Care este riscul să faci cancer în funcție de dimensiunea taliei
Cuprins
- Riscul de a face cancer, mai mare în cazul celor cu depozite de grăsime abdominală
- Care este legătura dintre grăsimea în exces și cancer?
Dacă te-am speriat deja cu veștile proaste despre formarea inelului vieții, depozit de grăsime periculos din zona abdominală, care poate antrena chiar pierderea vieții, azi vom continua șirul consecințelor negative pe care le are asupra sănătății tale o talie îngroșată!
Din păcate, de data aceasta cercetările științifice înclină chiar să lege dimensiunea taliei de un risc crescut de cancer. Descoperă mai jos care sunt rezultate studiului care a făcut această corelație îngrijorătoare și cum arată factorii de risc la care te supui!
Riscul de a face cancer, mai mare în cazul celor cu depozite de grăsime abdominală
Știam că excesul de grăsime din jurul taliei, acel centru al energiei din corp, pe care îl lucrăm la orele de yoga, poate conduce la apariția diabetului și a bolilor de inimă, dar acum oamenii de știință îl leagă și de flagelul secolului, cancerul.
La aceste concluzii a ajuns un studiu publicat în British Journal of Cancer, care a adus laolaltă rezultatele unor cercetări preliminare, având drept subiecți 43000 de persoane adulte, monitorizate pe parcursul a 12 ani. Dintre aceștia, nu mai puțin de 1600 de oameni au fost diagnosticați în perioada vizată cu forme de cancer legate de obezitate. Cu un asemenea obiect vast de studiu, nu e de mirare că ne este imposibil să trecem cu vederea concluziile trase de cercetători.
Dacă te întrebi care sunt afecțiunile provocate de grăsimea în exces, lista concepută de oamenii de ștință este, din păcate, impresionantă. Se pare că circa 13 tipuri de cancer sunt determinate de kilogramele în plus, dintre care cancerul colorectal, cel de sân și cel pancreatic fiind considerate cele mai periculoase.
Însă măsurătorile autorilor studiului au fost riguroase și au căutat să facă o distincție între indicele general de masă corporală și valorile specifice, cum ar fi dimensiunea taliei, raportul dintre șolduri și talie, circumferința șoldurilor. Astfel, orice majorare peste 100 de cm în dimensiunea taliei era egală cu un risc cu 13% mai mare de a face cancer, în timp ce creșterea masei corporale antrena un pericol cu 11% mai mare.
Valorile pot fi apropiate, dar diferența dintre ele crește în cazul unor forme de cancer. De exemplu, cancerul colorectal, unul dintre cel mai des întâlnite în prezent, presupune un risc mai mare cu 21%, raportat la grăsimea abdominală, fiind în proporție de doar 16% dependent de creșterea indicelui de masă corporală.
Aceste date i-au făcut pe oamenii de știință britanici să afirme, prin urmare, că nu contează doar câtă grăsime ai în corp, dar și unde este localizată aceasta. Cu alte cuvinte, o talie care nu mai poate fi trasă printr-un inel este una dintre cele mai ridicate surse de risc pentru apariția cancerului.
Care este legătura dintre grăsimea în exces și cancer?
Obezitatea poate conduce la cancer: este o afirmaţie alarmantă, dar nu mai puțin adevărată. Și totuși, ce fundament are ea?
Cercetătorii înclină să creadă că sursa răului vine din inflamația pe care excesul de grăsime o produce în corp. La rândul ei, aceasta accelerează producția de hormoni (sexuali, dar și legați de creșterea nivelului de insulină), ceea ce a fost asociat cu un risc mai mare de cancer.
Iar grăsimea depozitată în jurul abdomenului este chiar mai periculoasă, antrenând și slăbirea inimii și, așa cum am mai spus, un risc mai mare de diabet.
Un semn de exclamare este reprezentat și de media de vârstă afectată de aceste concluzii. Deși studiul s-a concentrat cu precădere pe persoanele de peste 60 de ani, cercetătorii insistă că riscul de a dezvolta forme de cancer induse de obezitate este din ce în ce mai ridicat și la ani mai fragezi.
Concluzia? Departe de a te face prizoniera unui coșmar, în care orice kilogram în plus te duce mai aproape de cel mai mare coșmar al momentului, din punct de vedere medical, ne dorim mai degrabă să îți accentuăm gradul de precauție. Încearcă pe cât posibil să duci o viață sănătoasă, practică sport, mănâncă sănătos, evită stresul și meditează, pentru a te situa cât mai departe de semnalul de avertizare tras de oamenii de știință!
Surse foto: Pexels, IStock