Varice inestetice? Afla totul despre ele pentru a le putea trata!

Varice inestetice?  Afla totul despre ele pentru a le putea trata!

Raluca Cristea

Daca suferi de vene varicoase umflate sau chiar dureroase, afla ca sunt alte mii de femei care iti impartasesc soarta. Pana la 25% dintre femei prezinta varice, in diverse stadii de dezvoltare. Si mai multe chiar sunt predispuse sa aiba varice superficiale, numite si vene "in panza de paianjen". Varicele au culoarea albastruie si se formeaza datorita unei insuficiente venoase.

Ce cauzeaza varicele?

Valvele din sistemul venos au rolul de a preveni deplasarea sangelui inapoi in picioare. Dar cand aceste valve nu mai functioneaza la parametri normali, cursul sangelui spre inima este dereglat si atunci presiunea face ca venele sa se extinda si sa se umfle. Din cauza extinderii neuniforme, venele iau o forma neregulata.

Istoria medicala a familiei joaca si ea un rol important in aparitia varicelor, iar daca esti o persoana predispusa genetic la varice, un loc de munca care iti cere sa stai mult timp in picioare nu va face altceva decat sa agraveze situatia.

Ca orice alta afectiune, aparitia si evolutia varicelor este favorizata de anumiti factori de mediu sau care tin de stilul nostru de viata. Printre acest factori se numara si profesia care impune statul prelungit in picioare (profesori, vinzatori, frizeri, stomatologi etc.) sau caldura si umiditatea excesiva; obezitatea - in afara greutatii care apasa asupra picioarelor, prin tulburarile neuro-endocrine si metabolice aferente, obezitatea adanceste leziunile peretelui venos; sarcina, prin cresterea presiunii intra-abdominale; factorul genetic, prezent în peste 80% din cazuri.

 Ce poti face pentru a le preveni?

In primul rand, se recomanda exercitii regulate si pastrarea unei greutati normale. De asemenea, daca esti nevoita sa stai in picioare mult timp, poarta ciorapi care sa-ti sustina piciorul, numiti si ciorapi medicinali. Acestia creeaza presiune asupra venelor si micsoreaza extinderea lor. Ii poti gasi in aproape oricare farmacie, iar preturile sunt acceptabile.

Ca masuri de prevenire sau de stopare a extinderii leziunilor trebuie sa ai in vedere urmatoarele :

- evitarea statului prelungit in picioare fara pauze de miscare;
- perioade de repaos cu picioarele ridicate si masaj bland in sensul drenajului venos;
- evitarea expunerii prelungite la soare; purtarea unor ciorapi elastici;
- adoptarea unei diete bogate in fructe si legume, implicit in vitamine si calorii si care sa previna constipatia si obezitatea;
- practicarea unei activitati fizice regulate cum ar fi mersul pe jos, alergarea usoara sau gimnastica;
- consultarea periodica, daca nu chiar lunara, a unui medic specializat în flebologie.

Care sunt simptomele acestei afectiuni?

Debutul afectiunii este lent si se manifesta prin senzatia de greutate la nivelul gambei, dar si usoare amorteli. Acest tip de disconfort apare ca rezultat al statului prelungit in picioare, eforturilor intense sau a pozitiei sezand indelungate si dispar in pozitie culcata, cu picioarele ridicate pe niste perne, de exemplu.

In cazul varicelor constituite, se observã vene dilatate, cu traseu serpuitor, care apar iniþial în partea superioara a gambei. Edemul, care in faza initiala este discret, ulterior se extinde si devine permanent.

Tegumentul se subtiaza treptat si devine transparent, lucios, cu pilozitate redusa si sensibilitate ridicata la traumatisme, fie ele chiar si de intensitate mica. Varicele netratate pot duce la dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulceratia de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia ulterioara si tromboflebita.

Ce sunt venele in panza de paianjen?

Ele pot fi rezultatul presiunii sangelui dar, cel mai adesea, sunt cauzate de expunerea la soare. Razele ultraviolete dauneaza colagenului din piele, provocand extinderea venelor care astfel devin vizibile.
  

Sunt periculoase varicele?

Varicele sunt putin periculoase pentru sanatate, deoarece ele afecteaza vene superficiale ale picioarelor. Este posibil sa se rupa si atunci produc hemoragii externe sau o difuzie interna de sange in tesutul subcutanat, dar se intampla destul de rar.

Uneori, vena afectata poate face obiectul unei inflamatii sau, in interiorul ei, se poate dezvolta un cheag de sange. In aceste circumstante, traseul vasului tinde sa se inroseasca si sa se inmoaie sub piele. Toate aceste probleme sunt insa benigne si pot fi tratate.

In schimb, un efect dureros, jenant, al varicelor este ca pot provoca in timp dezvoltarea unor tulburari cutanate, in special ulceratii, care sunt precedate de o pigmentare maronie a pielii (dermatita). Din nefericire, ulceratiile se suprainfecteaza si se cicatrizeaza foarte greu.

Pe langa aspectul medical si gravitatea unei eventuale dezvoltari a varicelor, aspectul estetic este cel care le impinge pe majoritatea femeilor spre tratamentul acestei afectiuni, din dorinta de a avea picioare frumoase pentru cat mai mult timp, mai ales ca aparitia varicelor are loc intr-o perioada foarte frumoasa si anume intre 20 si 40 de ani.


Este periculos sa tratezi varicele?

   Pentru a distruge sau a elimina varicele se pot utiliza mai multe metode, intotdeauna aceste metode fiind adaptate in functie de evolutia bolii. In prezent, tratamentul varicelor cuprinde elemente ce pot fi folosite in diverse combinatii, cu scopul de a obtine rezultate cat mai satisfacatoare. Aceste metode includ si extirparea varicelor cu tehnici microchirurgicale ( incizii care, dupa cateva luni, nu se mai vad);


In cazul vaselor mici, superficiale, asupra carora nu se poate face o interventie chirugicala, se pot efectua sclerozari, prin injectarea unor substante iritante sau se poate folosi laserterapia;



De cativa ani, o tehnica chirugicala numita CHIVA (cura hemodinamica a insuficientei venoase in ambulatoriu) este din ce in ce mai folosita. Aceasta metoda presupune aplatizarea varicelor, fara ca acestea sa fie scoase, prin ligaturarea in mai multe locuri a venei principale. CHIVA implica rezultate bune, dar este o operatiune destul de complexa.

Toate aceste tehnici pot fi utilizate in asociere, iar in functie de complexitatea sau natura interventiei chirurgicale, pacienta poate fi sau nu internata cateva zile in spital.

De retinut! Interventia chirurgicala are ca scop indepartarea venelor superficiale dilatate. In timp, daca nu respecti sfaturile amintite mai sus si mentii conditii favorizante, alte vene pot dobindi aspect varicos, necesitand la rindul lor extirparea sau tratarea. Acest lucru nu inseamna ca varicele au recidivat ci doar ca ai permis formarea unora noi. Ce trebuie sa ai in vedere este faptul ca, cu cat interventia este efectuata mai devreme, cu atat rezultatele sunt mai bune si recidivarea mai putin probabila.

Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Mentine-ti tonusul muscular cu exercitii Pilates
Vergeturile, mai mult decat o problema de estetica
Sanatate si ingrijire corporala cu ajutorul fructelor

Subiecte de pe forum:
Celulita si vergeturi
Celulita o mare problema
Obiectiv slab sau gras?

 

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Ai calități de super-erou? Fă testul și află dacă ai putea salva Galaxia
Incepe quiz
Ai calități de super-erou? Fă testul și află dacă ai putea salva Galaxia

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (109)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    petre (anonim)
    13 martie 2010 08:08

    articolul nu m-a convins, nu explica mai clar metode noi de extirpare,tot la doctor trebuie sa ajungi sa dai spaga si pt. consultatie si pentru operatie

    Raluca_diva2
    18 septembrie 2009 14:02

    cremele nu pot face minuni, ci pot preveni aparitia varicelor daca sunt combinate si cu alte masuri de precautie pe care le puteti vedea in articol. In orice farmacie veti gasi o multime de creme si geluri care previn aparitia varicelor. Un exemplu este varixinal

    bianca (anonim)
    12 septembrie 2009 10:10

    cremele nu ajuta prea mult, adica aproape de loc. e bine sa eviti tocurile daca stai toata ziua in picioare.

    lavinia (anonim)
    11 septembrie 2009 18:06

    am 25 de ani,munca care o practic ma obliga sa imi petrec toata ziua in picioare si sunt ingrijorata ca deja au aparut asa zise 'panze de paianjen' as dori sa imi dati exemple de creme care ajuta la prevenirea acestor varice ms