aftele bucale, tratamentul rapid al acestora fiind deosebit de important pentru confortul pacientului. Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face singură acasă pentru a ajuta la vindecarea aftelor bucale. Iată câteva leacuri naturiste:

1. Soluție cu apă sărată

Sarea are proprietăți antiseptice, de curățare și calmare, de aceea clătirea gurii cu apă sărată ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor aftei orale. Pentru a obține soluția, dizolvă 1/2 linguriță de sare într-o cană de apă caldă. Clătește gura cu această apă sărată pentru a dezinfecta bine zona cu ulcerație. Atenție, soluția nu se înghite, se scuipă!

2. Violet de gențiană

Acesta este un colorant sintetic cu efecte antibacteriene și antifungice, fiind recomandat adesea pentru aftele bucale. Tratamentul cu violet de gențiană este una dintre cele mai cunoscute soluții naturiste, nefiind necesară o prescripție medicală pentru procurarea colorantului. El se găsește la majoritatea farmaciilor fizice sau online, iar modul de administrare este prin aplicarea lui în zona afectată cu un tampon de bumbac de 2-3 ori pe zi sau conform instrucțiunilor farmacistului.

3. Suc de lămâie

sucul de lămâie are proprietăți antiseptice și antifungice care ajută organismul să lupte împotriva ciupercii care cauzează aftele. În unele cazuri, sucul de lămâie s-a dovedit a fi un tratament mai eficient pentru aftele orale decât violetul de gențiană. Tot ce trebuie să faci este să amesteci sucul de la o jumătate de lămâie cu o cană de apă caldă sau rece și să bei soluția. Dacă vrei, o poți folosi și doar pentru clătirea gurii. Unele persoane aplică suc de lămâie direct pe leziuni, însă acest procedeu nu este tocmai recomandat. Lămâia este foarte acidă și poate provoca arsuri și iritații puternice.

4. Iaurt prebiotic

Acest produs conține culturi de bacterii bune, care pot ajuta la tratarea aftelor. Este un tratament rapid și eficient deoarece opresc dezvoltarea bacteriei Candida și pot ajuta la restabilirea echilibrului adecvat al florei bacteriene de la nivelul mucoasei bucale. Așadar, la primul semn al aftei bucale, mănâncă iaurt de mai multe ori pe zi. Este important să alegi iaurt neîndulcit, deoarece Candida prosperă într-un mediu cu zahăr. Dacă nu îți place iaurtul, poți obține aceleași beneficii prin administrarea unui supliment zilnic de probiotice.

5. Ulei de cuișoare

Uleiul de cuișoare este folosit ca remediu popular pentru problemele orale, datorită proprietăților sale antiseptice și antialgice. Principalul compus din uleiul de cuișoare este eugenol, o substanță care s-a dovedit a fi la fel de eficient în tratarea aftelor orale ca medicamentul antifungic nistatină (micostatină).

Uleiul de cuișoare se poate administra ca supliment alimentar, conform instrucțiunilor producătorului. Pentru clătirea gurii, o alternativă este să folosești o soluție obținută din cuișoare întregi. Introdu 1 linguriță de cuișoare într-o cană de apă clocotită și lasă-le acolo timp de cel puțin 5 minute. Strecoară lichidul și clătește-ți apoi gura cu soluția respectivă. Atenție, însă, cuișoarele pot provoca o reacție alergică sau un efect amorțitor în gură la unele persoane.

6. Turmeric

Ingredientul principal din turmeric este curcumina, substanță despre care se crede că are proprietăți antiinflamatorii și antifungice, fiind eficientă special împotriva speciilor albicane și non-albicane de Candida. Un rezultat și mai bun s-a obținut prin combinarea curcuminei cu piperina, un compus din piperul negru, care ajută corpul să absoarbă turmericul.

Praf de turmeric într-un bol așezat pe masă

Pentru a obține soluția din turmeric, combină 1/2 linguriță de pastă de curcumă (cumpărată din magazin sau făcută în casă) cu un vârf mic de piper negru și 1 cană de apă sau lapte. Amestecul se încălzește într-o cratiță și apoi se clătește gura cu el.

7. Vitamina C

Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Ea stimulează producția de celule albe din sânge, ajutând organismul să se protejeze împotriva infecțiilor. Creșterea aportului de vitamina C poate spori capacitatea corpului de a lupta cu bacteria Candida.

8. Oțet de cidru de mere

Persoanele care au proteză dentară sunt mai predispuse la apariția aftelor bucale, iar un tratament rapid este soluția din oțet de mere. Protezele care nu se potrivesc corect sau care nu sunt curățate bine oferă mediul ideal pentru ca bacteria Candida să prospere, acest lucru provocând o afecțiune similară cu aftele, și anume stomatita dentară. Oțetul de mere are proprietăți antifungice împotriva Candidei și poate fi o bună opțiune alternativă de tratament pentru această afecțiune.

Sticle de oțet de cidru de mere de vânzare

Pentru a obține soluția naturistă, este necesar să adaugi 1 linguriță de oțet de mere crud, nefiltrat, la 1 cană de apă. Clătește-ți apoi gura cu lichidul obținut, timp de cel puțin 15 secunde. Unele persoane recomandă clătirea cu oțet de cidru de mere nediluat, dar acest lucru poate provoca o senzație dureroasă de arsură în gură.

9. Tinctură de lemn dulce

Lemnul dulce este o plantă medicinală folosită în tratarea mai multor afecțiuni. Stimulează regenerarea pielii și formează un strat protector deasupra aftei, accelerând vindecarea acesteia. Pentru a prepara soluția, dizolvă o lingură de tinctură de lemn dulce într-un pahar cu apă. Las-o timp de 2 ore, apoi clătește-ți gura de câteva ori pe zi cu amestecul preparat.

10. Aloe vera

Această plantă este un antiseptic natural, având proprietăți antiinflamatoare, regenerative și hidratante. Pentru a obține o soluție eficientă pentru tratarea aftelor bucale, extrage gelul dintr-o frunză de aloe vera și combină-l cu puțină apă. Clătește apoi gura cu amestecul preparat. Unele persoane aplică gelul direct pe aftă, lăsându-l să se usuce, fără să-l clătească.

Afte bucale: tratament cu bicarbonat

Borcan cu bicarbonat de sodiu pe un fundal negru

Clătirea gurii cu bicarbonat de sodiu poate ajuta la tratarea problemelor orale, fiind o alternativă viabilă pentru dezinfectarea zonei afectate de aftele bucale. Tratamentul cu bicarbonat ajută și la eliminarea mirosului urât din gură. Unele persoane aplică direct pe aftă bicarbonatul, însă specialiștii recomandă clătirea gurii cu o soluție obținută dintr-o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvată într-o cană de apă caldă.

Tinctura de propolis pentru afte bucale

Tinctura de propolis se folosește pentru aftele bucale datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antifungice, anestezice şi cicatrizante. Dacă tinctura este fără alcool, poți amesteca 30 de picături cu puțină apă și miere, iar lichidul astfel obținut se aplică pe o bucățică de pâine. Mestecă bine pâinea înainte de a o înghiţi, astfel încât soluția să ajungă și la aftă. De asemenea, poți utiliza tinctură de propolis şi sub formă de extract alcoolic, diluat cu puțină apă. Clăteşte apoi gura cu lichidul rezultat.

Pentru copii, poți folosi o soluție obținută din miere, sirop sau dulceață de trandafiri și tinctură de propolis. Este un preparat plăcut la gust, pe care cei mici îl vor agrea.

Gel pentru afte bucale

Pe lângă remediile naturiste, în comerț există geluri pentru aftele bucale, care formează o peliculă izolantă și protectoare la locul ulcerației. Gelurile pot fi pe bază de nistatină sau borax, glicerină și alte substanțe cu proprietăți antibacteriene și antifungice. Aceste produse pot calma durerile și contribui la o vindecare mai rapidă. În funcție de instrucțiunile producătorului, gelul pentru afte bucale se poate aplica îniante de mese, de până la 4 ori pe zi și pot fi recomandate atât adulților, cât și copiilor.

Alimente interzise la afte bucale

Deosebit de important în tratamentul aftelor bucale este dieta alimentară. Prin urmare, dacă te confrunți cu o astfel de infecție bucală, este recomandat să eviți alimentele crocante sau dure ce pot agrava leziunile existente. De asemenea, printre alimentelele interzise la aftele bucale se numără cele sarea, condimentele și alimentele acide.

Ceaiuri pentru afte bucale

Pahar cu ceai și flori de mușețel

Cele mai indicate ceaiuri pentru aftele bucale sunt cele de salvie, rozmarin, cimbru, mușețel sau gălbenele. Aceste plante conțin substanțe cu proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Prin urmare, grăbesc procesul de vindecare al aftelor, calmând în același timp și durerile provocate de acestea. După ce ai înmuiat pliculețul de ceai în apă caldă timp de 1 minut, îl poți aplica direct pe aftă. Lasă-l acolo să acționeze aproximativ 5 minute, apoi repetă procedeul la nevoie. O altă alternativă este să-ți clătești gura cu infuzia de ceai.

Diflucan pentru afte bucale

Diflucan este un medicament antifungic recomandat în tratarea infecțiilor provocate de fungi. Substanța activă este fluconazol, un antimicotic triazolic, inhibitor al sintezei sterolilor în celulele fungice. Diflucan este eficient pentru aftele bucale, dar și pentru alte infecții ale pielii, sistemului bronhopulmonar, reproducător și altele. Tratamentul cu Diflucan se va administra în conformitate cu indicațiile medicului specialist. Există mai multe contraindicații și atenționări cu privire la interacțiunea Diflucan cu alte medicamente, așadar este important să informezi doctorul dacă urmezi un tratament medicamentos sau dacă suferi de boli de ficat, rinichi, inimă, dacă ai valori anormale ale concentraţiei de potasiu, calciu sau magneziu în sânge.

Antibiotic pentru afte bucale

De obicei, antibioticul nu se recomandă ca tratament rapid pentru aftele bucale. Totuși, dacă aceste ulcerații nu se vindecă cu ajutorul medicamentelor recomandate de medicul stomatolog, se pot prescrie și antibiotice. Dacă s-a ajuns la tratamentul cu antibiotic înseamnă că este vorba de o aftoză gravă și ulcerații recurente.

În general, se administrează ca antibiotic apa de gură cu doxiciclină. Doxiciclina orală în doză mică poate fi luată și sub formă de pastile. Tratamentul prelungit cu antibiotice poate provoca complicații precum candidoze bucale. 

Tratament afte bucale forum

De multe ori, atunci când suferi de vreo afecțiune, ești tentată să cauți remedii naturiste pe forumuri sau după diverse discuții de pe internet. Înainte de a urma orice tratament pentru aftele bucale de pe forum, consultă un site de specialitate sau, cel mai bine, apelează la sfaturile unui farmacist sau medic curant.

Ține cont de faptul că, remediile casnice pentru aftele orale pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu vor vindeca în totalitate infecția. Ele nu înlocuiesc medicamentele antifungice care sunt în continuare necesare pentru a scăpa complet de ciuperca Candida. După ce ai scăpat de aftele bucale, poți reduce riscul de reapariție a acestora având o igienă orală adecvată. Folosește ața dentară de două ori pe zi și înlocuiește-ți periuța de dinți pentru a preveni reinfectarea.

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Un om de știință a reușit să-și întinerească organismul cu 10 ani! Ce rutină a urmat
Un om de știință a reușit să-și întinerească organismul cu 10 ani! Ce rutină a urmat

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.