Alergia la soare: tipuri, simptome, tratament

Alergia la soare: tipuri, simptome, tratament

Roxana Pana

Alergia solara este o afectiune a pielii care se manifesta prin aparitia unor reactii cutanate in urma expunerii la soare. De obicei, alergia solara se manifesta prin eruptii care dau senzatia de mancarime. Alergiile severe pot provoca urticarie, pete rosii, vezicule, dar si alte simptome neplacute. Cele mai afectate zone ale corpului sunt decolteul, pieptul, dosul palmelor si partile exterioare ale bratelor si ale picioarelor.

De multe ori simptomele pot fi confundate cu cele ale arsurilor solare, insa alergia apare de obicei la cateva minute de la expunerea la soare si dispare in cateva zile. Cel mai des intalnita forma de alergie la soare este eruptia polimorfa la lumina (fotosensibilitatea).

Descopera care sunt simptomele si cauzele care provoaca alergia solara si afla ce tratament trebuie sa urmezi ca sa iti revii cat mai repede.

alergie la soare

Tipuri de alergie la soare

1. Eruptia polimorfa la lumina (fotosensibilitatea)


Simptomele eruptiei polimorfe la lumina apar la scurt timp dupa expunerea la soare. Printre primele efecte ale acestei afectiuni se numara inrosirea pielii si aparitia unor umflaturi mici care provoaca mancarimi. Zonele afectate cu precadere includ pielea de pe brate, gat si fata. Simptomele dispar in cateva zile daca zona afectata va fi ferita de lumina solara. De obicei, acest tip de alergie se manifesta primavara si vara. 

2. Eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic)


Eruptia polimorfa ereditara apare in mod special la copii si adultii tineri. Zonele cele mai afectate sunt genunchii, gatul, obrajii, urechile, bratele si mainile. Buzele pot fi, de asemenea, afectate, crapate si uscate. Simptomele includ leziuni rosii insotite de senzatia de mancarime, urticarie si vezicule care se pot sparge. Acestea se pot extinde chiar si pe pielea care nu a fost expusa la soare. In unele cazuri prurigo actinic poate lasa cicatrici. Manifestarile incep din lunile de vara si dureaza pana toamna, tarziu.

3. Dermatita actinica cronica


Aceasta afectiune este caracterizata de aparitia unor inflamatii, acoperite de cruste si insotite de mancarimi. De obicei, zonele afectate sunt fata, scalpul, spatele, partile laterale ale gatului, pieptul si mainile. Uneori, pot fi afectate palmele si talpile. Pe anumite portiuni pielea sanatoasa poate alterna cu cea afectata de dermatita actinica. 

4. Urticaria solara


Urticaria solara apare la cateva minute de la expunerea la soare si se manifesta prin eruptie urticariana, mancarimi si aparitia de pustule. Acest tip de alergie poate afecta atat zonele expuse, cat si zonele acoperite de imbracaminte subtire, prin care pot patrunde razele ultraviolete. Urticaria solara apare mai ales la aduti si la varstnici. De obicei, simptomele incept sa se amelioreze la scurt timp dupa incetarea expunerii la soare.

Cauzele alergiei la soare


Momentan, nu se cunoaste inca motivul concret pentru care unele persoane dezvolta alergie la soare si altele nu, dar se pare ca razele UV declanseaza modificari la nivelul celulelelor pielii, in asa fel incat acestea nu mai sunt recunoscute de catre sistemul imunitar, care produce anticorpi impotriva lor. Anumite medicamente (antibiotice si medicamente diuretice), produse chimice si afectiuni pot creste sensibilitatea pielii la soare. Totusi, se considera ca si mostenirea genetica are un rol important.

Simptomele alergiei la soare


Simptomele alergiei solare difera de la o persoana la alta, in functie de factorii declansatori. Acestea pot include:

- pete rosii
- mancarime sau usturime
- urticarie
- vezicule si basici
- sangerari

Daca simptomele nu dispar la scurt timp dupa incetarea expunerii la soare sau se agraveaza, este cazul sa consulti un dermatolog.

Diagnosticul alergiei solare


Anamneza si istoricul bolii sunt cele care stabilesc de obicei diagnosticul. Testul cu raze UV (fototestare) determina reactia pielii la diferite tipuri de lungimi de unda ale razelor UV, in timp ce testarea fotopatch se foloseste atunci cand se banuieste ca o substanta aplicata pe piele produce alergia la contactul cu soarele.

Tratarament si prevenire


Ca si in cazul altor alergii, alergia la soare se trateaza cu medicamente antialergice. In cazurile usoare, daca se inceteaza expunerea la soare, alergia poate disparea de la sine. Daca suferi de alergii solare sau de o sensibilitate crescuta la expunerea la soare, iata cum trebuie sa procedezi:

- Limiteaza timpul de expunere la soare. Evita sa stai la soare intre orele 10 si 15, atunci cand soarele este foarte puternic.

- Evita expunerea brusca si indelungata la soare. Incearca in schimb sa cresti treptat timpul petrecut la soare, astfel incat pielea sa aiba timp sa se adapteze la razele solare.

- Poarta palarii, ochelari de soare si haine usoare, care sa acopere zonele sensibile ale corpului.

- Aplica regulat creme si lotiuni de protectie solara cu filtru de protectie 50+.

Terapia cu raze UV sau fototerapia poate reprezenta solutia ideala pentru persoanele care doresc sa faca plaja, insa sufera de alergii solare. Aceasta terapie presupune expunerea zonelor cu probleme la o lampa speciala cu raze UV. Astfel, pielea se va obisnui treptat cu lumina ultravioleta si va reduce simptomele cauzate de expunerea la soare. Acest tratament se poate aplica de mai multe ori pe saptamana, timp de cateva saptamani. 

In cele mai multe cazuri, alergia la soare nu este o afectiune grava si poate trece de la sine in cateva zile. Exista insa anumite cazuri mai grave, care necesita anumite masuri de preventie, dar care, cu ajutorul tratamemtului corespunzator, pot fi combatute usor si eficient.  

 


Sursa: mayoclinic.com, dailymail.co.uk

 

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    raluca (anonim)
    5 august 2013 10:10

    si cum gasesc eu tratamentul corespunzator, atata timp cat merg la n medici si unul imi spune: acneea femeii mature, altul zice: exces de sebum.. si eu stiu clar ca e de la soare: am stat si am sters geamurile, m-a batut un pic soarele si ups. Si la plaja cu factor de protectie 50 si palarie, si ochelari si la fel fac. SI NIMENI NU MA BAGA IN SEAMA. Poate ma ajutati sa gasesc si eu un specialist si un tratament.