Afecțiuni ale pielii cauzate de stres - Dr. Carmen Pop
Pielea este cel mai mare organ al corpului cu rol primordial în receptivitatea tactilă. Ea reacționează direct la stimulii emoționali. Relația dintre factorii psihologici și afecțiunile dermatologice a fost și este intens studiată, mai ales în ultimul deceniu, iar domeniul care analizează relația dintre minte și piele se numește psihodermatologie.
Atunci când sistemul nostru nervos este afectat de stres, în corp se eliberează un hormon de la nivelul glandei suprarenale – cortizol – care, în cantități mari, duce la îngrășarea sau uscarea excesivă a pielii.
Cortizolul diminuează producerea de acid hialuronic la nivelul pielii – cu rol în hidratare și menținerea pielii netede – ducând astfel la compromiterea funcției de barieră sau de hidratare a pielii. Pielea devine astfel mai permeabilă, mai mulţi agenţi iritanți, alergeni, germeni pot pătrunde și provoca daune sau pot agrava afecțiunile preexistente. Sub acțiunea stresului crește nivelul zahărului în sânge, ceea ce duce la un proces numit glicare, care deteriorează colagenul și elastina din piele, ducând la apariția ridurilor premature.
Stresul duce la activarea celulelor imunologice din piele, iar acest fenomen duce la apariția bolilor autoimune sau la scăderea imunității mediată celular cu creșterea riscului de infecții predominant virale.
Bolile declanșate de stres:
Psoriazisul. Stresul este un factor declanșator comun al psoriazisului. Psoriazisul este o afecțiune a pielii des întâlnită, caracterizată de un ciclu de viață accelerat al celulelor pielii, care duce la apariția pe corp a unor erupții cutanate, manifestate sub formă de leziuni eritematoase, acoperite de scuame groase, alb sidefii,detașabile. Multe persoane care au psoriazis ajung într-un cerc vicios ce constă în psoriazis indus de stres, urmat de stres suplimentar cauzat de episoadele de revenire a psoriazisului. Acest ciclu se repetă și ambele stări se agravează. Totuși, există anumite modalități prin care atât stresul cât și simptomele psoriazisului pot fi reduse.
Dermatita atopică apare de obicei în copilărie la persoane predispuse genetic la atopie. La nivelul pielii, se manifestă prin uscăciune și prin leziuni de tip eczemă, intens pruriginoase. Evenimente stresante au precedat apariția leziunilor la mai mult de 70% dintre pacienți. De asemenea, pe fond de stres și anxietate, simptomele precum mâncărimea sunt mai neplăcute, disconfortul este mai mare și duce la mai multe zgârieturi (leziuni de grataj) și iritații apărute în urma scărpinatului.
Urticaria este o erupție cutanată caracterizată prin papule și plăci eritemato-edematoase, intens pruriginoase, declanșată de alimentație, medicamente, dar și de situațiile stresante.
Vitiligo este o afecțiune caracterizată prin apariția de plăci depigmentate și este asociată cu o afectare psiho-socială importantă, mai mult decât orice altă afecțiune a pielii. Se asociază cu alte afecțiuni autoimune, cel mai frecvent cu tiroidita autoimună. Se pare că frecvent, debutul bolii este declanșat de evenimente de viață semnificativ stresante.
Prurigo cronic este caracterizat prin leziuni de tip papulo-vezicule, însoțite adesea de prurit, localizate frecvent la nivelul membrelor inferioare, dar se poate extinde și în alte regiuni. Este frecvent exacerbat de stres și se asociază de multe ori cu stările de anxietate sau depresie, necesitând medicamente de tip anxiolitice, antidepresive și colaborarea cu medicul psihiatru.
Herpesul simplex se prezintă sub forma unui buchet de vezicule localizate pe buze, nas, pleoape, mai rar pe trunchi sau membre. Herpesul genital afectează mucoasa genitală. Virusul herpetic persistă în stare latentă în ganglionii nervilor corespunzători teritoriului afectat. Există dovezi tot mai mari că stresul are rol în infecția herpetică recurentă. Într-un studiu, 67% din stările induse experimental au dus la reactivarea leziunilor de herpes simplex.
Zona zoster este determinată de virusul varicelo-zosterian, prima infecție fiind varicela. Ea se caracterizează printr-o erupție de buchete de vezicule, dispuse în bandă pe un traiect nervos, cel mai frecvent intercostal, dar și pe față, scalp, membre. Erupția este precedată și însoțită de durere intensă. Stresul psihologic poate scădea răspunsul imun celular ducând la reactivarea virusului din ganglionii nervilor afectați și apare astfel zona zoster. Această scădere a imunității mediată celular este responsabilă și de alte infecții virale.
Surse foto: istockphotos.com