Reactia alergica - simptome, diagnostic, tratament
Cuprins
- Simptomele reactiei alergice
- Cauzele reactiei alergice
- Diagnosticul reactiei alergice
- Evolutia reactiei alergice
- Tratamentul reactiei alergice
- SFATURI ESENTIALE SI PREVENIRE!
- BIBLIOGRAFIE
Reactia alergica este o manifestare anormala a sistemului imunitar, la o substanta care de obicei nu este nociva pentru organism.
Simptomele reactiei alergice
Semnele alergiei medicamentoase sau respiratorii sunt:
- stranut;
- respiratie suieratoare;
- congestie nazala;
- mancarimea la nivelul ochilor, gurii si faringelui;
- tuse.
Semnele alergiei alimentare sunt:
- dureri de stomac;
- diaree ;
- senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului cu iradiere ascendenta;
- durerea si inflamarea articulatiilor.
Semnele alergiei medicamentoase sunt:
- iritatie si mancarimi cutanate;
- roseata si inflamarea pielii;
- durerea si inflamarea articulatiilor.
Cauzele reactiei alergice
Sistemul imun protejeaza organismul de substante straine - cunoscute ca antigeni - prin sintetizarea de anticorpi si alte substante chimice care lupta impotriva lor. De obicei, sistemul imun ignora substantele benigne, precum alimentele, si le combate doar pe cele periculoase, ca bacteriile. Reactiile alergice le faci atunci cand sistemul imun nu poate deosebi binele de rau, si elibereaza o anumita substanta chimica, numita histamina, care ataca substanta inofensiva ca si cand ar fi o amenintare.
Histamina produce multe dintre simptomele asociate cu alergiile.
Diagnosticul reactiei alergice
Dupa un interogatoriu medical complet in ceea ce priveste antecedentele personale si familiale, medicul alergolog iti va pune o serie de intrebari referitoare la expunerea si reactiile tale la diversi alergeni. Poti fi rugata sa urmaresti timp de o saptamana alergenii potentiali si reactiile tale alergice. Cel mai obisnuit test pentru alergiile respiratorii, la penicilina, la intepaturile de insecte, cutanate si alimentare este un test cutanat. O cantitate mica de alergen este asezata sau injectata imediat sub piele, iar medicul supravegheaza aparitia simptomelor alergice. Simptomele: inflamatie, roseata, mancarime - apar in general in decurs de 20 de minute. |
O alternativa in cazul alergiilor respiratorii este RAST (testul radioalergosorbent), care masoara nivelurile din sange ale anticorpilor asociati cu alergiile.
Evolutia reactiei alergice
Cea mai severa si periculoasa dintre reactiile alergice este socul anafilactic sau anafilaxia, care debuteaza la cateva minute dupa expunere si progreseaza rapid si poate duce la deces.
Chiar daca socul anafilactic poate fi declansat de orice alergen, cele mai frecvente sunt intepaturile de insecte, alimente cum ar fi crustaceele, nucile, si injectiile cu anumite medicamente.
Tratamentul reactiei alergice
Cel mai bun tratament al alergiilor este evitarea substantelor care le declanseaza.
Medicatia antialergica de baza este reprezentata de antihistaminice, care combat efectele substantelor chimice din familia histaminei.
Medicamentele pe baza de corticosteroizi, eliberate sub prescriptie medicala, pot fi utilizate in cazuri severe.
In situatii de urgenta - la aparitia unui soc anafilactic - se folosesc injectiile cu adrenalina, pentru a dilata caile bronsice.
Imunoterapia sau injectiile antialergice, reduc sau elimina sensibilitatea la alergenul care cauzeaza reactia alergica.
Alergiile cutanate - dermatita atopica si cea de contact, se trateaza cu o varietate de corticosteroizi, de obicei hidrocortizon.
Urticaria si angioedemul nu necesita tratament medicamentos, insa in cazurile severe se vor administra: antihistaminice, cimetidina, terbutalina, corticosteroizi orali.
Alergiile respiratorii - febra fanului se trateaza cu antihistaminice, iar in cazuri severe cu corticosteroizi sub forma orala sau spray nazal. Imunoterapia vindeca 70-80% dintre persoanele tratate pentru alergii respiratorii.
Cel mai bun tratament pentru alergiile alimentare este evitarea expunerii la alimentele care dau simptome suparatoare.
Tratamentul alergiilor medicamentoase se face cu antihistaminice si corticosteroizi.
Cat despre alergiile la intepaturile de insecte, evitarea expunerii este cel mai bun tratament, insa imunoterapia poate vindeca aceste alergii.
Medicina alternativa recomanda in cazul alergiilor:
- presopunctura;
- aromoterapia cu ulei de levantica, ulei de migdale dulci, eucalipt, cedru si menta;
- infuziile de musetel, floare de soc, silur, urzica si coada soricelului, au efecte antiinflamatorii si antimucus.
In ceea ce priveste alimentatia si dieta, vitamina C si bioflavonoidele (gasite in pielita alba a citricelor) actioneaza ca antihistaminice naturale, astfel incat este bine sa iti maresti consumul de citrice sau sa iei 500 mg de vitamina C de 3 ori pe zi.
SFATURI ESENTIALE SI PREVENIRE!
In cazul alergiilor respiratorii, instaleaza un filtru de aer cu inalta eficienta, care sa extraga polenurile si sporii de mucegaiuri si foloseste un aparat de aer conditionat acasa si in masina in sezonul cald, pentru a tine polenul la distanta.
Curata la intervale regulate zonele umede cu cloramina, pentru a distruge mucegaiurile.
Poti recurge la un serviciu de curatatorie special, pentru a elimina acarienii din mobila si tapiterie.
Izoleaza animalele din casa si tine-le afara cat mai mult posibil. Imbaierea regulata a animalului tau de companie contribuie la reducerea scuamelor cutanate aliminate, a salivei si parului.
In cazul alergiilor alimentare, in locul produselor lactate, incearca alimente pe baza de tofu. Controleaza intotdeauna etichetele alimentelor pentru aditivii recunoscuti ca alergeni, precum colorantul alimentar galben nr. 5 si guma arabica.
BIBLIOGRAFIE
Alergiile, Clough Joanne