Cum să te pregătești pentru RMN

Cum să te pregătești pentru RMN

Sorina Corneanu

Rezonanța magnetică (imagistica prin rezonanță magnetică sau, pe scurt, RMN-ul) reprezintă o tehnică medicală ce utilizează un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor și țesuturilor din corp.

Majoritatea aparatelor pentru RMN se prezintă sub forma unui tub. În interiorul acestui tub, câmpul magnetic reglează temporar atomii de hidrogen din corp, iar undele radio determină acești atomi să producă semnale, care sunt folosite pentru a crea imagini.

test RMN

Cum să te pregătești pentru RMN

Din cauza câmpului magnetic puternic utilizat în timpul examenului, anumite probleme de sănătate te pot împiedica să obții un rezultat concludent. Astfel, înainte de a planifica și urma un examen RMN, nu neglija o discuție amănunțită, sinceră și serioasă cu medicul și personalul adiacent.

Dacă ai suferit o operație pe inimă, porți un stimulator cardiac, ești însărcinată, suferi de claustrofobie, ai tatuaje, proteze metalice, ești alergică la iod sau ai diabet zaharat, nu întârzia discuția cu medicul. Doar așa vei putea beneficia de un test concludent și sigur! Deoarece aparatura RMN utilizează magneți puternici, prezența metalului în corp poate fi un pericol sau poate afecta o parte din imaginea RMN. 

Totodată, obiectele metalice, inclusiv bijuteriile, vor fi îndepărtate înainte de a intra în camera de scanare, deci încearcă să renunți la ele în ziua respectivă.

Examenul RMN nu impune restricții majore, deci nu va trebui să îți schimbi rutina zilnică. Dacă iei un tratament, îl poți urma și în ziua testului – excepție fac doar cazurile în care medicul interzice acest lucru. De aceea, nu uita să îi menționezi medicului tău dacă urmezi anumite tratamente.

Indicațiile privind consumul de alimente înainte de examenul RMN variază în funcție de partea corpului examinată. Dacă medicul nu recomandă altfel, pacientul poate urma rutina zilnică, poate mânca normal și își poate urma tratamentele medicamentoase obișnuite.

Cum se desfășoară examenul RMN

examen RMN

Durata procedurii este de aproximativ 45 de minute pentru fiecare parte a corpului. În timpul procedurii, în funcție de partea corpului care va fi examinată, pacientului i se recomandă să stea nemișcat și relaxat, însă totul este foarte atent supravegheat și există și un sistem care permite comunicarea între medic și pacient. 

Unele examene RMN necesită o injecție administrată, iar eventualul disconfort în timpul injecției ar trebui comunicat imediat personalului medical. De asemenea, foarte important, anunță personalul medical dacă ești însărcinată. Câmpul magnetic al RMN-ului afectează fătul într-un mod care nu este încă pe deplin înțeles, deci nu risca să te expui problemelor nedorite!

Alte riscuri majore nu sunt întâlnite, deci RMN-ul rămâne o procedură sigură. Practic, nu există riscuri asociate cu  RMN-ul în sine, însă pot apărea, în unele cazuri, senzații de greață sau o reacție alergică la substanța de contrast. După RMN, pacientul poate părăsi imediat spitalul. Este necesară șederea doar în cazul în care acesta a fost sedat. Un radiolog va analiza imaginile RMN și va oferi rezultatele. 

Vezi cum se desfășoară un examen RMN!

RMN este o tehnică neinvazivă de imagistică și nu implică expunerea la radiații ionizante. RMN-ul poate detecta accidentul vascular cerebral într-o fază foarte timpurie prin cartografierea mișcării moleculelor de apă în țesut. Această mișcare a apei, cunoscută sub numele de difuzie, este afectată de majoritatea accidentelor vasculare cerebrale, adesea în mai puțin de 30 de minute de la apariția simptomelor. În plus, este extrem de eficientă în evaluarea structurilor creierului și poate furniza informații pe care nu le poți obține prin intermediul altei analize. Acest detaliu face RMN-ul un instrument neprețuit în diagnosticarea precoce și evaluarea multor probleme de sănătate, inclusiv a tumorilor.

Iată, așadar, în ce constă pregătirea pentru RMN și de ce este important acest examen. Află și care sunt indicațiile și reacțiile adverse ale chimioterapiei!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.