Când ar trebui să te îngrijorezi dacă îți trosnesc articulațiile

Când ar trebui să te îngrijorezi dacă îți trosnesc articulațiile

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Genunchi care pocnesc atunci când ne schimbăm poziția, gâtul care trosnește când ne întoarcem brusc și glezne care ne dor atunci când le rotim - cu toții le-am experimentat. Adesea, trosnirea articulațiilor poate fi destul de deranjantă și mulți oameni cred că este ceva în neregulă cu articulațiile lor dacă acest lucru se întâmplă frecvent.

Doctorul ortoped Kim L. Stearns susține că trosnirea articulațiilor este un fenomen des întâlnit, însă, atât timp cât „nu vine la pachet” și cu dureri, zgomotul nu trebuie să ne îngrijoreze. „Dacă durerile și umflăturile persistă, este posibil să ai nevoie de tratament. În acest caz, consultă de urgență medicul specialist„, susține dr. Stearns.

De ce trosnesc articulațiile

Mulți oameni observă că articulațiile lor fac mai mult zgomot pe măsură ce îmbătrânesc. „Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât mai mult zgomot vor produce acestea. Cartilajul se uzează ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Aceste suprafețe devin din ce în ce mai dure și astfel se produce mai mult zgomot atunci când se freacă unele de celelalte. Zgomotul poate fi diferit în fiecare zi, în funcție de poziția pe care o adopți când dormi și de cât de mult te miști în timpul zilei”, mai spune dr. Stearns.

Există câteva motive pentru care articulațiile încep să trosnească. Spre exemplu, dacă faci exerciții fizice la sala de sport, precum ridicare de greutăți sau flotări, este posibil să începi să auzi sunete ciudate atunci când îți îndoi picioarele sau brațele. Acest sunet indică de obicei că un mușchi este tensionat și se freacă de os, provocând și durere, iar sunetul poate proveni și de la tendoanele care freacă osul. În acest caz, încearcă să te întinzi puțin, pentru a-ți relaxa mușchii. „Cea mai zgomotoasă articulație este umărul deoarece în acea zonă există multe tendoane care se deplasează peste oase”, explică dr. Kim Stearns.

De unde vine acel zgomot

Când articulațiile trosnesc, sunetul provine din compresia bulelor de azot, care apar în mod natural în spațiile dintre articulații. „Trosnirea acestora este, de fapt, sunetul de gaz eliberat din articulație, o acțiune numită și cavitație. Convingerea că pocnirea în mod voluntar a articulațiilor este un obicei rău este doar o poveste din bătrâni”, atenționează dr. Stearns.

O modalitate de a evita trosnirea articulațiilor este să fii foarte activ în timpul zilei. „Cu cât te miști mai mult, cu atât corpul se lubrifiază mai bine. Când ești sedentar, lichidul din articulații nu se mișcă, iar cu cât ești mai activ, cu atât articulațiile se lubrifiază mai bine”, susține dr. Stearns.

Cum ne recăpătăm mobilitatea articulațiilor

Pentru a avea articulații sănătoase, trebuie să le protejezi și să le fortifici, pentru a preveni diversele afecțiuni ce pot apărea. Vestea bună este că prin exercițiu fizic, o dietă echilibrată și o postură corectă îți poți recăpăta ușor mobilitatea articulațiilor.

Activitatea fizică este vitală pentru sănătatea articulațiilor. Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât articulațiile vor fi mai mobile. Exercițiul fizic ajută și la întărirea sistemului muscular, care, la rândul lui, menține stabilitatea încheieturilor. Sunt recomandate activitățile fizice care întăresc mușchii, dar fără să afecteze cartilajele, precum: pilates, yoga, înot. Atunci câng alegi să practici activități ca joggingul, tenisul sau schiatul, care pun multă presiune asupra articulațiilor, trebuie să eviți să le realizezi pe suprafețe tari sau denivelate.

Vezi și: Care sunt cele mai bune vitamine și minerale pentru oase și articulații

În plus, trebuie menținută o postură corectă a corpului, deoarece mușchii și sistemul osos colaborează pentru a exercita cât mai puțină presiune asupra articulațiilor, împiedicând oasele să creeze fricțiune între ele și prevenind astfel simptomele artritei.

Alimentația sănătoasă este foarte importantă. Astfel, vitamina B ajută la reducerea inflamației și a durerii articulare. Se recomandă consumul de: tofu, semințe de floarea-soarelui, ouă, soia, grâu încolțit, cereale integrale, linte, alune, banane, năut.

Ține cont de aceste sfaturi dacă îți dorești să îți recapeți mobilitatea articulațiilor sau pur și simplu vrei să previi anumite afecțiuni ce pot apărea odată cu trecerea timpului!

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.