5 probleme de sănătate pe care le au oamenii slabi
Deşi mulţi sunt îngrijoraţi în legătură cu nivelul de grăsime din corp, acesta nu are neapărat efectul negativ pe care ne grăbim să i-l atribuim! Dimpotrivă, grăsimea are rolul său bine definit în funcţionarea organismului, fiind responsabilă cu producerea de estrogen.
Află de mai jos care sunt cele mai frecvente 5 probleme cu care te poţi confrunta dacă ai o greutate scăzută!
- Osteoporoză şi ruperea oaselor
Deși estrogenul este un hormon feminin, atât femeile cât şi bărbaţii au nevoie de el pentru a avea oase sănătoase. Fără suficient estrogen, oasele devin fragile şi sunt mai predispuse la rupere. Acest lucru face ca ambele sexe să fie expuse riscului de osteoporoză, indiferent de vârstă. Ca urmare, o simplă căzătură sau un accident uşor pot provoca vătămări grave sau chiar deces pentru o persoană subponderală.
Pentru a evita osteoporoza şi celelalte probleme care pot să apară, persoanele care scad sub indicele normal de greutate corporală ar trebui să ia legătura cu o persoană specializată care să le ofere sfaturi despre cum să câştige în greutate în condiţii de siguranţă, fără să se expună altor riscuri.
- Probleme legate de fertilitate
Subponderabilitatea poate provoca multe probleme de reproducere în cazul femeilor. În primul rând, menstruaţia se opreşte adesea sau devine neregulată dacă aceasta este prea slabă. Deşi acest aspect ar putea să nu conteze pentru o femeie tânără, neregularitatea poate deveni o problemă serioasă atunci când va decide să aibă un copil. Nu numai că este mai greu pentru femeile subponderale să conceapă, dar este dificil pentru ele să ducă până la termen o sarcină, din cauza menstruației neregulate, care afectează mucoasa uterină ce susţine fătul.
Nici bărbaţii nu sunt feriţi de pericolele greutăţii scăzute. Aceştia sunt cu mult mai expuşi riscului de disfuncţie sexuală persistentă, precum disfuncţia erectilă, actul sexual dureros sau incapacitatea de ejaculare.
- Anemie
Mulţi oameni subponderali se simt obosiţi tot timpul. Această lipsă de energie şi oboseala permanentă reprezintă semne clasice ale anemiei. Alte simptome ale anemiei includ bătăile neregulate ale inimii, dificultăţile de respiraţie, ameţeli şi dureri de cap.
Anemia este o boală care apare atunci când există o deficienţă a celulelor roşii din sânge. Aceste celule sunt responsabile pentru transportul oxigenului către organe şi, atunci când nu funcţionează corespunzător, organismul nu primeşte resurse necesare pentru a energiza corpul. Anemia este cauzată de deficienţele nutritive ale fierului, vitaminei B 12 şi folatului, care sunt alt motiv pentru care persoanele subponderale ar trebui să consulte în mod constant un medic.
- Scăderea sistemului imunitar
Sistemul imunitar este ca un gardian la poarta sănătăţii organismului, care se asigură că celulele străine sau dăunătoare nu trec. Acest sistem are nevoie de resurse pentru a lupta împotriva infecţiilor, iar dacă o persoană subponderală nu mănâncă în mod corespunzător, ar putea deteriora garda de apărare împotriva bolilor. Asta înseamnă că persoanele foarte slabe prezintă un risc suplimentar de îmbolnăvire în timpul sezonului rece şi pot fi expuse la afecţiuni mai grave precum cancerul, care începe cu o activitate celulară deficientă.
Dacă prezinţi semne de subponderalitate, ar trebui să consulţi un medic sau un nutriţionist care să îţi ofere sfaturi legate de suplimentele alimentare necesare, pentru a te menţine în forma corectă.
- Afecţiuni ale inimii şi diabet
Afecţiunile cardiace şi diabetul sunt, de obicei, considerate probleme serioase atât pentru subponderali cât şi pentru cei obezi, dar cei slabi nu sunt imuni în aceste condiţii. Este foarte uşor pentru cei care au o siluetă subţire, dar nesănătoasă, să creadă că se pot răsfăţa cu mâncare de tip fast-food sau pot sări peste exerciţiile fizice fără să aibă probleme. Nivelul de colesterol şi de zahăr din sânge sunt însă în creştere, indiferent de ceea ce arată cântarul. De asemenea, cei care sunt subponderali vor trăi cu falsa impresie că sunt perfect sănătoşi, astfel că vor renunţa la controalele medicale necesare.
În plus, chiar factorul care păstrează forma subţire a corpului poate cauza diabet. Oamenii care sunt în mod natural foarte slabi își „datorează” silueta geneticii. Un studiu efectuat în 2011 a demonstrat că aceste „gene slabe” ar putea funcţiona prin plasarea grăsimilor foarte adânc în organism. Mai mult, potrivit rezultatelor studiului, grăsimea localizată în jurul inimii sau a ficatului presupune un risc mai mare de diabet decât grăsimea vizibilă.
Sfaturi pentru creşterea naturală în greutate
Greutatea optimă este un aspect important pentru o viaţă sănătoasă şi un corp care să funcţioneze la capacitate maximă. Există o serie de sfaturi care ar trebui urmate de către persoanele subponderale, pentru a nu ajunge să se confrunte cu problemele enumerate de noi.
Renunță la fumat, îți va crește pofta de mâncare! Persoanele care spun adio țigărilor vor observa o creştere a capacităţii papilelor gustative, ceea ce le va permite să simtă mult mai uşor diferitele gusturi şi arome. În al doilea rând, este foarte importantă activitatea fizică. Practicarea sportului în mod regulat creşte pofta de mâncare şi tonusul muscular.
Somnul joacă un rol esenţial în reglarea metabolismului şi menţinerea unei greutăţi optime. Sunt recomandate minimum 8 ore de somn pe noapte. Cei care nu reuşesc să se odihnească în mod corespunzător se confruntă cu probleme precum nervozitate, tensiune şi stres, care pot conduce la scăderea ponderală semnificativă.
De asemenea, se recomandă respectarea cu sfinţenie a orarului meselor. Cele trei mese pe zi la care se adaugă şi două gustări sunt suficiente pentru a aduce caloriile necesare unei greutăți normale.
Dacă te numeri printre cei care suferă de subponderabilitate, nu ezita să consulţi un medic, deşi crezi că te simţi bine şi arăţi perfect. De multe ori, problemele grave nu sunt vizibile, de aceea este mai bine să le previi decât să le tratezi.
Surse foto: iStock