Colesterolul seric total: ce este și cum te afectează

Colesterolul seric total: ce este și cum te afectează

Sorina Corneanu

Colesterolul este o substantă întâlnită în lipidele din sânge, vitală pentru formarea membranelor celulare și a producerii vitaminei D. Deși acesta este necesar organismului, un nivel crescut de colesterol poate pune sănătatea în pericol.

Colesterolul seric total reprezintă suma formelor de colesterol din organism, care cuprinde două tipuri de colesterol: colesterolul rău (LDL), alcătuit din lipoproteine de densitate joasă, și colesterolul bun (HDL), alcătuit din lipoproteine de densitate ridicată.

Nivelul crescut al colesterolului poate fi și o problemă genetică, însă acesta este, cel mai adesea, o consecință a alimentației nesănătoase și a sedentarismului. 

Factori de risc care cresc nivelul colesterolului

Dieta dezechilibrată. Alimentele bogate în colesterol, cum ar fi carnea grasă și produsele lactate, pot crește nivelul colesterolului. Schimbă puțin meniul și optează pentru o dietă bogată în fructe și legume proaspete.

Obezitatea este principala cauză a nivelului crescut de colesterol. Dacă te confrunți cu un număr considerabil de kilograme în plus, ar trebui să discuți cu un nutriționist. Măsurarea nivelului de grăsime te-ar putea ajuta să afli exact la ce riscuri îți expui sănătatea!

persoana cu surplus de grasime

Sedentarismul. Exercițiile fizice regulate stimulează producerea de colesterol bun. Cel puțin o jumătate de oră pe zi ar trebui să îți petreci timpul făcând sport, mergând cu bicicleta sau făcând o plimbare relaxantă.

Fumatul dăunează grav pereților vaselor de sânge și crește semnificativ nivelul colesterolului. Dacă nu poți renunța la fumat, încearcă măcar să reduci numărul țigărilor!

Diabetul zaharat. Nivelul crescut al zahărului din sânge contribuie la creșterea colesterolului și dăunează arterelor. Redu consumul de zahăr!

Nivelurile ridicate de colesterol nu produc, de obicei, simptome, motiv suficient de puternic pentru ca analizele anuale de rutină să nu lipsească de pe lista priorităților tale.

Vezi 12 alimente care ajută la reducerea colesterolului!

Analiza colesterolului

Orice persoană trecută de vârsta de 20 de ani, mai ales dacă are predispoziție către obezitate, ar trebui să își facă anual analiza colesterolului, pentru a se asigura că nivelul acestuia nu îi pune în pericol starea de sănătate.

Iată care sunt valorile normale ale colesterolului:

Colesterol total

Nivel normal: sub 200 mg/dl
Nivel ridicat: peste 240 mg/dl

Colesterol LDL

Nivel normal: sub 100 mg/dl
Nivel ridicat: peste 160 mg/dl

Colesterol HDL

Nivel normal: peste 160 mg/dl
Nivel scăzut: sub 40 mg/dl (risc mare de boli cardiovasculare)

Trigliceride

Nivel normal: sub 150 mg/dl
Nivel ridicat: peste 200 mg/dl

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 73,5 milioane de adulți din Statele Unite, adică 31,7% din populație, au un nivel ridicat de colesterol LDL, iar mai puțin de jumătate (48,1%) dintre aceștia merg la analize și solicită ajutor medical.

Tratamentul colesterolului ridicat

Dacă ai fost diagnosticată cu colesterol ridicat, primul pas către scăderea acestuia constă în adoptarea unei diete sănătoase și începerea unui program regulat de exerciții fizice. După câteva luni, doar în cazul în care nivelul colesterolului nu scade, va fi necesar tratamentul medicamentos.

Colesterolul ridicat poate provoca ateroscleroză, o acumulare periculoasă de colesterol pe pereții arterelor, ceea ce reduce fluxul sangvin prin artere și conduce, cel mai adesea, la infarct și accident vascular cerebral.

Prin urmare, nu rata analizele anuale pentru determinarea colesterolului seric total și ia măsuri dacă valorile acestuia sunt ridicate!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.