Hipotensiunea arteriala - Simptome, diagnostic si tratament

Hipotensiunea arteriala - Simptome, diagnostic si tratament

Vesel Teodora

In zilele noastre toata lumea este ingrijorata de hipertensiunea arteriala, o boala cardiovasculara ce devine din ce in ce mai frecventa. La spectru opus al acestei boli cardiace este hipotensiunea arteriala.

Hipotensiunea arteriala apare atunci cand tensiunea arteriala scade sub 90/60 mmHg. La sportivii de performanta, tineri, ce au activitate fizica regulata si au o dieta echilibrata, hipotensiunea este normala.

Exista doua tipuri speciale de hipotensiune: cea care apare cand ne ridicam in picioare (hipotensiune ortostatica) si cea de dupa masa (hipotensiunea post-prandiala).

Cauzele hipotensiunii arteriale

  

Hipotensiunea arteriala are o multitudine de cauze:

- deshidratarea;
- sarcina;
- disfunctii ale sistemului nervos;

- boli cardiovasculare: infarct miocardic, defecte de valva;

- boli endocrinologice: hipotiroidism, hipertiroidism;

- hemoragiile;

- lisa vitaminei B12
;
- septicemia;

- unele medicamente: diuretice, antidepresive, betablocante;

- diabet.


In hipotensiunea ortostatica tensiunea scade la trecerea brusca in pozitie verticala. Cauza hipotensiunii ortostatice este reprezentata de incapacitatea organismului de a se adapta la schimbarea de pozitie a corpului.Este mult mai frecventa la varstnici.


In cazul hipotensiunii postprandiale, corpul nu se poate adapta la scaderea tensiunii din timpul mesei. Cauza hipotensiunii postprandiale ar fi redistribuirea fluxului sanguin la nivelul tubului digestiv, in detrimentul celorlalte teritorii. Din acest motiv, apare starea de somnolenta, oboseala, incapacitatea de concentrare dupa masa

Semnele si simptomele hipotensiunii arteriale

Majoritatea persoanelor cu hipotensiune arteriala nu au nici un simptom, ducand o viata normala - asta deoarece persoana respectiva a prezentat hipotensiune dintotdeauna si este obisnuita cu un flux sanguin scazut, dar suficient pentru a mentine toate functiile in limite normale. Cele mai intalnite simptome ale hipotensiunii sunt ametelile.

Hipotensiunea ortostatica se manifesta prin:ameteli, stare de slabiciune si uneori chiar lesin.

Hipotensiunea postprandiala
are aceleasi simptome.
Scaderea brusca a tensiunii arteriale acompaniata de urmatoarele simptome , poate prevesti o afectiune grava. Aceste simptome pot fi:
- Lesinul;
- scaderea puterii de concentrare;
- tulburari de vedere;
- greata;
- piele umeda si rece;
- depresie.

Diagnosticul hipotensiunii arteriale

Hipotensiunea arteriala nu este propriu-zis o boala, de aceea descoperirea acesteia este in majoritatea cazurilor intamplatoare. Medicul de familie este de obicei cel care descopera aceasta afectiune. Hipotensiunea arteriala apare atunci cand tensiunea arteriala scade sub valorile mentionate anterior, 90/60 mmHg.
Pentru a diagnostica cauza hipotensiunii arteriale se efectueaza explorari paraclinice, precum: teste de sange, electrocardiograma, ecocardiograma si testul de efort.

Monitorizarea hipotensiunii arteriale

Odata diagnosticata, hipotensiunea trebuie urmarita de medicul de familie. Dar cand apar simptome ingrijoratoare sau cand tensiunea scade brusc , atunci este timpul sa mergeti la medicul de familie sau medicul cardiolog.

Care sunt complicatiile hipotensiunii?

Ametelile si starea de oboseala sunt simptome minore ce insotesc hipotensiunea. Atunci cand simptomele hipotensiunii se agraveaza cu lesin, apare riscul de accidente prin cadere.
O hipotensiune arteriala severa poate determina, din cauza fluxului sanguin scazut, accident vascular cerebral sau infarct.

Tratamentul hipotensiunii arteriale

Cauzele usoare de hipotensiune arteriala pot fi „tratate" cu o alimentatie bogata in sare, consumul de ceai negru, coca-cola, cafea(dar fara a se face exces), dar mai ales ingestia unei cantitati mai mare de lichide.

In hipotensiunea ortostatica pacientii sunt sfatuiti sa nu se ridice brusc sau sa nu stea prea mult timp in picioare.

In cazul hipotensiunii postprandiale este indicat a se lua unele medicamente inainte de masa, cum ar fi inflamatoarele nesteroidiene deoarece au ca mecanism retentia de apa si sodiu.
Ciorapii elastici recomandati persoanelor cu 
varice  mai pot fi folositi pentru tratarea hipotensiunii arteriale.

Hipotensiunea arteriala nu este o problema de sanatate majora, de cele mai multe ori nu da niciun simptom, iar ametelile si starea de oboseala nu afecteaza prea mult calitatea vietii. Cu toate acestea hipotensiunea trebuie urmarita, iar orice agravare a sa trebuie spusa medicului. O atentie deosebita trebuie acordata varstnicilor ce prezinta hipotensiune arteriala, deoarece riscul de accidentare prin cadere este foarte mare si evolutia ulterioara este, de multe ori, nefavorabila.

Bibliografie:

Harrison - Principiile medicinei interne
Carp - Tratat de cardiologie
Stierle - Ghid clinic de cardiologie

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (69)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Mya (anonim)
    18 ianuarie 2013 17:05

    Este bun ,dar cam superficial.