Cât costă cătina în România și ce boli pot fi ameliorate cu ajutorul acestei plante

Cât costă cătina în România și ce boli pot fi ameliorate cu ajutorul acestei plante

Redactor Raluca Margean

Creșterea imunității organismului ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, în special în sezonul rece. Ca să prevenim bolile care apar odată cu anotimpul rece, avem nevoie de un organism puternic și sănătos, iar cătina este o adevărată minune când vine vorba de imunitate. Aceste fructe întăresc capacitatea naturală a organismului de a se apăra și rezista împotriva virusurilor și bacteriilor, având în componență un întreg complex natural de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive esențiale organismului.

Cătina are un efect antioxidant puternic și este recomandată pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, printre care: afecţiuni hepatice, oculare și gastroduodenale, răceli și viroze respiratorii, dar și ateroscleroză, surmenaj și anemie.

Cătina se găsește în comerț sub diferite forme, de la fructul în sine, la ulei de cătină, pulbere de cătină sau extract de muguri de cătină.

cătină preț- crenguțe de fructe de cătină

Ce boli ameliorează cătina

Hepatita. Siropul de cătină se obține din miere și fructe de cătină, puse în borcane închise ermetic și păstrate la frigider. Acest sirop păstrează proprietățile și substanțele active ale plantei proaspete și este folosit ca adjuvant în hepatită și ciroză hepatică, dar și pentru răceli și creșterea imunității în general. Se administrează câte 1-2 linguri de sirop înainte de mesele principale.

Anemia, colită și ateroscleroză. Pulberea de cătină se obține prin măcinarea scoarței uscate de cătină (cu tot cu ramuri) sau a fructelor uscate, fiind un preparat remineralizant și vitaminizat care se folosește pentru ameliorarea anemiei, colitei și aterosclerozei. Totodată, pulberea de cătină se folosește ca adjuvant în bolile psihice (datorită serotoninei din compoziția cătinei) și în boli grave, precum leucemia. Pulberea de cătină se poate lua zilnic, câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi, înainte de mese.

Boli de ochi și de piele. Uleiul de cătină este bogat în vitaminele A și E și are efecte regenerante și de întinerire. Se administrează zilnic, câte 20 de picături, de trei ori pe zi (adulți) sau câte 5 picături, de trei ori pe zi (copii). Uleiul de cătină se folosește pentru ameliorarea și prevenirea bolilor de ochi și de piele (psoriazis, sclerodermie, dermatoze), dar și pentru accelerarea proceselor de dezvoltare mintală și fizică la copii.

Extractul de muguri de cătină sau ceaiul din fructe de cătină uscate este folosit pentru creșterea imunității, pentru afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și pentru regenerarea sistemului nervos.

Cătină: ce preț are și de unde o poți cumpăra

Cătina se recoltează de obicei la sfârșit de septembrie, început de octombrie, atunci când ajunge la maturitate și are toate proprietățile intacte, inclusiv vitamina C. Cătina proaspătă se lasă la uscat timp de 14 zile, apoi se macină și se prepară pulberea de cătină, care se păstrează în borcane toată iarna. Dacă vrei sirop de cătină, poți prepara unul sau două borcane și apoi poți păstra fructele timp mai îndelungat la congelator.

Fructele de cătină se găsesc în piețe și la producătorii locali. Poți cumpăra cătină proaspătă sau congelată la prețuri între 15 și 20 de lei per kilogram. Pentru cantități peste 100 de kilograme, prețurile scad și pot fi negociate, ajungând chiar și sub 10 lei per kilogram.

cătină preț-sirop de cătină și miere

Sucul de cătină bio se vinde la 30 de lei/litru, iar siropul de cătină cu miere sau propolis are un preț de 15-20 de lei/500 ml. O altă combinație pe care o poți găsi la producătorii locali este siropul de cătină, miere și măceșe, care se vinde cu 20 de lei sticla de 500 ml.

Există și produse gata preparate din cătină pe care le poți procura de la magazine naturiste sau direct de la producători. De exemplu, o fermă care deține o plantație ecologică de cătină vinde ulei de cătină cu 18-20 de lei/20-25 ml, ceai de cătină la 8 lei/50 de grame și pulbere de cătină la 10 lei/100 de grame.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.