Care sunt vitaminele de care o gravidă are nevoie în sarcină

Care sunt vitaminele de care o gravidă are nevoie în sarcină

Eugenia Dinescu, redactor

Vechiul dicton conform căruia odată ce ai rămas însărcinată „trebuie să mănânci cât pentru doi” nu se bucură de aceeaşi acceptare a medicilor în prezent. Modificările care se petrec în corpul unei femei însărcinate trebuie susţinute de un aport optim de vitamine şi minerale, pe care simpla alimentaţie nu le poate asigura în mod constant. Recomandările medicilor promovează o dietă echilbrată atât prin alimentaţie, dar şi prin suplimentarea cu vitamine prenatale, care joacă un rol esenţial în dezvoltarea normală a fătului şi contribuie la reducerea posibilităţii de a avea un copil cu malformaţii sau o naştere prematură.  

Totodată, un deficit de vitamine şi minerale creşte riscul de preeclampsie sau chiar al instalării unui avort spontan, aşa că orice viitoare mămică trebuie să acorde o atenţie specială alimentaţiei în această perioadă. Iată care sunt cele mai importante vitamine care nu ar trebui să îţi lipsească în timpul sarcinii!

Acid folic

Acidul folic, parte a complexului de vitamine B, este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi atât în timpul sarcinii, dar şi înainte de momentul concepţiei. Acesta joacă un rol esenţial în prevenirea malformaţiilor congenitale, în special a defectelor tubului neural fetal (precum spina bifida).    

Deficitul de acid folic creşte şansele de a avea o naştere prematură şi este esenţial încă din primul trimestru de sarcină, dar şi înainte de a rămâne însărcinată. Dacă plănuieşti să rămâi însărcinată, trebuie să ştii că ovulul începe să se maturizeze cu aproximativ 3 luni înainte de a fi eliberat şi este necesar ca acidul folic să fie prezent încă din primele stadii de dezvoltare. Necesarul de acid folic în timpul sarcinii depăşeşte dublul dozei recomandate pentru un adult obişnuit, aproximativ 400 UI, asimilat din alimentaţie şi suplimente nutritive. Aşadar, asigură-te că beneficiezi de o dietă bogată în surse naturale de acid folic (legume frunzoase, sparanghel, legume crucifere, leguminoase şi fructe oleaginoase), care îţi vor oferi în mod natural o parte din necesarul zilnic.

Fierul

Fierul este mai mult decât mineralul care ne colorează sângele în roşu: acesta participă la producţia de hemoglobină (celulele roşii), care au rolul de a transporta oxigenul în organism. În timpul sarcinii şi alăptării, specialiştii recomandă o cantitate suplimentară de fier. Încă din primul trimestru de sarcină, cantitatea de sânge produsă de organism este mai mare şi este nevoie de o cantitate suplimentară de fier. În trimestrul al doilea şi al treilea de sarcină, fierul devine esenţial pentru dezvoltarea corectă a fătului şi placentei. Mai mult, fierul previne anemia maternă şi fetală, aşa că trebuie să se regăsească pe lista nutrienţilor pe care îi consumi zilnic.

Zinc

Deşi este renumit pentru abilitatea de a conferi o piele frumoasă, dar şi de a mări rezistenţa unghiilor şi părului, zincul este totodată unul dintre cei mai importanţi aliaţi pentru sistemul imunitar şi sănătatea sistemului nervos – nu doar a mamei, ci şi a fătului. În timpul sarcinii, el este esenţial pentru o dezvoltare intrauterină normală, participând la sinteza şi formarea ADN-ului, structura care stabileşte întregul profil genetic al bebeluşului tău. În schimb, un nivel insuficient din acest mineral a fost corelat cu avorturi spontane, o greutate mică la naştere, dar şi cu un risc crescut de preeclampsie (toxemie de sarcină), o afecţiune care determină creşterea tensiunii arteriale şi poate crea complicaţii la naştere.

Vitamina D

Vitamina D este nutrientul implicat în menţinerea nivelurilor optime de calciu şi fosfor în organism, iar în timpul sarcinii rolul său devine cu atât mai important. Pentru dezvoltarea armonioasă a sistemului osos al bebeluşului tău, vitamina D este un nutrient esenţial. Pe măsură ce propriul sistem al fătului începe să se dezvolte, rezervele de calciu ale mamei vor fi în mod natural diminuate, însă suplimentarea cu vitamina D reduce riscul ca densitatea osoasă a mamei să fie afectată în timpul sarcinii. Deficienţa de vitamina D, în schimb, se poate reflecta în deformări ale scheletului copilaşului şi poate cauza întârzierea dezvoltării sistemului osos, aşa că păstrarea nivelului optim de vitamina D în sarcină trebuie să fie una din priorităţile viitoarelor mămici.

Pentru a te asigura că atât organismul tău, cât şi cel al bebeluşului care se formează în burtica ta beneficiază de nutrienţii necesari, un supliment formulat special pentru nevoile mamei şi fătului te poate ajuta să previi riscurile asociate unei carenţe alimentare.

  Pregnacare reuneşte toate cele 19 vitamine şi minerale importante pentru mamă şi copil, precum: acid folic, complex de vitamina B, vitamina E, vitamina C, vitamina D, vitamina K, fier, zinc, magneziu, iod, cupru.

Pregnacare tablete,
magazinvavianpharma.ro, 27.69 de lei

O tabletă din suplimentul Pregnacare asigură 100% necesarul din doza zilnică recomandată în perioada sarcinii şi înlătură efectul negativ al surplusului de vitamine şi minerale printr-o concentraţie atent dozată, care ia în considerare şi cantitatea de nutrienţi asimilaţi în mod natural din hrană. Astfel, poţi avea siguranţa că beneficiezi de întregul complex de vitamine şi minerale necesare pentru o dezvoltare armonioasă a bebeluşului!

Accesează magazinul online VavianPharma.ro şi descoperă gama completă de produse pentru sănătatea întregii familii!

Articolul urmator
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.