Mononucleoza infectioasa - Simptome, diagnostic, tratament

Mononucleoza infectioasa - Simptome, diagnostic, tratament

Teodora Paraschiv

Mononucleoza infectioasa este o boala contagioasa determinata de virusul Epstein Barr din familia virusurilor herpetice. Aceasta infectie mai este numita si "boala sarutului", deoarece se transmite frecvent prin saliva, sau "febra glandulara", deoarece determina inflamarea ganglionilor limfatici.

 

Pana la varsta de 5 ani, 50% din populatie este purtatoare a acestui virus, in timp ce la persoanele de peste 40 ani, procentul ajunge la 90%.

Mononucleoza infectioasa afecteaza atat barbatii cat si femeile si este mai frecventa in randul tinerilor. Varful incidentei se intalneste intre 14 si 16 ani pentru fete si 16 - 18 ani pentru baieti.

  

Cauza mononucleozei infectioase

Cauza mononucleozei  este virusul Epstein-Barr. Acesta face parte din familia herpesvirusurilor si  infecteaza limfocitele B (celule cu rol in imunitate), celulele din cavitatea bucala, faringe si din tractul genital.

Surse de transmitere:

- picaturi si obiecte contaminate de la copii
- transfer de saliva prin contact oral
- folosirea in comun a tacamurilor
- contact sexual
- transfuzie de sange sau transplant de maduva osoasa

Copiii care intra in contact cu saliva sau cu unele obiecte contaminate primesc o cantitate mai mica de virus fata de alte persoane care se infecteaza cu saliva contaminata in timpul sarutului. Din acest motiv si simptomele sunt mai evidente la adult decat la copil.

Simptomele mononucleozei infectioase

Mononucleoza infectioasa se manifesta la 30-50 de zile de la contactarea virusului Epstein Barr. Debutul poate fi brusc, în plina sanatate, sau insidios prin indispozitie, oboseala, dureri musculare, dureri de cap, febra.           

Simpome:

- febra de 38-40 , dureaza intre 7-28 de zile
- inflamarea faringelui si a amigdalelor
cu durere la inghitit
- marirea de volum a ganglionilor
, duri, nedurerosi si nesupurativi
- marirea de volum a splinei
, foarte fragila, cu risc de ruptura la efort
- marirea de volum a ficatului
ce poate fi însotita de icter
- eruptii la nivelul pielii
de diferite aspecte, nespecifice ce pot fi insotite uneori de prurit (mancarimi);
- pneumonii segmentare
cu vindecare spontana

Forme clinice

La fat si la nou-nascut mononucleoza infectioasa se manifesta cu dezvoltarea incompleta a mandibulei, cataractã si scaderea numarului de trombocite.

La sugar si copiii sub 4 ani infectia poate fi asimptomatica sau pot exista simptome nespecifice: diaree, dureri abdominale, infectii ale cailor aeriene superioare. Uneori, la copil singurele manifestari ale bolii sunt cele date de complicatii.

Adolescentii si adultii tineri prezinta în mare parte simptomele clasice, descrise anterior.

Diagnosticul de mononucleoza

Analizele de sange arata cresterea leucocitelor (10000-20000/mmc), cresterea limfocitelor si scaderea numarului de tombocite; apar modificari ale testelor hepatice (cresc transaminazele si bilirubina).

Biopsia ganglionilor si punctia cu biopsie hepatica arata modificarile pe care le produce virusul in aceste tesuturi.

Aceste teste orienteaza catre diagnosticul de mononucleoza infectioasa, dar confirmarea vine o data cu testele serologice. Ele presupun evidentierea anticorpilor nespecifici heterofili prin metodele ELISA sau imunofluorescenta indirecta. Se mai poate determina prin PCR cantitatea de ADN viral din limfocitele circulante si din saliva.

Testul cel mai des folosit este testul rapid de triaj Monospot ce se bazeaza pe reactia Paul-Bunnel.

Tratamentul mononucleozei

Nu exista tratament specific pentru mononucleoza infectioasa. Antiviralele de tipul acyclovir nu sunt necesare pentru ca nu amelioreaza simptomele chiar daca pot inhiba multiplicarea virusului si pot reduce eliminarea lui.

Se indica repausul la pat si administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene de tipul aspirina, paracetamol, ibuprofen pentru ameliorarea durerilor de cap si disconfortului faringian.

In cazul complicatiilor se vor administra steroizi, cate 1-1,5mg/kg/zi timp de 10 zile, urmata de reducerea treptata a dozelor. Acest tratament este indicat in edemul faringian, complicatii neurologice, anemie hemolitica acuta, afectare cardiaca severa.

Ca metode de prevenire a infectiei cu Epstein-Barr au dat rezultate bune vaccinul cu virus viu atenuat cu administrare orala sau cel cu fractii polipeptidice virale. Se mai afla in studiu vaccinuri recombinate si clonate.

Note bibliografice:

  1. "Boli infectioase", Egidia Miftode, Junimea, Iasi 2008
  2. "Boli infectioase", Ileana Rebedea, Editura Medicala, Bucuresti 2000
  3. "Microbiologie medicala, ghid pentru studiul si practica medicinei, editia a IV-a", D.T.Buiuc, 2003, Editura Gr. T. Popa, Iasi
Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (87)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    loredana (anonim)
    7 august 2012 20:08

    vreau sa stiu daca mononucleoza afecteaza si ficatul?