Ce este boala Bornholm (pleurodinia epidemică) - cauze, simptome, tratament

Ce este boala Bornholm (pleurodinia epidemică) - cauze, simptome, tratament

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Boala Bornholm (pleurodinia epidemică) este o infecție virală neobișnuită ce afectează în principal mușchii intercostali, iar copiii și tinerii sub vârsta de 30 de ani sunt cei mai predispuși la această afecțiune. În general, apare în timpul epidemiilor de gripă,  din spațiile publice și mai des în timpul verii și toamnei.

Află cum se manifestă această boală, modalitățile de transmitere și în ce constă tratamentul!

Principalul indiciu este durerea toracică severă, care se agravează adesea prin respirație profundă sau tuse atunci când se fac anumite mișcări bruște. Disconfortul tinde să apară și să dispară, cu episoade care pot dura între 15 și 30 de minute.

De asemenea, și mucoasa plămânilor poate avea de suferit. Boala Bornholm mai poate provoca dureri de burtă, febră, dureri de cap, de gât sau musculare.

Pleurodinia epidemică determină leziuni musculare, degenerative și distructive ale sistemului nervos central. Odată intrat în organism, virusul se multiplică în faringe și intestine și poate pătrunde în sânge. De obicei, aceste simptome apar brusc, persistă câteva zile și dispar de la sine.

Cum se transmite virusul care provoacă boala Bornholm

Boala Bornholm este cauzată de virusul Coxsackie B. Infecțiile cu acest virus se manifestă în general cu simptome de gripă obișnuite, dar pot apărea și simptome pulmonare, meningită, encefalită, hepatită și diabet acut insulino-dependent. Potrivit nhs.uk, persoanele care suferă de pleurodinie trebuie să se prezinte la medic atunci când au episoade acute de: durere toracică sau epigastrică acută, febră, cefalee și stare generală de disconfort. Durerea toracică este mai frecventă la adulți, pe când cea abdominală e mai întâlnită la copii.

Cum poate fi diagnosticată afecțiunea

În general, diagnosticul se pune pe baza simptomelor, în urma unui consult. Este necesar un examen clinic diferențial pentru a exclude alte tipuri de patologii ale sistemului respirator și ale inimii sau poate fi confundată chiar cu apendicita, atunci când durerile abdominale sunt insuportabile. Cu toate acestea, nu există o analiză anume care să poată pune diagnosticul de boală Bornholm, însă virusul Coxsackie B poate fi identificat printr-o analiză de laborator: culturi celulare de faringe, scaun, sânge sau lichid cefalorahidian și determinarea anticorpilor din sânge.

Virusurile se găsesc în materiile fecale și în secrețiile din nas și gât. Mâinile, apa sau alimentele pot reprezenta un pericol de răspândire a virusului, pentru că pot fi contaminate.

O persoană se poate infecta prin atingerea unor obiecte insalubre, spre exemplu un scutec folosit, și apoi introducerea mâinilor în gură.

Alte modalități de răspândire a virusului includ consumul de apă contaminată și inhalarea involuntară a mucozităților (tuse, strănut).

De aceea este extrem de important să vă spălați mâinile în mod corespunzător, dacă ați fost infectat cu virusul sau dacă o persoană apropiată are boala Bornholm.

Este posibil ca o mamă care are această afecțiune să transmită virusul nou-născuților. Unii copii nu au simptome, în timp ce alții pot suferi de o formă gravă sau chiar fatală a bolii. Bebelușii cu afecțiuni severe pot beneficia de tratament imunoglobulinic.

Cum poate fi tratată boala Bornholm

Nu există un tratament specific pentru combaterea bolii Bornholm, dar pot fi administrate antialgice sau antiinflamatoare pentru a calma durerea și antipiretice pentru a combate febra. Cele mai multe infecții sunt ușoare și se remit spontan. 

De obicei, infecția dispare de la sine din organism după o săptămână. Deși poate părea o soluție bună, conform nhs.uk, aspirina nu trebuie administrată sub nicio formă copiilor cu vârsta sub 16 ani care suferă de această afecțiune. Întrucât boala este cauzată de o infecție virală, aceasta nu trebuie tratată cu antibiotice! Dacă prezinți astfel de simptome și acestea persistă pe termen lung sau starea de sănătate se înrăutățește, mergi la medic pentru un tratament corespunzător!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.