Care sunt simptomele unui ficat bolnav

Care sunt simptomele unui ficat bolnav
Roxana R
Marţi, 21.03.2017

Cuprins

Mai multe boli pot afecta ficatul, de aceea este esențial să cunoști simptomele care trebuie să te pună pe gânduri. Mergi la medic imediat ce observi unul dintre aceste semne, pentru că un tratament eficient trebuie început din timp.

Ficatul se poate îmbolnăvi din cauza unor factori genetici sau a stilului de viață nepotrivit. Consumul de alcool, mâncarea nesănătoasă sau contactarea unor virusuri hepatice pot afecta grav ficatul, care are un rol esențial în digestie și în eliminarea toxinelor.

În lipsa tratamentului, un ficat bolnav poate duce la ciroză și la insuficiență hepatică, o afecțiune care poate fi fatală.

Iată care sunt simptomele unui ficat bolnav, care trebuie să te trimită urgent la medic!

Cele mai frecvente simptome ale ficatului bolnav

Greața și voma sunt manifestări care apar frecvent în cazul unui ficat bolnav. Acestea sunt însoțite și de pierderea poftei de mâncare. Oboseala cronică este un alt semn că ficatul tău suferă. Desigur, este vorba de oboseala care nu dispare după ce te odihnești, ci se menține oricât de mult ai dormi și ai încerca să te relaxezi.

În timp, ficatul se poate inflama, se mărește și astfel apare durerea abdominală și senzația de balonare. Vei observa modificări ale urinei și scaunului. Urina va deveni mai închisă la culoare, iar scaunul poate fi negru, de culoarea sângelui sau foarte deschis la culoare. Orice anomalie de acest fel trebuie să fie un semnal de alarmă!

analize de sange

Ficatul bolnav se manifestă și prin modificări la nivelul pielii. Vei simți foarte des mâncărimi, iar pielea și ochii vor căpăta o culoare mai gălbuie, specifică acestei boli. De asemenea, te vei învineți mai ușor dacă te lovești, iar gleznele și picioarele se pot umfla.

Toate aceste simptome apar din cauză că un ficat bolnav nu mai poate elimina eficient toxinele din organism. Din fericire, dacă mergi din timp la medic și urmezi tratamentul prescrie, simptomele se vor ameliora sau chiar vor dispărea.

Medicul va pune diagnosticul în urma unui set de analize de sânge. Acestea pot fi completate și de o ecografie abdominală, dacă există suspiciunea unui ficat mărit, inflamat. Tratamentul va fi stabilit în funcție de diagnostic, pentru că există mai multe boli care afectează ficatul și care se manifestă prin simptome similare: ficatul gras, ciroza, hepatita, cancerul hepatic. De aceea, analizele de sânge sunt primul pas în stabilirea unui diagnostic.

Schimbarea stilului de viață este esențială pentru vindecare. Trebuie să renunți la alcool și la fumat, să respecți o dietă echilibrată și sănătoasă și să faci multă mișcare. Pentru a preveni bolile care afectează ficatul, este bine să îți menții o greutate corporală normală, să faci vaccinurile împotriva hepatitei A și B, să nu faci sex neprotejat și să nu faci abuz de medicamente.

Cunoscând simptomele unui ficat bolnav, vei putea să ai grijă de tine și să mergi la medic imediat ce îți dai seama că este o problemă.

Vezi și: Ce fel de ceaiuri poți consuma dacă suferi de ficat gras

Vezi si
Ce sunt nanofibrele?
Ce sunt nanofibrele?
Andreea Baluteanu | Marţi, 21.03.2017

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Raluca Margean | Joi, 25.01.2024
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Vitamine care te ajută în spondiloza cervicală
Raluca Margean | Marţi, 20.08.2024

Ne găsești pe