Afla de ce este bine sa consumi cat mai mult ceai

A vorbi despre ceai inseamna a vorbi despre un numar foarte ridicat de sortimente si gusturi - nu exista un ceai! Asa cum nu exista un vin. Ambele bauturi prezinta mari diferente din punct de vedere al gusturilor si al calitatii - in functie de locul si conditiile climaterice in care se dezvolta.
Efect pozitiv asupra corpului si a sanatatii
Initial, ceaiul a fost un medicament, ulterior a devenit o bautura - iar aceasta s-a petrecut cu mii de ani in urma. In prezent s-a demonstrat si nu exista indoiala: ceaiul este o bautura benefica din punct de vedere al sanatatii, cu efecte dovedite de natura farmacologica. Ceaiul nu este insa recomandat pentru un tratament medical, chiar daca efectul sau asupra sanatatii si de prevenirea a afectiunilor este neindoielnic.
- Ceaiul reprezinta o bautura tonica cu rol de stimulare a sistemului nervos central.
- Ceaiul este o bautura revigoranta care stinge setea si mentine tonsul.
- S-a dovedit ca ceaiul produce efecte pe baza continutului sau ridicat de polifenoli in cazul bolilor vasculare si a modificarilor degenerative la nivel celular (cancer).
- Ceaiul conduce la scaderea colesterolului.
- Ceaiul produce un efect pozitiv asupra metabolismului.
![]() |
![]() |
Stiai ca:
... cea mai ridicata cantitate de polifenoli (Polifenolii si uleiurile eterice confera ceaiului caracterul sau, efectul asupra stomacului si a intestinului si, in functie de durata infuziei, gustul sau.) este continuta in mugurii plantei de ceai, iar aceasta cantitate se diminueaza cu inaintarea in varsta si cu cresterea dimensiunii frunzei?
... in zonele de altitudine ridicata din India, China si Sri Lanka este cultivat ceaiul de cea mai buna calitate?
... fabricile de ceai se afla in mijlocul zonelor de cultura pentru a fi posibila prelucrarea ceaiului la fata locului? Orice amanare reprezinta o reducere a calitatii.
... India este cel mai mare producator de ceai, Sri Lanka fiind pe de alta cel mai mare
exportator? .
Sfat practic oferit de TEEKANNE
Ceaiul nu devine mai concentrat daca il lasati mai mult timp in apa. Concentratia ceaiului depinde de dozare. In principiu se aplica: un plic per ceasca. La ceaiul vrac este necesara o lingurita per ceasca, iar pentru o cana de ceai "inca una in plus", asa cum spun englezii.
Ceai verde vs ceai negru
In cazul in care comandati o ceasca de ceai in Japonia sau in China, vi se ofera automat ceai verde. Pentru ca in aceste tari, ceaiul negru este considerat o planta exotica, in timp ce la noi este exact invers.
Ceaiul verde si cel negru provin din aceeasi planta. Numai prelucrarea acestora creeaza diferenta. Ceaiul verde este supus unui tratament termic, fapt care impiedica fermentatia acestuia; in timp ce la ceaiul negru, prin intermediul fermentatiei, se obtine un aspect si un gust diferit. Ulterior, prin utilizarea unor metode variate, ceaiul verde este adus in forma sa finala; uscarea si sortarea incheie procesul de productie.
![]() |
![]() |
Izvor al tineretii, energizant, cu rol protector - se spune ca ceaiul verde face adevarate minuni. Si intr-adevar acesta, la fel ca si ceaiul negru, contine o cantitate ridicata de substante esentiale sanatoase:
Vitamine, precum vitamina C (intareste sistemul imunitar) sau vitamina B1 (sustine concentrarea si reduce stresul), mineralele fluor (protejeaza impotriva cariilor si prezinta importanta pentru stabilitatea oaselor) si zinc (importanta deosebita pentru sarcina), substanta activa biologica EGCG (Epigallocatechin gallat), cu efect inhibitor asupra celulelor cancerigene si a coagularii sangelui, fapt care previne aparitia afectiunilor cardiace si circulatorii. Si nu in ultimul rand, EGCG are efect inhibitor si asupra proceselor de oxidatie a celulelor, ceea ce inseamna ca procesul de imbatranire este incetinit. Oamenii de stiinta sunt convinsi ca consumarea zilnica a ceaiului reprezinta un motiv pentru care locuitorii asiatici ating varste inaintate.
Stiati ca:
... in China ceaiul verde este produs in mai multe mii de variante?
... pe plantatiile de ceai verde din Japonia sunt utilizate in timpul iernii ventilatoare cu aer cald pentru a proteja plantele de ger?
... ceaiul contine atat de mult fluor, incat numai doua cesti acopera necesarul zilnic al unui adult?
Ceaiul de plante medicinale si fructe
Spre deosebire de ceaiul negru sau verde care poate fi obtinut numai din frunzele de ceai, pentru ceaiul de plante medicinale si de fructe se utilizeaza cele mai variate componente ale plantei: radacini, frunze, flori si fructe!
![]() |
![]() |
Efectul medical al multor plante se bazeaza pe componentele acestora, al caror studiu nu a fost incheiat nici pana in prezent, in ciuda cercetarilor care dureaza de mai multe mii de ani. Acestea difera de la planta la planta, adesea fiind legate de un gust placut.
Astfel, musetelul este foarte iubit ca bautura zilnica in tarile romanice, in timp ce la noi, datorita substantei active continute - Azulen - este utilizat frecvent la inflamatii interne si externe.
Uleiurile eterice ale diferitelor varietati de menta sau din roinita au efect de relaxare si elimina crampele, componentele florilor de tei favorizeaza transpiratia si conduc la scaderea febrei, ghimberul si anasonul ajuta la digestie, odoleanul este de ajutor la problemele de somn, iar socul, la fel ca si ceaiul clasic, are efect antioxidant si preventiv impotriva modificarilor maligne la nivel celular.
Sfat practic oferit de TEEKANNE
In zilele fierbinti nu exista o modalitate mai buna de a stinge setea decat ceaiul cu gheata preparat in casa. Dar atentie -mai buna decat ceaiul obisnuit racit cu gheata este urmatoarea reteta
Ceaiul din plante medicinale sau de fructe se opareste foarte concentrat (ceea ce inseamna o cantitate de doua ori mai ridicata de ceai per pahar).
![]() |
![]() |
Se adauga dupa gust cu zahar, scortisoara sau lamaie.
Stiai ca:
... Sortimentele de ceaiuri de plante medicinale si de fructe pot fi amestecate foarte bine intre ele? Astfel, menta confera vara ceaiului de fructe o nota suplimentara de prospetime. Si ceaiul de anason combinat cu ceai de roinita are o aroma cu totul speciala.
... In Franta, ceaiul de verbina este cel mai iubit ceai din categoria celor de plante medicinale? Ceaiul de verbina are un efect de sustinere a digestiei si este consumat in special dupa mese copioase.
Care este ceaiul potrivit pentru fiecare moment al zilei?
- Ceaiul negru la micul dejun, pentru ca nimic nu este mi bun la trezire.
- Ceaiul verde de-a lungul zilei asigura organismului mineralele importante si stimuleaza sistemul nervos central.
- Ceaiul de fructe dimineata are un rol important la asigurarea vitaminelor necesare.
- Ceaiul de plante vitalizant dupa-amiaza deoarece confera energie si intareste sistemul imunitar.
- Ceaiul de plante calmant ajuta seara la relaxare
Stiati ca:
In America nu exista o modalitate unitara de preparare a ceaiului pentru ca toti cei care au imigrat in aceasta tara au adus cu ei obiceiurile specifice de pregatire a ceaiului? Singura inventie traditionala americana este reprezentata de ceaiul cu gheata.
Se pare ca o frantuzoaica a fost cea care a consumat prima data ceaiul cu lapte? Ea a dezvaluit aceasta experienta unei prietene din Anglia, care a introdus aceasta forma de savurare a ceaiului in societatea din Anglia.
Una dintre cele mai vechi marci de ceai
Totul a inceput la Dresda, unde a fost infiintata firma originara R. Seelig & Hille in anul 1882. Nasterea efectiva a firmei TEEKANNE a avut insa loc dupa sase ani, atunci cand TEEKANNE a devenit o marca inregistrata - astfel incat aceasta este la nivel mondial una dintre cele mai vechi marci care poate fi intalnita si in prezent. | ![]() |
TEEKANNE produce la fel ca si in trecut masini de ambalat, cea mai moderna dintre acestea avand o capacitate de productie de pana la 500 plicuri de ceai cu compartiment dublu intr-un singur minut.
Contact:
http://www.vavianpharma.ro/
![]() |


