Febra Oroya si veruca peruana - simptome, diagnostic si tratament

Febra Oroya si veruca peruana - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Febra Oroya si veruca peruana sunt doua boli infectioase produse de bacteria Bartonella bacilliformis. Bacteriile apartinand speciilor de Bartonella pot genera o serie de maladii, cum ar fi: febra de transee, boala zgarieturii de pisica (BZP), angiomatoza bacilara, endocardita, febra Oroya si veruca peruana.

Amploarea simptomatologiei clinice in cazul acestor boli, depinde foarte mult de statusul imunitar al gazdei infectate (imunocompetent sau imunocompromis). Boala este endemica in Peru, avand o rata mare de mortalitate si este transmisa printr-un vector artropod - cel mai frecvent prin intepatura unei insecte. Perioada medie de incubatie este de 21 zile.

Cauzele febrei Oroya si ale verucii peruane

Febra Oroya si veruca peruana sunt cauzate de acelasi agent patogen - Bartonella bacilliformis.

Cauza infectiei este reprezentata de inocularea agentului patogen prin intepatura unei insecte - musca de nisip. Musca de nisip, traieste in Muntii Anzi, la altitudini de peste 700 metri.

Febra Oroya afecteaza in mod cert persoanele neimunizate, care nu au prezentat aceasta boala in antecedentele personale patologice recente.

Veruca peruana se dezvolta in mod uzual, la cei care au fost expusi in trecut infectiei cu Bartonella bacilliformis, inclusiv la cei care au suferit recent de febra Oroya. Se caracterizeaza printr-o leziune tegumentara vegetanta care apare de obicei in perioada de convalescenta a bolii sau in perioada de cronicizare a infectiei cu Bartonella bacilliformis.

Simptomele in febra Oroya si veruca peruana

Febra Oroya este o boala infectioasa ce se dezvolta in 3 etape:
- faza acuta
- faza de latenta
- faza eruptiva

Perioada acuta se caracterizeaza prin:
- febra mare
- cefalee
- artralgii
- hemoliza importanta ce determina anemie hemolitica  severa cu eritrocite < 1.000.000/mm3

Aceasta faza se insoteste de o mortalitate foarte mare in cazul in care este netratata, in principal prin suprainfectie cu Salmonella.

Faza de latenta poate dura saptamani sau ani, iar faza eruptiva numita verrugo peruano (veruca peruana) se caracterizeaza prin leziuni rosii, angiomatoase, asemanatoare cu angiomatoza bacilara.

Veruca peruana apare de obicei dupa epuizarea perioadei de convalescenta a febrei Oroya. Verucile se prezinta ca leziuni tegumentare vegetante, rosiatice, mici sau mari, pediculate si nodulare.

 

Diagnosticul pentru febra Oroya si veruca peruana

Diagnosticul in febra Oroya se poate face tinand cont de simptomatologia clinica ce poate avea un debut brusc sau insidios. Durata medie de incubatie a infectiei este de aproximativ 21 de zile.

Deoarece agentii patogeni invadeaza globulele rosii sanguine, bacteriile de Bartonella bacilliformis pot fi cultivate in faza acuta a bolii, prin hemoculturi repetate. Dupa manifestarile de debut, pacientul va dezvolta anemie severa ce reprezinta scaderea numarului de eritrocite (globule rosii) circulate si scaderea hemoglobine plasmatice.

Leziunea denumita, veruca peruana apare datorita multiplicarii locale a agentilor patogeni si datorita capacitatii acestora de a induce formarea de noi vase sanguine (angiogeneza) - diagnosticul verucilor se poate face prin examinarea leziunilor aparute la nivelul tegumentului.

Tratamentul pentru febra Oroya si veruca peruana

Tratamentul in febra Oroya presupune utilizarea chimioterapicelor. O serie de antibiotice s-au dovedit a fi eficiente in tratamentul acestei maladii: cloramfenicolul, tetraciclinele, penicilina si streptomicina. Este de preferat utilizarea cloramfenicolului, deoarece acest chimioterapic va putea combate si o eventuala infectie supraadaugata cu Salmonella.

Veruca peruana poate fi tratata utilizand aceleasi antibiotice. In cazul recaderilor si a lipsei de raspuns la tratament, terapia se va prelungi pana la obtinerea unor rezultate clinice satisfacatoare.

Cazurile de febra Oroya insotite de o mortalitate ridicata se datoreaza anemiei marcate si toxemiei. Infectiile supraadaugate precum, salmonelozele, malaria, tuberculoza au contribuit semnificativ la cresterea mortalitatii in infectia cu Bartonella bacilliformis.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.