Cât de des poţi face RMN

Cât de des poţi face RMN

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când vine vorba despre diversele investigații medicale, e firesc să ne preocupăm. Mai perturbator este însă faptul că asupra scanărilor imagistice circulă și o mulțime de preconcepții alături de riscurile valide care sunt puse în evidență de către oamenii de știință.

Nu putem contesta faptul că toate investigațiile medicale sunt necesare pentru a evalua starea de sănătate și îți pot salva viața. Când e însă prea mult? Azi vorbim despre RMN: află ce riscuri presupune, cât de des poți face RMN și alte precauții!

Cât de des poți face RMN? E periculos?

Deoarece RMN-ul nu presupune utilizarea de radiații (cum este în cazul tomografiei sau al radiografiei), ci un câmp magnetic, în general, oamenii de știință consideră că procedura este lipsită de efecte nocive.

femeie la RMN

Prin urmare, cât de des poți face RMN depinde de problema de sănătate cu care te confrunți. Este recomandat ca de fiecare dată când doctorul îți sugerează o investigație medicală să ceri amănunte și să te asiguri că este necesară. Cu toate acestea, dacă medicul îți confirmă, specialiștii sunt de părere că nu există un număr minim sau maxim de RMN-uri.

Riscurile unui RMN

Te întrebi în continuare cât de des poți face RMN, iar răspunsul nostru de mai sus mai tare te-a tulburat din cauza acelui „în general”? Ca în cazul oricărei proceduri, există și anumite riscuri asociate acestei investigații.

Deoarece tehnica RMN-ului presupune utilizarea magneților, problema intervine atunci când ai metale în corp. Specialistul în imagistică te va întreba înainte de procedură dacă ai introduse anumite device-uri pe bază de metal, iar dacă este cazul, RMN-ul poate fi anulat.

De ce mai trebuie să ții cont? Comunică medicului în cazul în care ai un tatuaj sau porți machiaj permanent, deoarece aceste proceduri pot folosi pigmenți de metal. Ține cont de asemenea că RMN-ul nu e recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, așa că adu neapărat la cunoștința specialistului dacă aștepți un bebe sau îl hrănești la sân.

Oamenii de știință sunt de părere că ar trebui să discuți cu doctorul și despre potențialele probleme de sănătate cu rinichii sau ficatul. De ce? Pot exista inconveniente în cazul injectării cu substanțe de contrast necesare pentru o mai bună vizualizare.

Cât de des poți face RMN?

Conform Mayo Clinic, există anumite situații când RMN-ul este contraindicat. Iată despre ce e vorba:

  • dacă porți proteze metalice;
  • dacă ai proteze valvulare cardiace (metalice);
  • în cazul pacemakerurilor, al device-urilor intrauterine sau al stimulatorilor neuronali;
  • dacă ai instalate clipsuri, stenturi sau spirale intravasculare din metal;
  • dacă au rămas la nivelul capului așchii sau schije metalice.

Injecțiile pentru rezonanța magnetică: cât de des poți face RMN în funcție de ele

Așa cum ți-am spus, pentru o mai bună vizibilitate a regiunii investigate, unii radiologi sau medici imagiști pot decide injectarea unei substanțe de contrast. Cel mai des este folosit gadoliniul (GBCA), despre care FDA (Food and Drug Administration) a emis în 2017 un avertisment.

Astfel, conform specialiștilor, în urma RMN-urilor, în creierul unor pacienți au rămas urme de gadoliniu, care au persistat chiar și multă vreme după ce investigația a fost desfășurată.

Cât de des poți face RMN cu injecții cu gadoliniu? Conform experților, valoarea „magică” ar fi 4: după acest număr de investigații, depozitele se consolidau.

Cu toate acestea, așa cum nuanțează și dr. Emanuel Kanal, profesor de radiologie și neuroradiologie la University of Pittsburgh Medical Center, citat de Healthline, descoperirile sunt „perturbatoare”, dar nu neapărat concludente, deoarece efectele variază de la un caz la altul, fără a părea să aibă o anumită caracteristică comună.

Mai mult,FDA nu a interzis nicio substanță pe bază de gadoliniu folosită pentru injecțiile din cadrul RMN-ului, rezervându-și timpul de a mai investiga problema. Prin urmare, până la noi informații, putem conchide că riscul e minim.

De notat că nu sunt pericole asociate atunci când la injecții sunt folosiți alți agenți, precum cei pe bază de iod.

RMN: ce este și cum se desfășoară

Ca să poți decide în deplină cunoștință de cauză cât de des poți face RMN, e bine să înțelegi ce presupune această procedură și care este aplicabilitatea sa. Îți dăm toate informațiile în rândurile de mai jos.

Imagistica prin rezonanță magnetică, așa cum sună de fapt titulatura lungă a RMN-ului, reprezintă o investigație pe care specialiștii o folosesc pentru diagnosticarea unor probleme de sănătate. Astfel, doctorii pot să discearnă în interiorul corpului tău.

medic RMN

RMN-ul este folosit în general pentru probleme de sănătate ale coloanei vertebrale sau ale creierului, dar și pentru următoarele situații:

  • anevrisme;
  • boli ale urechii sau ale ochilor;
  • scleroză multiplă;
  • accident vascular cerebral;
  • tumori;
  • probleme ale inimii;
  • imagini detaliate ale altor organe: ficat, rinichi, splină, pancreas, uter, ovare sau prostată;
  • probleme de sănătate ale oaselor;
  • detectarea precoce a cancerului de sân prin mamografii.

În ceea ce privește desfășurarea unui RMN, aceasta are loc în sala de examinare, pe un pat care va fi închis în interiorul unui tunel. Aici este plasat magnetul ce va detalia imaginea.

Nu vei simți deloc durere în timpul unui RMN și vei fi în contact permanent cu specialistul care te monitorizează. În cazul în care suferi de claustrofobie, ți se poate administra un medicament care să calmeze aceste simptome.

Unele aparate pot produce zgomote deranjante, așa că ți se pot oferi căști pentru a atenua această sursă de disconfort.

E posibil de asemenea ca în timpul RMN-ului să ți se ceară să execuți unele sarcini, pentru a evidenția astfel mai bine diversele regiuni ale creierului.

În general, un RMN durează între 15 și 60 de minute, deși poate depăși uneori și acest interval. Este important să fii relaxată și să urmezi instrucțiunile primite. Stai cât mai nemișcată, deoarece de imobilitatea ta depinde rezultatul final.

Cum te pregătești pentru un RMN? Nu există restricții alimentare, însă ar fi recomandat să nu consumi apă sau mâncare cu circa 2-3 ore înainte de procedură și să folosești toaleta. În timpul investigației, ți se va cere să te dezbraci și să scoți orice obiecte ce conțin metal: agrafe, nasturi, fermoare, curele, bijuterii, portmonee, chei, carduri, telefonul. Nu, nu ai voie pe smartphone, chiar dacă te plictisești.

Cât de des poți face RMN? E un răspuns ambiguu. Ceea ce trebuie să reții e că beneficiile acestei proceduri sunt cu siguranță mai mari decât riscurile. Diagnosticarea exactă a unei probleme de sănătate îți poate salva viața și merită orice pericol. Ține cont de situațiile când nu poți face RMN și de riscurile asociate injecțiilor și discută întotdeauna cu medicul tău!

Vezi și ce preț are un RMN în funcție de clinică și de spital! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.