Afla de ce este bine sa consumi cat mai mult ceai

Afla de ce este bine sa consumi cat mai mult ceai

Redactor Divahair.ro

Ceaiul este un adevarat cosmopolit, nici o alta bautura nu este atat de raspandita ca aceasta. Conform informatiilor obtinute prin cercetare, ceaiul este una dintre cele mai vechi plante de cultura. Varsta sa este estimata la aproximativ 70 milioane de ani.

A vorbi despre ceai inseamna a vorbi despre un numar foarte ridicat de sortimente si gusturi -  nu exista un ceai! Asa cum nu exista un vin. Ambele bauturi  prezinta mari diferente din punct de vedere al gusturilor si al calitatii - in functie de locul si conditiile climaterice in care se dezvolta.

Efect pozitiv asupra corpului si a sanatatii

Initial, ceaiul a fost un medicament, ulterior a devenit o bautura - iar aceasta s-a petrecut cu mii de ani in urma. In prezent s-a demonstrat si nu exista indoiala: ceaiul este o bautura benefica din punct de vedere al sanatatii, cu efecte dovedite de natura farmacologica. Ceaiul nu este insa recomandat pentru un tratament medical, chiar daca efectul sau asupra sanatatii si de prevenirea a afectiunilor este neindoielnic.

- Ceaiul reprezinta o bautura tonica cu rol de stimulare a sistemului nervos central.
- Ceaiul este o bautura revigoranta care stinge setea si mentine tonsul.
- S-a dovedit ca ceaiul produce efecte pe baza continutului sau ridicat de polifenoli in cazul bolilor vasculare si a modificarilor degenerative la nivel celular (cancer).
- Ceaiul conduce la scaderea colesterolului.
- Ceaiul produce un efect pozitiv asupra metabolismului.

    
 

Stiai ca:

...  cea mai ridicata cantitate de polifenoli (Polifenolii si uleiurile eterice confera ceaiului caracterul sau, efectul asupra stomacului si a intestinului si, in functie de durata infuziei, gustul sau.) este continuta in mugurii plantei de ceai, iar aceasta cantitate se diminueaza cu inaintarea in varsta si cu cresterea dimensiunii frunzei?

...  in zonele de altitudine ridicata din India, China si Sri Lanka este cultivat ceaiul de cea mai buna calitate?

... fabricile de ceai se afla in mijlocul zonelor de cultura pentru a fi posibila prelucrarea ceaiului la fata locului? Orice amanare reprezinta o reducere a calitatii.

... India este cel mai mare producator de ceai, Sri Lanka fiind pe de alta cel mai mare
exportator? .

Sfat practic oferit de TEEKANNE

Ceaiul nu devine mai concentrat daca il lasati mai mult timp in apa. Concentratia ceaiului depinde de dozare. In principiu se aplica: un plic per ceasca. La ceaiul vrac este necesara o lingurita per ceasca, iar pentru o cana de ceai "inca una in plus", asa cum spun englezii.

Ceai verde vs ceai negru

In cazul in care comandati o ceasca de ceai in Japonia sau in China, vi se ofera automat ceai verde. Pentru ca in aceste tari, ceaiul negru este considerat o planta exotica, in timp ce la noi este exact invers.

Ceaiul verde si cel negru provin din aceeasi planta. Numai prelucrarea acestora creeaza diferenta. Ceaiul verde este supus unui tratament termic, fapt care impiedica fermentatia acestuia; in timp ce la ceaiul negru, prin intermediul fermentatiei, se obtine un aspect si un gust diferit. Ulterior, prin utilizarea unor metode variate, ceaiul verde este adus in forma sa finala; uscarea si sortarea incheie procesul de productie.

   

Izvor al tineretii, energizant, cu rol protector - se spune ca ceaiul verde face adevarate minuni. Si intr-adevar acesta, la fel ca si ceaiul negru, contine o cantitate ridicata de substante esentiale sanatoase:

Vitamine, precum vitamina C (intareste sistemul imunitar) sau vitamina B1 (sustine concentrarea si reduce stresul), mineralele fluor (protejeaza impotriva cariilor si prezinta importanta pentru stabilitatea oaselor) si zinc (importanta deosebita pentru sarcina), substanta activa biologica EGCG (Epigallocatechin gallat), cu efect inhibitor asupra celulelor cancerigene si a coagularii sangelui, fapt care previne aparitia afectiunilor cardiace si circulatorii. Si nu in ultimul rand, EGCG are efect inhibitor si asupra proceselor de oxidatie a celulelor, ceea ce inseamna ca procesul de imbatranire este incetinit. Oamenii de stiinta sunt convinsi ca consumarea zilnica a ceaiului reprezinta un motiv pentru care locuitorii asiatici ating varste inaintate.

Stiati ca:

... in China ceaiul verde este produs in mai multe mii de variante?

... pe plantatiile de ceai verde din Japonia sunt utilizate in timpul iernii ventilatoare cu aer cald pentru a proteja plantele de ger?

... ceaiul contine atat de mult fluor, incat numai doua cesti acopera necesarul zilnic al unui adult?

Ceaiul de  plante medicinale si fructe

Spre deosebire de ceaiul negru sau verde care poate fi obtinut numai din frunzele de ceai, pentru ceaiul de plante medicinale si de fructe se utilizeaza cele mai variate componente ale plantei: radacini, frunze, flori si fructe!

     
 

Efectul medical al multor plante se bazeaza pe componentele acestora, al caror studiu nu a fost incheiat nici pana in prezent, in ciuda cercetarilor care dureaza de mai multe mii de ani. Acestea difera de la planta la planta, adesea fiind legate de un gust placut.

Astfel, musetelul este foarte iubit ca bautura zilnica in tarile romanice, in timp ce la noi, datorita substantei active continute - Azulen - este utilizat frecvent la inflamatii interne si externe.

Uleiurile eterice ale diferitelor varietati de menta sau din roinita au efect de relaxare si elimina crampele, componentele florilor de tei favorizeaza transpiratia si conduc la scaderea febrei, ghimberul si anasonul ajuta la digestie, odoleanul este de ajutor la problemele de somn, iar socul, la fel ca si ceaiul clasic, are efect antioxidant si preventiv impotriva modificarilor maligne la nivel celular.

Sfat practic oferit de TEEKANNE

In zilele fierbinti nu exista o modalitate mai buna de a stinge setea decat ceaiul cu gheata preparat in casa. Dar atentie -mai buna decat ceaiul obisnuit racit cu gheata este urmatoarea reteta

Ceaiul din plante medicinale sau de fructe se opareste foarte concentrat (ceea ce inseamna o cantitate de doua ori mai ridicata de ceai per pahar).

   
Paharele se umplu cel putin pana la jumatate cu cuburi de gheata si se toarna peste ele ceaiul fierbinte. Astfel se obtine o racire prin soc, fapt prin care se mentine aroma si toate substantele active.

Se adauga dupa gust cu zahar, scortisoara sau lamaie.

Stiai ca:

... Sortimentele de ceaiuri de plante medicinale si de fructe pot fi amestecate foarte bine intre ele? Astfel, menta confera vara ceaiului de fructe o nota suplimentara de prospetime. Si ceaiul de anason combinat cu ceai de roinita are o aroma cu totul speciala.

... In Franta, ceaiul  de verbina este cel mai iubit ceai din categoria celor de plante medicinale? Ceaiul de verbina are un efect de sustinere a digestiei si este consumat in special dupa mese copioase.

   
Care este ceaiul potrivit pentru fiecare moment al zilei?

  • Ceaiul negru la micul dejun, pentru ca nimic nu este mi bun la trezire.
  • Ceaiul verde de-a lungul zilei asigura organismului mineralele importante si stimuleaza sistemul nervos central.
  • Ceaiul de fructe dimineata are un rol important la asigurarea vitaminelor necesare.
  • Ceaiul de plante vitalizant dupa-amiaza deoarece confera energie si intareste sistemul imunitar.
  • Ceaiul de plante calmant ajuta seara la relaxare

Stiati ca:

In America nu exista o modalitate unitara de preparare a ceaiului pentru ca toti cei care au imigrat in aceasta tara au adus cu ei obiceiurile specifice de pregatire a ceaiului? Singura inventie traditionala americana este reprezentata de ceaiul cu gheata.

Se pare ca o frantuzoaica a fost cea care a consumat prima data ceaiul cu lapte? Ea a dezvaluit aceasta experienta unei prietene din Anglia, care a introdus aceasta forma de savurare a ceaiului in societatea din Anglia.

Una dintre cele mai vechi marci de ceai

Totul a inceput la Dresda, unde a fost infiintata firma originara R. Seelig & Hille in anul 1882. Nasterea efectiva a firmei TEEKANNE a avut insa loc dupa sase ani, atunci cand TEEKANNE a devenit o marca inregistrata - astfel incat aceasta este la nivel mondial una dintre cele mai vechi marci care poate fi intalnita si in prezent.   

TEEKANNE produce la fel ca si in trecut masini de ambalat, cea mai moderna dintre acestea avand o capacitate de productie de pana la 500 plicuri  de ceai cu compartiment dublu intr-un singur minut.


Contact:

http://www.vavianpharma.ro/


  
Articolul urmator
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (185)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    oana_bomboana
    14 iulie 2010 01:01

    mie imi place la nebunie ceaiul de menta...foarte bun articol :*

    adrygitana
    19 martie 2010 14:02

    interesant articolul acesta.

    andra.m
    16 martie 2010 22:10

    Un articol foarte bun ... ceaiurile TEEKANNE sunt excelente !!

    cretudeliairina
    6 martie 2010 18:06

    ador ceaiurile, in special cel de tei ....si este foarte bun articolul acesta despre ceaiuri;)

    johanna (anonim)
    4 martie 2010 23:11

    ceai negru earl grey cu lapte si o lingurita de miere e super bun, nu se compara cu nimic. Am primit din aglia Earl Grey si va spun ca e minunat, are o aroma deosebita. ceaiul alb e divin, are un gust usor si placut. ceaiul verde e cel mai recomandat, eu beau in mometul de fata 3 cani pe zi. are rolul de a detoxifica si energiza organismul!asa ca, macar o cana din cand in cand pentru o stare generala de bine!

    brigi (anonim)
    4 martie 2010 21:09

    super articolul

    carmen83 (anonim)
    4 martie 2010 01:01

    ceaiul cu lapte"englezesc"e bun dar eu il prefer pe cel de fructe pt. ca e mai aromat

    corina0093
    2 martie 2010 19:07

    cum o fi ceaiu` cu lapte??:))

    detoxifiere_nutritie_frumusete
    15 martie 2010 01:01

    Salutare voua:) Ceaiul negru cu lapte e foarte bun mie imi place atat simplu cat si indulcit cu o ligurita de miere de calitate precum Forever Be Honey(este 100% naturala cu valoare nutritiva ridicata,obtinuta de albine din flori de Aloe Vera,contine 70 calorii/30g si este un adevarat cocteil de vitamine,minerale,enzime,proteine si aminoacizi).O alta varianta de consum pe care eu o prefer si este tonic,revigorant si energizant ar fi ceaiul negru cu lamaie neindulcit sau indulcit cu miere.Aceasta fiind un puternic energizant fizic si psihic.Sau in zilele de vara insorite recomand un ice tea facut acasa cu multa gheatalamaiemieresi o infuzie concentrata de ceai negru,verde,sau orice alt ceai de preferinta.Prima data cand am gustat ceaiul negru cu lapte a fost in Anglia in 1999 mi-a placut,de atunci am pastrat acest obicei.Ceaiul negru imi confera mai multa vitalitate decat cafeau si este mai sanatoasa,fiindca efectul este imediat si de durata,spre deosebire de cafea care irita mucoasa gastrica.La alegerea ceaiului este foarte important sa va asigurati ca este 100% natural,sa nu contina arome si nici alti aditivi.Alegeti ceaiuri aromate exclusiv cu plante aromatice.Un mare avantaj al ceaiurilor este ca multe sunt si diuretice si unele chiar creeaza sensatia se senete ceea ce este un plus fiindca in acest proces organismul este hidratat si consumul crescut de lichide este vital in realizarea procesului de detoxifiere.VA DORESC DIN SUFLET TOATE CELE BUNE SI MULTA SANATATE!

    contuancacristina
    2 martie 2010 17:05

    desi nu sunt o consumatoare inraita de ceai apreciez informatiile dar as dori sa stiu mai multe in special despre ceaiul chinezesc antiadipos

    viorica (anonim)
    2 martie 2010 11:11

    foarte bun articolul,eu consum zilnic ceai verde asa am putut sa si slabesc catava kilograme.Va pup

    paula (anonim)
    2 martie 2010 11:11

    si noi avem in tara multe plante medicinale,dar in loc sa producem ceaiuri de calitate si la preturi mici ,noi exportam

    mady (anonim)
    2 martie 2010 10:10

    fff bun articol! Si mie imi plac f mult ceaiurile.

    elena (anonim)
    2 martie 2010 10:10

    foarte tare si interesant,ceaiul este foarte sanatos

    Zorica (anonim)
    2 martie 2010 10:10

    Frumoasa prezentare,vin dintr-o familie cu traditii in culesul plantelor terapeutice si sunt deci o mare bautoare de ceai{si cafea}.Tot ce s-a scri mai sus e cat se poate de adevarat si va recomand oricand o cana de ceai fie el verde sau negru sau din niste plante sanatoase si aromate atat de placut de pe dealurile noastre

    Sanda (anonim)
    2 martie 2010 09:09

    Buna ziuaFoarte bun articolul ,de un an de zile beau zilnic o cana de ceai verde.

    liana (anonim)
    2 martie 2010 09:09

    e bine de stiut cum sa profitam de ceai si pe timpul verii, txs

    Valentina (anonim)
    2 martie 2010 06:06

    Foare interesant articolul, mi-a placut foarte mult, consum zilnic ceaiul negru.

    dagostina (anonim)
    2 martie 2010 00:12

    super tare articolul !!!