4 boli ale unghiilor de care trebuie să te ferești

4 boli ale unghiilor de care trebuie să te ferești

Redactor Alexa Galgau

Unghiile de la mâini și de la picioare protejează degetele și nu sunt altceva decât straturi suprapuse de cheratină întărită, substanță care se găsește, de asemenea, în păr și în piele. Aspectul unghiilor este un ghid al sănătății noastre, iar acestea sunt, de obicei, netede și colorate uniform. Atunci când apar probleme în organism, ele își pot schimba culoarea, forma și ritmul în care cresc, trădând afecțiuni ale organelor interne. Însă există și anumite boli ale unghiilor pe care le vom detalia în rândurile de mai jos!

Boli ale unghiilor

Onicoschizia

Onicoschizia, cunoscută și sub numele de „exfoliere lamelară a unghiilor”, este una dintre cele mai comune boli ale unghiilor, întâlnită mai ales la femei, în special în rândul celor cu unghii foarte lungi. De asemenea, anumite produse pe care le folosim pot cauza această boală - de exemplu, poți avea o reacție alergică la acetonă sau la adezivul folosit pentru a lipi unghiile false. Cel mai frecvent însă, boala apare din cauza expunerii excesive a unghiilor la apă și detergenți.

Simptome ale onicoschiziei:

- fragilizarea și uscarea unghiilor;

- exfolierea unghiilor în lamele subțiri;

- iritație locală.

Pentru a preveni onicoschizia, evită unghiile false și poartă mănuși de protecție atunci când speli vase sau faci curat prin casă. În plus, trebuie să ai un stil de viață sănătos, pentru că acesta influențează sănătatea unghiilor și rezistența lor. Deficiențele de vitamine, de exemplu, pot conduce la fragilizarea unghiilor.

Onicoliza

Aproape orice om se va confrunta cu această boală a unghiilor într-un moment sau altul al vieții. Onicoliza reprezintă ridicarea unghiilor și separarea acestora de pielea de sub ele. Poate fi un semn al unor boli de piele, al unei infecții sau al unei traume locale, dar și un rezultat al folosirii unghiilor false. Infecțiile fungice și psoriazisul pot cauza, de asemenea, desprinderea unghiei de deget, la fel și anumite medicamente. În cazuri foarte rare, onicoliza apare la toate unghiile și este un semn al deficienței de fier sau al hiperactivității tiroidiene.

De obicei, sunt afectate mai multe unghii, nu doar una. În timp, se instalează sub unghie bacterii și apare un mediu favorabil pentru ciuperci. Porțiunea desprinsă poate să devină gălbuie sau verzuie. Problema trebuie tratată înainte ca unghia să se prindă din nou de carne, altfel există riscul extinderii bacteriilor sau al deformării permanente a unghiei.

Simptome ale onicolizei:

- o porțiune a unghiei este ridicată, mată și are altă culoare decât restul unghiei;

- porțiuni discolorate sub unghie;

- îngroșarea unghiei;

- deformarea unghiei.

 Sindromul unghiilor verzi

Aceasta este o infecție a unghiilor care poate duce la schimbarea culorii acestora. Mai exact, apar niște pete verzi sub suprafața unghiilor, nedureroase, însă pot fi însoțite de inflamarea și înroșirea pielii din jurul unghiilor. Această boală a unghiilor afectează adeseori mai multe unghii, nu doar una, și este cauzată de o bacterie numită Pseudomonas aeruginosa. Aceasta se dezvoltă în mediu umed și se poate transmite prin intermediul piscinelor, jacuzziurilor, bureților de baie și chiar al chiuvetelor. Așadar, te poți alege cu o astfel de afecțiune din băile și piscinele publice.

Există doi factori de risc majori atunci când vorbim despre această boala a unghiilor. În primul rând, sunt mult mai predispuși cei care au unghiile ridicate (onicoliză), pentru că unghia este mult mai expusă și nu mai are aceeași protecție împotriva umezelii, iar microbii se adună mult mai ușor. Al doilea mare factor de risc este mediul umed. Persoanele care își țin mâinile în apă mult timp (de exemplu, spălătorii de vase sau bucătarii) sunt mult mai predispuse la această afecțiune. 

Simptome ale acestei boli:

- pete galben-verzui sau verzi ale unghiilor;

- durere în jurul unghiilor afectate.

 Onicomicoza

Una dintre bolile comune ale unghiilor este onicomicoza, care nu este altceva decât o ciupercă localizată sub unghie. La început se manifestă ca o pată albă sau gălbuie sub unghie și, pe măsură ce pătrunde mai adânc, poate să cauzeze decolorarea și desprinderea acesteia. Atunci când unghia devine dureroasă și se întărește, este nevoie de tratament prescris se medic.

Simptome ale onicomicozei:

- fragilizarea și deformarea unghiilor;

- aspect mat al unghiilor;

- întărirea suprafeței unghiilor;

- o pată sub unghie sau o culoare generală neobișnuită.

Pentru a preveni ciuperca la nivelul unghiilor, trebuie să te speli pe mâini regulat și să eviți să ții unghiile prea mult timp în apă. Folosește mănuși de cauciuc atunci când faci curățenie prin casă și alege cu grijă salonul unde îți faci manichiura, pentru că de multe ori tocmai de acolo poți lua ciuperca.

Poți să te fereșți cu ușurință de aceste boli ale unghiilor, dar, dacă te confrunți deja cu ele, le poți trata eficient, așa că nu ai motive de îngrijorare.

Află de ce ar trebui să renunți la ojă și să ai unghii naturale!

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.