Cum știi că ai făcut intoxicație cu apă

Cum știi că ai făcut intoxicație cu apă
Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro
Joi, 29.06.2017

Cuprins

Atunci când este cald afară, obișnuim să consumăm mai multă apă decât în mod normal. Deoarece transpirăm mai mult, avem nevoie de mai multe lichide pentru a ne menține corpul hidratat. Și asta pentru că o cantitate adecvată de apă îți ajută organismul să reglezi temperatura corpului, previne constipația, elimină substanțele toxice din corp și oferă o funcționare normală a organismului.

Multe persoane consumă mai multă apă decât ar trebui, îndeosebi cei care fac exerciții fizice și care trebuie să consume multe lichide, sau persoanele care au diverse probleme de sănătate. Consumul de apă în exces poate fi periculos pentru organism. Potrivit specialiștilor, hidratarea în exces duce la intoxicarea cu apă. Acest lucru se întâmplă atunci când cantitatea de sare și de electroliți din organism este diluată. Hiponatremia este afecțiunea care apare atunci când nivelul de sare din organism este extrem de scăzut. Mai mult, dacă și nivelul de electroliți scade brusc, acest lucru îți poate fi fatal. Decesul din cauza suprahidratării este rar, însă posibil.

apa in pahar

Simptomele intoxicației cu apă

În primele stadii, simptomele intoxicației cu apă nu sunt vizibile. Atunci când afecțiunea progresează, te poți confrunta cu:

- stări de amețeală și vomă;

- dureri de cap;

- confuzie și dezorientare.

Potrivit healthline.com, intoxicația cu apă netratată poate cauza simptome precum:

- spasme și crampe ale mușchilor, senzație de slăbiciune;

- pierderea cunoștinței;

- înțepenire;

- în unele cazuri, comă.

Tipuri de intoxicație cu apă

Există două tipuri de intoxicație cu apă:

Consumul în exces de apă: apare atunci când bei mai multă apă decât rinichii tăi pot elimina prin urină. Acest lucru determină colectarea de apă în sistemul cardiovascular.

Reținerea de apă: apare când organismul nu poate elimina apa corespunzător și este cauzată de anumite afecțiuni.

Cauzele intoxicației cu apă

Intoxicația cu apă este, de fapt, un dezechilibru de lichide. Aceasta apare atunci când organismul are sau reține mai multe fluide decât pot elimina rinichii.

Dacă bei prea multă apă sau dacă eliminarea lichidelor nu se face corespunzător, apa rămâne captivă în corp. În cantități mari, aceasta diluează cele mai importante substanțe din sânge. Atleții de performanță sau cei care aleargă la maraton sau concursuri beau, de obicei, mai multă apă înainte și în timpul evenimentului. Acest lucru nu îți face bine organismului, conform healthline.com.

Institutul de Medicină recomandă ca adulții să consume între 9 și 13 căni de apă pe zi sau alte lichide. Consumul de apă nu trebuie să se facă rar, ci de mai multe ori pe zi. În acest mod apa este eliminată normal și regulat, iar rinichii nu sunt forțați. Acesta nu este singurul criteriu după care ar trebui să consumi apă. Trebuie să mai ții cont și de vârstă, gen, vreme, nivel de activitate și starea generală de sănătate. Așadar, nu există o formulă exactă după care îți poți stabili cantitatea zilnică de apă consumată.

La o persoană sănătoasă, urina este principalul indiciu care îți arată gradul de hidratare. O urină galbenă pală care arată ca limonada este ideală. Urina mai închisă la culoare îți indică că ai nevoie de mai multă apă. Existența urinei fără culoare îți sugerează faptul că ești suprahidratat.

femeie care bea apa

Pe lângă consumul conștient de apă în exces, mai există și anumite boli și medicamente care îți pot determina organismul să rețină apa. Acestea sunt:

- congestie cardiacă;

- boli de ficat;

- probleme la rinichi;

- sindromul hormonului antidiuretic;

- anumite antiinflamatoare nesteroidiene;

- diabetul necontrolat.

Alte afecțiuni și medicamente care pot crește consumul de apă și care te fac să fii însetat, sunt:

- schizofrenia;

- MDMA;

- medicamente antipsihotice;

- diuretice.

Factori de risc

Intoxicația cu apă este întâlnită îndeosebi în cazul atleților de performanță care beau cantități uriașe de apă în timpul exercițiilor fizice. Intoxicația cu apă este comună în rândul acestor persoane:

- maratoniști și ultramaratoniști;

- cicliști de rezistență;

- jucători de rugby;

- soldați care fac antrenamente zilnice;

- triatleți;

- persoane care au probleme cu ficatul și cu rinichii, dar și cei care suferă cu inima.

Diagnosticare și tratament

În cazul în care prezinți simptomele menționate mai sus, este indicat să mergi la un medic. Acesta te va întreba despre istoricul medical pentru a-și da seama dacă simptomele sunt cauzate de intoxicația cu apă sau de alte boli. De asemenea, medicul îți va face și un control, și îți va spune să faci analize de sânge și de urină.

În funcție de cât de înaintată este intoxicația cu apă și de severitatea simptomelor, tratamentul poate include:

- reducerea cantității de apă consumată în fiecare zi;

- diuretice pentru creșterea cantității de urină produsă;

- oprirea oricărui tratament care te face să reții apă în corp;

- înlocuirea sodiului din organism, în cazuri severe.

Cum previi intoxicația cu apă

Atleții de performanță pot reduce riscul de a se intoxica cu apă cântărindu-se înainte și după cursă sau probă sportivă. Acest lucru îi ajută să stabilească ce cantitate de apă au pierdut și cum pot să o înlocuiască. Este recomandat să se consume între 0,5 l – 0,6 l de apă pentru fiecare 0,5 kg pierdute.

În timpul exercițiilor fizice, trebuie să bei 2-4 pahare de apă într-o oră. Dacă antrenamentul durează mai mult de o oră, și băuturile speciale pentru sportivi sunt o opțiune. Acestea conțin zahăr, dar și electroliți, sodiu și potasiu, substanțe pe care le pierzi prin transpirație. De asemenea, și faptul că ți-e sete îți poate da indicii importante. Dacă ești însetat, bea mai multă apă.

În cazul în care ai diabet, boli de rinichi sau insuficiență cardiacă congestivă, vorbește cu doctorul tău despre un tratament corespunzător. De asemenea, mergi la medic și dacă ai mereu senzația de sete. Acesta poate fi un semn al unei afecțiuni medicale care trebuie tratată imediat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Raluca Margean | Miercuri, 08.11.2023
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Joi, 18.04.2024

Ne găsești pe