Aritmie sinusală: cauze, simptome, tratament și prognostic

Aritmie sinusală: cauze, simptome, tratament și prognostic

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Aritmia sinusală este o afecțiune caracterizată prin dereglări ale ritmului obișnuit al inimii (sau ritmul sinusal), care devine fie prea rapid, fie prea lent.

Prezentare generală a aritmiei sinusale

Există mai multe tipuri de aritmie sinusală, între care se înscrie și aritmia sinusală respiratorie.

Doctor care deseneaza bataile inimii

Aritmia sinusală respiratorie se manifestă prin modificarea ritmului inimii în funcție de etapele respirației: când inspirăm și când expirăm, ritmul inimii se schimbă. Cu alte cuvinte, bătăile inimii se potrivesc cu respirația: atunci când inspirăm, ritmul cardiac crește, iar când expirăm, scade.

Această afecțiune este benignă, întrucât e vorba despre o variație naturală a bătăilor inimii, nu despre o problemă cardiacă gravă. De fapt, la copii și la adulții tineri sănătoși, această schimbare de ritm cardiac este o stare normală, obișnuită.

O aritmie sinusală respiratorie poate să apară însă și la persoanele mai în vârstă. În aceste cazuri, este adesea asociată cu unele boli cardiace sau cu alte stări ale inimii.

Bradicardia sinusală

Uneori, aritmia sinusală poate să apară însoțită de o afecțiune numită bradicardie sinusală. Bradicardia (sau bătăile lente ale inimii) este diagnosticată atunci când pacientul are o frecvență cardiacă mai mică de 60 bpm (bătăi pe minut), stare destul de frecventă mai ales în timpul somnului. De obicei, nu pune viața persoanei în pericol, dar, dacă inima continuă să-şi încetinească ritmul, uneori se instalează o stare de oboseală, ce poate ajunge până la leşin.

Dacă ritmul inimii tale este scăzut, producându-se pauze mai lungi între bătăi, e posibil să ai aritmie sinusală asociată cu bradicardie sinusală. Nu e periculos, dar un control la medicul cardiolog n-ar strica.

Tahicardia sinusală

Un alt tip de aritmie sinusală se referă la situațiile când inima bate prea repede. Aceasta se numește tahicardie sinusală, condiție a inimii caracterizată printr-un ritm sinusal ce se accelerează peste limita superioară a normalului, ajungând la peste 100 de bătăi pe minut.

Tahicardia sinusală este, de obicei, rezultatul altor stări, cum ar fi: stresul, febra, durerea, efectele unor medicamente etc. Dacă ai tahicardie sinusală și ritmul cardiac nu revine la normal suficient de repede, medicul îți va recomanda să urmezi un tratament pentru rezolvarea problemei de bază, cea care a generat tahicardia.

Aceste modificări ale frecvenței cardiace, bradicardia și tahicardia, pot apărea în două moduri:

- fiziologic - din cauza activității depuse (de exemplu, efectuarea unor exerciții fizice intense) sau a schimbării stării de spirit (enervare, teamă, stres) 
- patologic - generate de o afecțiune cardiacă sau de o boală sistemică. Tahicardia sinusală, de pildă, poate fi cauzată de o infecție, de febră, anemie etc. și poate avea și ea ca urmare oboseală, palpitații, amețeli, stări de leșin.

În mod obișnuit, în cazul oamenilor tineri și sănătoși, asemenea tulburări de ritm cardiac nu sunt grave și nu ridică niciun fel de probelme, sunt benigne.

În general, aritmiile sinusale se manifestă diferit de la o persoană la alta. Astfel, în timp ce unii oameni care au un ritm cardiac prea lent sau prea rapid ar putea experimenta simptome precum îngreunarea sau scurtarea respirației, la alții astfel de simptome vor trece neobservate, deși au un ritm cardiac asemănător.

Simptomele aritmiei sinusale

În general, persoanele cu aritmie sinusală nu prezintă simptome de afecțiuni cardiovasculare. De fapt, s-ar putea să ai această aritmie sinusală fără să bănuiești măcar; întrucât nu ai deloc simptome, afecțiunea aceasta nu-ți va fi diagnosticată niciodată.

Dacă știi cum să îți detectezi pulsul, poate că vei simți o ușoară modificare a frecvenței lui în timp ce inspiri și expiri, însă, de regulă, diferențele sunt atât de mici încât doar un instrument special poate detecta aceste variații.

Mana de femeie care isi verifica pulsul

Dacă ai palpitații sau ai senzația că inima ta bate prea lent, deși aceasta poate să nu însemne nimic deosebit, discută totuși situația cu medicul tău. Acesta te poate trimite la un specialist, medicul cardiolog, dacă este cazul.

În general, palpitațiile inimii sunt rareori grave și se pot manifesta din când în când, fără urmări neplăcute. Cu toate acestea, ele pot fi și îngrijorătoare; doar un control medical specializat te poate ajuta să fii sigură dacă ai sau nu probleme cardiace. Aceasta va fi misiunea doctorului cardiolog: să deosebească aritmiile sinusale benigne de cele care apar în contextul unor boli cardiovasculare.

Cauzele aritmiei sinusale

La ora actuală, nu este clar care e cauza aritmiei sinusale. Cercetătorii suspectează că o legătură între inimă, plămâni și sistemul vascular ar putea juca un rol în acest sens.

S-a remarcat, totuși, că la persoanele în vârstă o aritmie sinusală poate apărea ca urmare a unor boli cardiace sau a unei alte afecțiuni a inimii care împiedică producerea bătăilor cardiace normale, constante. În aceste cazuri, aritmia sinusală este rezultatul deteriorării inimii și e probabil să se producă după ce au apărut afecțiunile cardiace.

Diagnosticarea aritmiei sinusale 

Dacă doctorul suspectează că ai o aritmie sinusală, îți va recomanda efectuarea unei electrocardiograme (EKG sau ECG), test care măsoară semnalele electrice ale inimii. În acest fel, se poate detecta fiecare aspect al bătăilor inimii, ceea ce îl ajută pe medic să depisteze orice nereguli potențiale, între care și aritmia sinusală.

Fiind vorba despre o afecțiune benignă, care, pentru majoritatea oamenilor, nu este nici periculoasă, nici problematică, doctorul tău nu-ți va cere să faci neapărat un EKG, care este destul de costisitor. Efectuarea unei electrocardiograme ar putea fi, totuși, necesară dacă medicul suspectează că ai o altă afecțiune cardiacă sau dacă prezinți altfel de simptome.

Tratamentul aritmiei sinusale

Deoarece este considerat un eveniment comun și nu conduce la alte probleme, tratamentul aritmiei sinusale nu este necesar pentru majoritatea oamenilor. De fapt, odată cu trecerea timpului, aritmia sinusală poate deveni nedetectabilă.

Dacă dezvolți o aritmie sinusală din cauza unei alte afecțiuni a inimii, cum ar fi o boală cardiacă, medicul va trata, probabil, cauza inițială, ceea ce poate conduce la stoparea aritmiei.

Complicaţiile aritmiei sinusale

Aritmiile sinusale rareori cauzează complicații. De fapt, întrucât provoacă atât de rar simptome sau probleme, este foarte probabil ca această afecțiune să rămână nedescoperită.

Atunci când aritmia sinusală este însoțită de bradicardie sinusală sau de tahicardie sinusală, ca urmare a acestei combinații s-ar putea să apară unele complicații. Când bătăile inimii sunt prea rapide sau prea lente, poți resimți următoarele simptome:

- amețeli
- dificultăți de respirație
- leșin

Pe lângă bătăile neregulate ale inimii, alături de aritmiile sinusale, pot să apară palpitațiile cardiace și durerile în piept.

Prognosticul aritmiei sinusale

Majoritatea persoanelor cu aritmie sinusală vor trăi o viață normală și sănătoasă. Unii nici măcar nu vor afla vreodată că au avut această problemă. Detectarea și diagnosticarea aritmiilor sinusale pot avea loc accidental, iar tratamentul este rareori necesar.

Pentru persoanele în vârstă care prezintă aritmii sinusale este important să lucreze împreună cu medicul pentru identificarea cauzei care stă la baza afecțiunii și pentru a stabili tratamentul adecvat.

Așadar, aritmia sinusală în sine este o afecțiune comună și, de obicei, nu este dăunătoare, nu pune viata în pericol. Însă o afecțiune care stă la baza ei, cum ar fi o boală cardiacă, poate fi serioasă. De aceea, un consult amănunţit la medicul cardiolog devine obligatoriu.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.