Vaccin antitetanos: administrare și efecte adverse

Vaccin antitetanos: administrare și efecte adverse

Dana Ungureanu

Tetanosul este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de exotoxina produsă de bacteria Clostridium tetani. De regulă, ea este caracterizată prin rigiditate generalizată și spasme convulsive ale mușchilor scheletali. Medicii sunt de părere că orice mică zgârietură necesită vaccin antitenatos, nu doar atunci când este vorba de rugină. Din păcate, în lipsa vaccinării, viața poate fi pusă în pericol.

femeie care face vaccin antitetanos

Vaccinul antitetanos este administrat pentru a oferi protecție (imunitate) împotriva tetanosului (blocaj) la adulți și la copii cu vârste de peste șapte ani. Vaccinările care conțin doze de antitetanos sunt necesare deoarece orice obiect în care ne înțepăm și orice zgârietură aparent inofensivă pot fi o amenințare gravă la adresa sănătății, din cauza sporilor de tetanos care se activează în lipsa oxigenului, adică în interiorul rănilor care încearcă să se vindece.  

Vaccinările funcționează prin stimularea organismului de a produce un sistem propriu de protecție (anticorpi). Vaccinul cu tetanos este, de obicei, administrat mai întâi copiilor, împreună cu alte două vaccinuri, pentru difterie și pertussis, într-o serie de trei injecții. Acest vaccin este utilizat de obicei ca un stimulator pentru prima serie de vaccinări, însă trebuie respectat cu strictețe programul de vaccinare oferit de medicul de familie.

Alte vaccinari ar putea fi necesare în momentul vătămării atât în cazul copiilor cu vârste mai mari sau la adulți, cât și în cazul în care au trecut între cinci și zece ani de la efectuarea ultimului vaccin antitetanos.

Totodată, injecțiile care stimulează organismul să producă anticorpi pot fi efectuate și o dată la zece ani, chiar dacă nu există nicio vătămare. Injecțiile pentru tetanos, difterie sau pertussis pot fi efectuate doar pentru creșterea imunității.

Cum se administrează soluția de toxoid tetanic

Înainte de a face un vaccin antitetanos, este recomandat să te informezi cât mai bine cu privire la această soluție și să adresezi medicului de familie orice întrebare, în cazul în care există aspecte neclare.

Acest vaccin este administrat prin injectare în mușchi de către un medic specialist, iar de regulă se injectează în brațul superior sau în coapsa superioară.

Atenție: vaccinul nu se administrează persoanelor care au o infecție în organism sau care suferă de o boală în prezent. Dacă este necesar, vaccinarea se programează pentru altă perioadă.

femeie care prezinta efecte adverse dupa vaccinul antitetanos

Efecte adverse ale vaccinului antitetanos

Ca și în cazul altor vaccinuri, o persoană poate prezenta efecte adverse, iar printre acestea se numără:

  • febră ușoară;
  • dureri articulare;
  • dureri musculare;
  • greață;
  • oboseală sau durere;
  • mâncărime;
  • umflare;
  • înroșire în zona injectării.

De regulă, pentru ameliorarea acestor efecte, medicul va recomanda acetaminofen, un medicament pentru combaterea febrei și a durerilor. Trebuie anunțat imediat medicul în cazul în care oricare dintre aceste efecte persistă sau se înrăutățesc.

Indiferent care sunt motivele pentru care specialistul ți-a recomandat acest vaccin, este important să reții faptul că a avut un motiv întemeiat și a considerat că beneficiul acestei injecții este mult mai important decât riscul apariției unor efecte secundare. În plus, foarte multe persoane care fac acest vaccin nu prezintă efecte adverse grave.

În cazuri foarte rare, pot să apară următoarele reacții grave, care necesită vizita de urgență la medic:

  • arsură la nivelul mâinilor sau picioarelor;
  • probleme de auz;
  • probleme la înghițire;
  • slăbiciune musculară;
  • convulsii.

Totodată, o reacție alergică foarte gravă este rară în cazul acestui medicament, însă trebuie consultat de urgență doctorul în cazul în care apar următoarele simptome:

  • erupție cutanată;
  • mâncărime/umflături (în special la nivelul feței, limbii și gâtului);
  • amețeli severe;
  • dificultate de a respira.

Aceasta este o listă completă a efectelor ce pot să apară în urma vaccinării. În cazul în care observi alte simptome, este recomandat să consulți medicul. Informează-te cu privire la tratarea oricărui efect și nu ezita să apelezi la servicii medicale de urgență sau la o linie telefonică disponibilă 24h/24h.

Măsuri de precauție

Înainte de a cere acest vaccin pentru tine sau pentru copilul tău, este recomandat să-i spui medicului de familie dacă sunteți alergici la acest medicament, la alte vaccinuri sau dacă aveți oricare altă alergie. Această soluție care se injectează poate să conțină ingrediente inactive, cum ar fi latexul, care poate provoca reacții alergice sau alte probleme de sănătate.

Totodată, este important ca doctorul de familie să fie informat cu privire la istoricul medical, în special dacă există antecedente cu reacții adverse la vaccinuri (paralizie sau encefalopatie), tulburări la nivel sanguin (hemofilie, trombocite scăzute), antecedente ale sindromului Guillain-Barre sau poliradiculonevrită (neuropatie periferică inflamatorie demielinizantă disimunitară), febră foarte mare (peste 39 de grade), umflături sau mâncărimi în zona injectată, tulburări ale sistemului imunitar (tulburări autoimune), boli sau infecții, convulsii sau alte dereglări, cum ar fi stări de amorțeală, furnicături, somnolență extremă sau episoade de confuzie.

Acest medicament poate conține mercur (în conservatul Thimerosal) și nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub șapte ani.

În cazul femeilor însărcinate, acest vaccin trebuie administrat doar atunci când este necesar, motiv pentru care trebuie consultat întodeauna medicul.

Nu se știe dacă acest medicament poate afecta laptele matern, motiv pentru care femeile care alăptează trebuie să consulte doctorul înainte să își hrănească la sân copilul.

interactiunea vaccinului antitetanos cu alte medicamente

Efectele administrării altor medicamente

Administrarea mai multor medicamente în același timp poate afecta modul în care acestea acționează asupra organismului și astfel crește riscul de reacții adverse grave, mai ales când este recomandată vaccinarea cu antitetanos. Este important să notezi toate medicamentele pe care le iei (cu prescripție medicală sau fără) și să-ți informezi doctorul de familie. Nu este recomandat să începi alte tratamente, să renunți la medicamentele pe care le iei în prezent sau să schimbi doza de administrare fără să discuți în prealabil cu personalul medical.

Printre medicamentele care pot produce efecte adverse la interacțiunea cu acest vaccin se numără: diluanții sanguini, corticosteroizii, tratamentele de chiomoterapie, medicamentele care slăbesc sistemul imunitar sau alte vaccinuri recente.

Doze recomandate pentru vaccinul antitetanos

În funcție de vârstă, condiții medicale anterioare sau reacții la alte vaccinuri, medicul va decide ce doză să utilizeze. Este important să discuți cu doctorul de familie despre beneficiile vaccinării. O infecție anterioară cu tetanos nu te protejează împotriva viitoarelor infecții cu această bacterie. Dacă personalul medical consideră că este necesar, este bine să faci un alt vaccin.

Ce se întâmplă dacă nu sunt făcute toate dozele

Este important să respecți programul de vaccinare așa cum este recomandat. Notează într-o agendă când ai făcut ultima injecție. Totodată, doctorul de familie poate ține o evidență mai clară a istoricului administrării acestui medicament.

Depozitare

Vaccinul se păstrează la frigider, însă nu este recomandat ca acesta să înghețe. Nu trebuie ținut la îndemâna copiilor sau animalelor de companie.

În cazul în care ai acest medicament în casă, dar a expirat, nu este recomandat să-l arunci în vasul de toaletă sau la gunoi. Pentru a evita contaminarea solului și a apei, alege să duci medicamentele expirate la farmacii, unde acestea vor fi incinerate.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.