Anemia hemolitica autoimuna - simptome, diagnostic, tratament

Anemia hemolitica autoimuna - simptome, diagnostic, tratament
Paraschiv Teodora
Miercuri, 09.03.2011

Cuprins

Daca te simti slabita si ametesti, iar cand te uiti in oglinda observi ca esti mai palida decat de obicei, poti avea o anemie. Anemia se datoreaza scaderii hemoglobinei din sange si are ca efect oxigenarea mai redusa a organelor.

Anemia hemolitica este un tip particular, in care scaderea hemoglobinei se datoreaza distrugerii in exces a globulelor rosii. Anemia hemolitica autoimuna apare atunci cand aceste globule sunt lezate de niste substante numite anticorpi.

Cauza anemiei hemolitice autoimune

Probabil stii ca anticorpii sunt buni si ne cresc imunitatea. Acest lucru este real in cazul anticorpilor produsi de organism impotriva virusurilor sau a unor bacterii.

In unele boli autoimune insa, se produc in mod aberant anticorpi impotriva celulelor proprii organismului. In cazul anemiei hemolitice autoimune, din diferite cauze, sistemul imunitar produce anticorpi impotriva globulelor rosii.

In cele mai multe situatii nu se cunoaste din ce cauza sunt produsi acesti anticorpi. Exista insa posibilitatea ca ei sa fie consecinta administrarii unor medicamente (alfa metildopa, L-dopa), pot aparea in urma unor infectii virale (pneumonie cu mycoplasma, mononucleoza infectioasa , infectie cu citomegalovirus sau hepatita) sau datorita unor boli de sange (leucemie limfoida  cronica, boala Hodgkin , alte limfoame)  ori cancer de ovar. Anemia hemolitica autoimuna apare in special la copiii de pana la 4 ani si la adultii de peste 50 de ani, pentru ca la aceste varste sistemul imunitar este imatur, respectiv fragil.

Simptomele anemiei hemolitice autoimune


Daca ai anemie hemolitica atunci poti prezenta o stare de rau general cu senzatie de oboseala  brusc instalata, te poate durea capul sau poti fi foarte agitata. De asemenea vei avea dureri de spate, febra si frisoane.

Daca esti atenta atunci cand mergi la toaleta poti observa ca urina este rosie, redusa cantitativ, sub 500 de ml pe zi iar scaunele pot fi mai intens colorate. In unele cazuri ochii si pielea pot deveni galbene (icterice).

In anemia hemolitica autoimuna cronica poate apare sindromul Raynaud ce se manifesta prin paloarea extremitatilor, apoi colorarea lor in albastru si in final in rosu.

anemia hemolitica

 

Diagnosticul de anemie hemolitica autoimuna

Pentru diagnosticarea unei anemii hemolitice se vor face teste de sange in care se va doza cantitatea globulelor rosii, a hemoglobinei, bilirubinei si a altor substante ce indica distrugerea hematiilor.

Pentru stabilira certa a originii autoimune a anemiei se face o analiza speciala numita test Coombs care arata daca exista anticorpi impotriva globulelor rosii.

Tratamentul anemiei hemolitice autoimune

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca ai fost diagnosticata cu aceasta boala deoarece exista metode pentru a o tine sub control.

Daca medicul considera ca anemia autoimuna a aparut in urma administrarii unor medicamente, oprirea lor va duce si la disparitia anemiei. Cand boala este provocata de o tumora de ovar, scoaterea tumorii va tratata implicit si afectiunea hematologica. Acest lucru este valabil si in infectiile virale tratate corespunzator.

Daca nu este cunoscuta cauza bolii se pot administra diverse medicamente printre care: corticosteroizi (predinson), imunosupresoare (cyclosporina,cyclofosfamida,azatioprina), gama-globulina.

Se poate face o operatie de scoaterea splinei sau iradierea ei, in cazul in care boala nu raspunde la tratamentul medicamentos administrat minim jumatate de an.

 Se mai pot face transfuzii cu hematii spalate, drenaj biliar si administrare de acid folic in formele cronice.

 

Note de bibliografie:

1. "Fiziopatologie ", Veronica Colev Luca, 2006

2. "Terapeutica Medicala", Gabriel Ungureanu, Maria Covic, Iasi

3. "Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana", A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. 
Vezi si
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 09.03.2011
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 09.03.2011
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 09.03.2011
Articolul urmator »
Sindromul Bartter: cauze, simptome și tratament
Sindromul Bartter: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 31.03.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (38)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
elena (anonim)
8 august 2013 13:01

am anemie hemolitica autoimuna si am facut tratament cu prednison , endoxan si medrol. Dupa o luna mi-au reaparut simptomele de oboseala, dureri de oase, urina rosie . Oare ce sa mai fac? Mi-a cazut parul si am dureri de oase la incheieturile femurului cu bazinul si la omoplat. Scoaterea splinei ar fi o solutie? AJUTOR!

Ne găsești pe