Activitatea diaminoxidazei: ce este și când trebuie să te îngrijoreze

Activitatea diaminoxidazei: ce este și când trebuie să te îngrijoreze

Redactor Raluca Margean

Intoleranțele alimentare sunt din ce în ce mai prezente în viețile noastre. Dietele alimentare haotice, stresul zilnic și chimicalele din alimente ne fac să dezvoltăm tot felul de intoleranțe.

Dacă despre intoleranța la gluten vorbește aproape toată lumea, intoleranța la histamină este poate mai puțin cunoscută și se poate să ai o astfel de afecțiune fără să știi. În acest caz, este bine să fii cât mai informată, să identifici simptomele și să ceri o opinie medicală de specialitate dacă suspectezi că suferi de o astfel de afecțiune.

activitatea diaminoxidazei

Histamina și diaminoxidaza (DAO): ce sunt și ce rol au

Histamina este o substanță cu ajutorul căreia sistemul nostru imunitar reacționează atunci când în organism apar potențiali „agresori”, adică diverși agenți care ar putea să ne îmbolnăvească (bacterii, virusuri sau alte organisme străine corpului).

Histamina este produsă de corpul nostru, dar poate fi ingerată și din alimente precum pește, unele legume și fructe, produse lactate etc. Atunci când nivelul histaminei este foarte crescut, organismul nu este capabil să o metabolizeze și apare intoleranța la această substanță.

Diaminoxidaza (DAO) este o enzimă produsă de organismul nostru la nivelul rinichilor, timusului și tractului digestiv. Funcția sa principală este de a descompune excesul de histamină din organism, pentru a menține nivelul acestei substanțe la cote normale. Când organismul nostru suferă de un deficit de enzimă DAO, procesul de metabolizare nu mai este eficient și, astfel, excesul de histamină nu mai poate fi eliminat. Ca urmare, nivelul de histamină din corp crește, iar acest lucru duce la apariția unor simptome fizice nedorite.

Pentru a trata simptomele intoleranței la histamină, se folosesc suplimente nutriționale de DAO, însă cercetările privind eficacitatea lor sunt limitate.

Care sunt simptomele și cauzele intoleranței la histamină

Simptomele intoleranței la histamină

Așa cum am menționat mai sus, atunci când activitatea diaminoxidazei este deficitară, organismul nu poate scăpa de excesul de histamină și reacționează prin următoarele manifestări clinice care pot fi luate drept reacții alergice:

  • dureri de cap
  • mâncărimi, erupții cutanate și urticarie
  • congestie nazală
  • strănut
  • ochi înroșiți
  • astm bronșic și dificultăți de respirație
  • bătăi neregulate ale inimii (aritmie)
  • diaree, dureri de stomac și constipație
  • amețeli, greață și vărsături
  • scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune)

Cauzele intoleranței la histamină

Intoleranța la histamină poate avea mai multe cauze, dintre care:

  • producerea de către organism a unei cantități prea mari de histamină - acest lucru se poate întâmpla în cazul pacienților care suferă de mastocitoză sau alte boli ale sistemului imunitar care duc la producerea în exces de histamină
  • ingerarea unor alimente sau băuturi care conțin cantități peste limitele normale de histamină
  • consumul excesiv de alcool
  • anumite medicamente (diuretice, antibiotice, antihipertensive, antidepresive, miorelaxante, antiinflamatoare)
  • deficiențe de vitamina B6, vitamina C, cupru și zinc
  • stres cronic
  • boli ale ficatului

Factori care pot inhiba activitatea diaminoxidazei

Afecțiunile gastrointestinale, cum este boala Crohn, de exemplu, cele provocate de stres sau diverse infecții au fost asociate cu afectarea activității DAO. Atunci când celulele intestinale se inflamează, are loc o scădere a producției DAO în organism. În multe cazuri, poate fi posibilă fie inversarea intoleranței la histamină prin vindecarea intestinului, fie eliminarea a ceea ce inhibă activitatea DAO.

În unele cazuri de intoleranță la histamină, există posibilitatea ca pacienții să aibă o predispoziție genetică. Dacă gena DAO (cunoscută sub numele de ABP1) conține anumite polimorfisme cu un singur nucleu (SNP), acest lucru poate crește riscul apariției intoleranței la histamină. Nu este totuși dovedită o legătură directă, în sensul că, dacă în urma unor teste genetice descoperi că ai acest SNP, nu înseamnă automat că suferi de intoleranță la histamină.

Teste pentru evaluarea activității diaminoxidazei

Pentru a stabili un diagnostic exact, medicul trebuie, în primul rând, să noteze simptomele manifestate de pacient, istoricul medical personal și familial al acestuia și eventualele tratamente urmate.

Ulterior se pot recomanda analize de sânge care să determine dacă există o deficiență DAO, dar și teste cutanate (prin înțepare ușoară a pielii) pentru diagnosticarea intoleranței la histamină.

Valorile considerate normale în ceea ce privește nivelul DAO sunt 14-33 UI/mL. În cazul în care se obțin valori mai scăzute, înseamnă că organismul are o capacitate enzimatică redusă de degradare a histaminei.

La gravide, valorile DAO pot fi mult mai crescute din motive hormonale, de aceea nu se recomandă efectuarea acestui test. 

activitatea diaminoxidazei

Cum putem influența activitatea diaminoxidazei

Sunt mai multe modalități de a trata intoleranța la histamină și de a influența activitatea diaminoxidazei, iar cele mai cunoscute sunt următoarele:

1. Dieta din care sunt eliminate alimentele cu un conținut ridicat de histamină

activitatea diaminoxidazei

Primul lucru pe care un pacient cu intoleranță la histamină trebuie să-l facă este să urmeze o dietă sănătoasă. Asta înseamnă să consume alimente care au un conținut mic de histamină și care sunt bogate în vitamine (B6, C, B12) și alte substanțe nutritive (fosfor, zinc, magneziu și fier) ce îmbunătățesc activitatea diaminoxidazei. Printre aceste alimente se numără cerealele fără gluten, înlocuitorii de produse lactate sau ouă.

Pentru a afla mai în detaliu ce alimente trebuie consumate sau evitate de persoanele cu intoleranță la histamină, îți recomandăm să citești acest articol.

2. Suplimente care ajută la îmbunătățirea activității enzimei DAO

activitatea diaminoxidazei

Pentru a ajuta organismul și pentru a îmbunătăți activitatea enzimei DAO, o variantă este să ne folosim de suplimente alimentare, precum:

  • Vitamina B6 - ajută DAO să elimine histaminele ingerate extern
  • Vitamina C - ajută la scăderea nivelului de histamină din sânge
  • Cuprul - ajută la creșterea nivelului DAO din sânge
  • Magneziul și manganul - sporesc activitatea diaminoxidazei
  • Zincul - are efecte antiinflamatoare și antialergice
  • Calciul - ameliorează urticaria și înroșirea pielii
  • Vitaminele B1, B9 și B12

Suplimentele cu diaminoxidază: beneficii și reacții adverse  

Diverse studii au arătat că suplimentele DAO pot atenua anumite simptome nedorite ale intoleranței la histamină (dureri de cap, erupții cutanate și urticarie, probleme digestive), însă acest lucru nu garantează eficiența lor în toate cazurile de intoleranță la histamină. Iată, mai jos, care sunt beneficiile cunoscute până acum ale suplimentelor DAO:

Ameliorarea migrenelor. Conform unui studiu realizat pe un eșantion de 100 de pacienți diagnosticați cu intoleranță la histamină, s-a observat că persoanele care au folosit zilnic (timp de o lună) suplimente DAO au prezentat o reducere cu 23% a duratei migrenelor comparativ cu persoanele din grupul placebo.

Ameliorarea problemelor digestive. Un alt studiu realizat pe un eșantion de 14 persoane cu intoleranță la histamină care prezentau simptome digestive nedorite (dureri abdominale, balonare, diaree) a concluzionat la finalul cercetărilor (după două săptămâni) că 93% dintre participanți nu au mai avut cel puțin unul dintre simptome, după administrarea unei anumite cantități de DAO de două ori pe zi.

Ameliorarea alergiei cutanate (urticarie). Un studiu desfășurat pe o perioadă de 30 de zile, pe un eșantion de 20 de persoane cu intoleranță la histamină și care sufereau de alergie cutanată cronică, a relevat că participanții au experimentat o ameliorare a simptomelor (mâncărimi, senzație de arsură) după ce au ingerat suplimente DAO de două ori pe zi. De asemenea, acești pacienți au necesitat mai puține medicamente antihistaminice decât în mod obișnuit.

Este important de știut faptul că cercetările științifice cu privire la intoleranța la histamină sunt într-o fază incipientă. Chiar dacă unele studii confirmă faptul că suplimentele DAO pot ușura simptomele nedorite, nu există suficiente date pentru a spune că suplimentele cu enzimă DAO pot vindeca în totalitate intoleranța la histamină sau deficiența de DAO.

Suplimentele DAO ajută la descompunerea histaminei care intră în organism pe cale externă, și anume prin alimente și băuturi, însă nu vor afecta nivelurile de histamină produse intern de organism. Așadar, dacă ai fost diagnosticată cu intoleranță la histamină, recomandarea noastră este să consulți un medic specialist care poate dezvolta un plan personalizat în funcție de nevoile și starea ta de sănătate. Acest plan ar putea include, pe lângă o dietă sănătoasă și suplimente DAO, și alte tratamente medicale, precum:

  • Administrarea de medicamente antihistaminice
  • Prescrierea de corticosteroizi
  • Evitarea medicamentelor asociate cu producerea histaminei

Intoleranța la histamină nu se vindecă complet, însă cu un tratament corespunzător se poate ține sub control și, așa cum am observat mai sus, se pot ameliora simptomele acestei afecțiuni. Ai grijă de tine și sănătatea ta!

Surse foto: Pixabay, iStock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la viata ta sexuala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.