Bai cu coada-calului: tratamente si efecte adverse

Bai cu coada-calului: tratamente si efecte adverse

Geanina Ichim

In materie de remedii naturale, poti folosi bai cu coada-calului pentru a trata tulburarile vasculare, umflaturile, degeraturile si plagile cronice. Coada-calului contine siliciu, potasiu, aluminiu, mangan, acizi fenolici si alcaloizi. Datorita continutului sau ridicat de acid salicilic solubil in apa, coada-calului are un efect astringent, de restaurare a tesutului conjunctiv. De asemenea, intareste ligamentele, oasele, parul si unghiile.



Preparatele din aceasta planta aplicate extern stimuleaza metabolismul pielii si au efect de intarire si de curatare a tesutului. Coada-calului este o planta perena, inrudita cu feriga, care se gaseste in apropierea zonelor apoase, cum ar fi mlastinile sau raurile. Ea creste in zone temperate din Asia, Europa, America de Nord si Africa de Nord. Aceasta planta nu are frunze sau flori si exista in peste 20 de specii.

Utilizarea medicamentatiei din coada-calului dateaza din timpuri antice, romane si grecesti. Planta a fost folosita ca diuretic, pentru vindecarea ranilor si pentru oprirea sangerarii. De asemenea, ea trateaza ulcerele, pietrele la rinichi si inflamatiile pielii. In secolul XIX a fost utilizata pentru tratarea gonoreei, a prostatitei si a incontinentei urinare.

Bai cu coada-calului pentru ingrijirea si tratarea pielii


Coada-calului consolideaza tesuturile conjuctive slabe si vindeca fracturile, oasele si ligamentele rupte. Datorita siliciului continut, baile cu coada-calului stimuleaza absorbtia calciului in organism, componenta importanta in repararea tesuturilor osoase si in formarea de cartilaj. De asemenea, aceasta planta trateaza artrita si osteoporoza, inlocuind siliciul pierdut din oasele afectate.

Capacitatea cozii-calului de a opri fluxul de sange a facut-o utila in tratarea sangerarilor nazale, a hemoragiilor interne, a sangerarilor menstruale abundente, a hemoroizilor si a ranilor sangerande. Tot ce trebuie facut este aplicarea unei comprese cu ceai proaspat de coada-calului pe rana. Compresele externe sunt folosite si in cazul eruptiilor cutanate, al eczemelor insotite de mancarimi si al inflamarii ochilor.

Coada-calului este disponibila in magazinele de specialitate, in forma uscata, praf, capsule, tablete sau tinctura. Ea poate fi folosita ca supliment alimentar, fiind o sursa buna de calciu si siliciu, pentru ceai (infuzie sau decoct), consumata pe plan intern. De asemenea, poate fi utilizata in bai pentru tot corpul, de sezut, pentru picioare si pentru par.

Tinctura de coada-calului este un instrument excelent atunci cand dorim sa impiedicam transpiratia picioarelor. Tot ce trebuie sa facem este sa o freci pe picioarele bine spalate si uscate. Decoctul din planta uscata te ajuta sa scapi de matreata daca il folosesti in fiecare zi si iti masezi apoi scalpul cu ulei de masline.

Coada-calului este un coagulant puternic si un remediu de baza pentru pietre si nisip la rinichi, precum si pentru infectii ale tractului urinar. Pentru aceste infectii sunt recomandate baile fierbinti cu ceai de coada calului, infuzat puternic in apa de baie.

Bai de sezut cu coada-calului


Aceste bai cu coada-calului sunt eficiente pentru tratarea pielitei, inflamatia mucoasei bazinetului renal. O singura baie de sezut va fi eficienta pentru tratare. De asemenea, defectele vizuale provocate de un rinichi afectat, probleme experimentate mai ales de tinerele mame dupa o nastere dificila, pot fi rezolvate cu baile de coada-calului. Aceestea stimuleaza rinichii si iau presiunea de pe ochi.

Baile de sezut cu coada-calului sunt adesea folosite de femei pentru a trata secretiile albicioase abundente. Ele sunt utilizate si pentru polipii abdominali sau anali, in combinatie cu cataplasmele cu aburi. Aceasta asociere este folosita si pentru tratarea durerilor de stomac, a problemelor cu ficatul si vezica biliara si a altor dureri care pun presiune pe inima.

Pentru baia de sezut, regiunea rinichilor trebuie sa se afle sub apa, cinci litri pentru fiecare utilizare. Dupa 20 de minute de stat in apa, imbraca un halat, dar nu te sterge si ramai asa in pat timp de o ora. Apa de la baie poate fi reincalzita si folosita inca o data.

Pentru a prepara o baie de coada-calului, inmoaie de cu seara 200 de grame de ierburi uscate in cinci litri de apa rece, suficienta ca sa le acopere. Dimineata, adu apa la punctul de fierbere, scoate plantele, strecoara apa si adaug-o la baie.

Efecte adverse ale bailor cu coada-calului


Utilizarea cozii-calului pe termen lung sau in doze mari, mai ales pe cale interna, ar putea cauza leziuni renale din cauza dioxidului de siliciu in exces. Printre reactiile adverse usoare se numara diareea, stomacul deranjat si urinarea frecventa. Reactiile severe care pot necesita ingrijire medicala sunt durerile de rinichi si de spate, in timpul urinarii, greata sau varsaturile. In cazul supradozarii, pot aparea palpitaii cardiace. Persoanele cu hipertensiune arteriala ar trebuie sa consume cu precautie coada-calului, deoarece aceasta subtiaza sangele.

Alege un remediu natural pentru tratarea infectiilor renale, digestive si a problemelor tesutului conjunctiv, folosind bai cu coada-calului. Ele sunt eficiente si, folosite corect si moderat, sunt lipsite de efecte secundare. 

 

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.