15 metode de relaxare a creierului care te ajută să te liniștești

15 metode de relaxare a creierului care te ajută să te liniștești

Redactor Andreea Baluteanu

Trăim într-o societate în care suntem, fără urmă de îndoială, suprastimulați. Suntem încurajați continuu să excelăm, să jonglăm cu viața profesională și cea personală și să bifăm împliniri spectaculoase în amândouă. Mai e de mirare că, într-o lume în care FOMO (Fear of Missing Out – „teama de a pierde experiențe”) a devenit o doctrină, avem nevoie de metode de relaxare a creierului?

Îți spunem în rândurile de mai jos nu numai cum să îți liniștești mintea, dar și care sunt semnele că ai nevoie neapărat de o pauză de relaxare.

Semne că trebuie să îți relaxezi creierul

La prima vedere, pare a fi un lucru bun că mintea ta nu ia niciodată pauză. Creierul meu lucrează continuu: așa sună mantra oamenilor de succes, permanent ocupați. Dar cei care au reușit în viață au făcut-o înțelegând un lucru, că, din când în când, creierul are nevoie de relaxare.

Iată semnalele care îți transmit că ai mare nevoie de metode de relaxare a creierului!

  • te simți mai mereu obosit/ă;
  • scrâșnești din dinți;
  • ai dificultăți de concentrare;
  • nu mai stai bine cu memoria;
  • suferi de insomnii;
  • cazi ușor în spirala gândirii negative;
  • îți lipsește motivația;
  • nu mai ai chef să ieși;
  • ești mai mereu iritabil/ă;
  • suferi de dureri de cap;
  • dai dovadă de dezechilibre emoționale;
  • izbucnești în plâns fără motiv;
  • ai tulburări alimentare;
  • libidoul are de suferit;
  • sistemul imunitar e slăbit;
  • ești predispus/ă la tendințe depresive și la anxietate;
  • visezi urât;
  • îți cade părul;
  • ai de furcă cu problemele digestive;
  • nu mai găsești plăcere în activitățile tale preferate.

Tehnici de relaxare și gândire pozitivă

Am înțeles: ai nevoie de metode de relaxare a creierului. Partea bună e că sfaturile de mai jos sunt ușor de aplicat și nu te costă (mai) nimic. Vezi ce îți recomandăm!

Fă exerciții de respirație! Meditația însoțită de exerciții de respirație e una dintre cele mai eficiente metode de relaxare a creierului. Tot ce trebuie să faci e să te concentrezi pe inspirație și pe expirație, căutând să le prelungești și să le egalizezi. Conform experților, valoarea ideală e de circa 6 respirații pe minut.

Ascultă muzică. Muzica nu calmează numai nervii, relaxând creierul, dar te poate ajuta și cu durerea fizică. Există inclusiv playlist-uri special concepute pentru a liniști mintea, dar funcționează de minune și muzica ta preferată, totul e să fii cât mai atent/ă. Explicația este aceea că, atunci când asculți muzică, este diminuată activitatea neuronilor din amigdală, cei responsabili cu senzația de frică.

Fă yoga. Mai ales Hatha yoga, o combinație de asane (poziții de yoga) și pranayama (exerciții de respirație) combină ce e mai valoros din sport și meditație, așa că e o metodă excelentă de relaxare a creierului. Atunci când urmezi o clasă de Hatha Yoga la un studio sau sală, ai și beneficiul de a socializa.

Vezi mai jos un program online de exerciții Hatha Yoga!

Mergi la un masaj. Un masaj bun îți destinde corpul, dar și mintea. Concentrându-te pe senzațiile fizice, îți vei liniști creierul. Dacă nu ai fondurile sau timpul necesar, poți ruga pe cineva drag să îți facă un masaj sau te poți automasa.

Scrie într-un jurnal al recunoștinței. Cum îți relaxezi creierul atunci când desfășori această activitate? Concentrându-te pe gândurile pozitive. Vei observa că dacă îți faci un obicei să notezi zilnic câteva motive pentru care ești recunoscător/are, vei remarca mai repede și mai ușor lucrurile bune care se întâmplă în viața ta.

Muncește în grădină. S-a demonstrat că grădinarii sunt mai puțin predispuși la anxietate și depresie. Am pierdut, mulți dintre noi, legătura primordială cu natura, cu soarele și cu pământul, iar acest lucru se vede. Există însă și microorganisme în pământ care susțin sănătatea creierului.

Folosește-ți imaginația. Gândește-te la un loc care îți place sau care te relaxează, dar concentrează-te mai ales pe detalii. Ce se aude atunci când se sparg valurile de țărm? Cum miros acele de pin? Ce senzație îți dă atingerea soarelui pe piele? Creierul se relaxează instant astfel.

Apelează la tehnici de relaxare progresivă. Acest exercițiu nu e numai o metodă de relaxare a creierului, dar poate preveni sau combate și insomniile. Alege o zonă a corpului, apoi încordează și relaxează de câteva ori mușchii în reprize de câte 10 secunde. Treci mai departe.

Fii creativă. Colorează, concepe proiecte artistice, schițează tușe pe o planșă de desen, inventează povești. Atunci când îi permiți creierului să se concentreze pe altfel de sarcini decât cele zilnice, îi vei oferi șansa unei pauze. Chiar și faptul că frămânți o bucată de aluat îți poate ajuta gândurile să se risipească.

Ieși în natură. Studiile au arătat că atunci când suntem înconjurați de mult verde, mintea tace. Mai mult, minimum 20 de minute într-un parc pot intensifica abilitatea de concentrare, așa cum s-a observat în cazul copiilor diagnosticați cu ADHD.

Petrece timp cu animalele de companie. Fie că ieși cu câinele tău în parc sau îți mângâi pisica, creierul secretă oxitocină, un hormon responsabil cu senzația de plăcere. Astfel mintea se relaxează.

Fă acte de caritate. Știai că atunci când ești generoasă, se activează producția de endorfine, respectiv hormonul fericirii? Mai mult, studiile au arătat că suntem mai mulțumiți și mai bucuroși atunci când cheltuim bani pentru alții decât pentru noi.

Ia o pauză. Uneori, cea mai bună metodă de relaxare a creierului presupune pur și simplu să iei o pauză. Chiar dacă numai pentru cinci minute, ridică-te, fă o plimbare, discută față în față cu un coleg, desenează sau pur și simplu visează cu ochii deschiși.

Fă o baie. Nu sări sub duș, tratând totul ca pe o sarcină. Umple cada cu apă caldă, adaugă uleiurile esențiale, spumă de baie, săruri sau o mână de plante uscate, aprinde o lumânare, pregătește-ți un ceai, pune muzică în surdină și relaxează-te!

fata care se relaxeaza in cada cu spuma langa lumanri

Privește peștii cum înoată. Oamenii care adoră să se holbeze minute în șir la un acvariu sunt mai calmi, mai relaxați și mai puțin stresați, au arătat studiile. Se pare că, cu cât e mai bogată viața marină, cu atât senzația de fericire crește. Efectele nu au fost constatate însă și în cazul contemplării altor animale.

Texte pentru relaxare

Uneori, ce ajută cel mai tare este să practici o metodă de relaxare a corpului alăturând și un mesaj special. Fie că apelezi la mantre sau la rugăciuni, îți va fi de mare ajutor această tehnică!

Citește și: Rugăciunea pentru iertarea păcatelor care îți va aduce liniştea

„Rugăciunea inimii și a minții” e cea mai recomandată. Scurtă, simplă și plină de profunzime, trezește ceva adânc în interiorul tău. Iată cum sună (dacă nu o cunoșteai deja): „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, mântuiește-mă pe mine, păcătosul”. Rugăciunea se combină și cu tehnici de respirație: inspiră atunci când rostești „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu” și expiră când sfârșești rugăciunea. Dacă ești foarte stresată și tensionată, să spui „Tatăl nostru” este o metodă excelentă de a scăpa de zbucium.

Sunt și mantre pe care le poți invoca atunci când vrei să îți liniștești creierul. Iată câteva exemple: „și asta va trece”, „câte o zi pe rând”, „o să trec acea punte atunci când voi ajunge la ea”, „nu sunt gândurile mele”, „nu e totul despre mine”, „sunt doar un om”.

Ce părere ai despre aceste metode de relaxare a creierului? Le vei aplica?

Surse foto: iStock

Surse articol: Healthline, webmd, verywellmind, nuffieldhealth, thrillist, Adevarul

Articolul urmator
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.