Alergia de sezon - tu cum ii faci fata?

Alergia de sezon - tu cum ii faci fata?

Raluca Cristea

Primavara ti se intampla sa stranuti, sa ai ochii rosii, gatul inflamat si dureri de cap frecvente? Poate ca nu ai contactat o raceala, ci o alergie de sezon!

Alergia consta intr-o reactie inflamatoare sau o sensibilitate puternica a organismului fata de anumite substante numite alergeni. Expunerea la astfel de substante, aparent inofensive, declanseaza diverse simptome in randul persoanelor alergice.

Alergenii pot patrunde in organism impreuna cu diverse alimente, aerul inspirat, intepatura insectelor sau contactul cu pielea.

De ce se declanseaza reactia alergica?

Sistemul imunitar trebuie sa apere organismul impotriva substantelor straine asa cum sunt bacteriile, virusii sau toxinele. In cazul persoanelor alergice, sistemul imunitar este atat de bun incat chiar si substantele comune cum sunt polenul sau mucegaiul sunt percepute ca fiind periculoase.

La contactul cu un astfel de alergen, organismul produce o doza mare de anticorpi care elibereaza agenti chimici puternici. Acesti agenti chimici circula prin organism si provoaca alergia.

 

Care sunt simptomele?

Simptomele cel mai des intalnite sunt: ochii iritati, migrenele, stranutul, inflamarea gatului, rinoreea apoasa (nas care curge), pete rosii, urticarie si mancarimi.

Simptomele depind de locul in care se fixeaza anticorpii si unde se elibereaza agentii chimici. In cazul pacientilor cu predispozitie, alergiile sezoniere se termina de multe ori prin crize de astm.


Alergiile cele mai grave se pot manifesta prin soc anafilactic. Socul anafilactic este o reactie rapida si periculoasa la consumul anumitor alimente la care persoana respectiva este alergica sau la muscaturile de insecte. In timpul socului anafilactic se poate ajunge de la hipotensiune arteriala pana la stop cardiac sau obstructie completa a cailor aeriene si moarte prin sufocare.


Care sunt cauzele?

Primavara, vinovatii sunt polenul florilor si praful. Astfel poti avea o alergie din cauza polenului de la flori, pomi si arbusti dar si atunci cand faci curatenia de Paste sau de primavara, pe care orice gospodina care se respecta o face. In plus, se stie ca primavara este anotimpul perfect pentru a face o curatenie generala si a scapa de tot felul de lucruri nefolositoare, asa ca probabil vei inhala praf de multe ori.

Exista si alti factori declansatori ai unei alergii: anumite alimente, mucegaiul, parul de animale, anumite produse cosmetice, bijuterii si medicamente.

Tratamentul alergiei sezoniere

In primul rand, trebuie evitat contactul cu substantele alergene.

In al doile rand, este foarte eficace si administrarea unor medicamente antihistaminice, care au rolul de a bloca histamina, o substanta produsa de organism in cazul unei alergii.

Pentru cei ce se stiu alergici, tratamentul trebuie sa inceapa inaintea jumatatii lunii martie si sa fie continuat 2-3 luni. Pentru un plus de siguranta se pot folosi si picaturi nazale sau spray pentru gat.

Este bine sa previi, nu sa tratezi !

Una dintre cele mai bune metode de prevenire a alergiei ramane evitarea pe cat posibil a elementului alergen. Daca vrei sa scapi de acarieni, renunta la mochete si plusuri si aeriseste des locuinta. Daca ai permanent in casa sau in apropierea ta pisici, caini sau hamsteri, cel mai bine este sa nu ii lasi sa intre in camerele in care stati voi. Cel mai dificil de evitat este polenul pe care il poti inhala si fara sa iti dai seama. Totusi, poti evita sa mergi la tara si sa alegi o alta locatie.

Cea mai buna solutie este desensibilizarea, asta daca substanta alergena permite. Cand sunt grupati mai multi alergeni, desensibilizarea este inutila. In plus, pacientul trebuie sa fie rabdator si motivat, pentru ca este vorba de un tratament de lunga durata.

Desensibilizarea consta in obisnuirea treptata a organismului prin contactul cu alergenul respectiv. Se incepe cu foarte mici si dupa cateva luni de tratament numit de obisnuire, in timpul caruia dozele cresc, urmeaza mai multi ani de tratament de intretinere. In total, tratamentul dureaza in jur de 3 ani.


Sfaturi !

Nu ezita sa iti consulti medicul ori de cate ori ai o nelamurire. Medicul va incerca sa elimine alte cauze posibile ale rinitei sau conjunctivitei sezoniere. In acest sens, iti va examina nasul si gatul si va cauta si alte semne ale alergiei care pot sa apara pe corpul tau.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta cu siguranta in prevenirea si combaterea alergiilor:

- nu fuma si nu agresa in niciun fel caile respiratorii;
- evita activitatile in aer liber dimineata, intre orele 5 si 10, cand nivelul polenului in aer este foarte ridicat;
- tine geamurile masinii inchise atunci cand conduci si foloseste filtrele pentru polen la sistemul de aer conditionat;
- evita sa mirosi florile;
- evita excursiile la padure in perioada de polenizare;
- daca esti alergica la polenul de iarba sau flori, dar ai o gradina sau gazon, roaga pe altcineva sa le ingrijeasca si incearca sa ai mai mult plante la care nu esti alergica.

Testele

Testele la suprafata pielii pot confirma existenta unuia sau mai multor alergeni. Aceste teste constau in injectarea sub piele a unor cantitati foarte mici de substante care provoaca alergii. Ulterior, se observa reactiile la nivelul pielii si se fixeaza diagnosticul.

Tratarea alergiei este inlesnita de identificarea precisa a alergenului. Alte teste se pot face cu ajutorul timbrelor, care sunt lipite pe pielea pacientului pentru cateva ore sau zile.


Testele pentru depistarea alergiilor sunt inofensive si rapide. In plus, se fac intotdeauna dupa ce medicul alergolog decide ca sunt binevenite in depistarea clara a factorului alergen.

Stiai ca...

... aproximativ 10% din populatia lumii sufera de diverse forme de alergii?
... alergiile pot fi mostenite? Studiile au aratat ca exista o predispozitie genetica ereditara.

... in fiecare an, in Romania, se constata aproximativ 30.000 de cazuri de alergii?

... primavara, 1m³ de aer contine pana la 3000 de graunte de polen si pentru a declansa o criza de alergie sunt suficiente 20 de graunte?

Alte articole care te-ar putea interesa:
Pregateste-te sa infrunti migrenele!
Oboseala: Cum te feresti de ea?
Descopera remediul ideal pentru racelile de sezon

Subiecte de pe forum:
Psoriazis
Tratamente pentru cosuri
Fondul de ten - pro sau contra?
Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    lidy (anonim)
    30 aprilie 2010 02:02

    Nici eu nu ma asteptam sa vad acest subiect aici.Si eu sunt alergica ie a doua primavara cand mi se intampla asta si ie foarte greu .Medicul mi-a dat tratament dar mi se pare ca nu ajuta la nimic dar io sper sa imi treaca fara complicati.Ori cum sfatul de mai sus ma poate ajuta.

    nogesimona
    26 aprilie 2010 17:05

    Vaccinul, in general, nu este o solutie buna. Incearca un produs natural, cu efecte foarte bune pentru cei cu astm si alergii, sucul tahitian noni. Am o prietena care il consuma de un an de zile si nu se mai sufoca noptile si nici cu alergiile nu mai are probleme. Detalii pe www.nonicluj.ro sau 0723544622.

    ChillyCookie
    11 aprilie 2010 10:10

    Nu credeam sa vad subiectul asta aici. Si eu sunt alergica la graminee si de un an si jumatate fac un vaccin pentru a combate efectele dar si pentru a preveni astmul. E destul de greu sa te feresti de substantele la care esti alergic, avnd in vedere ca e o mare concentratie de polen in aer. Oricum, sfaturi foarte utile pentru necunoscatori.