Ce beneficii are consumul creierului de porc?

Ce beneficii are consumul creierului de porc?

Redactor Raluca Margean

Creierul de porc are multe beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bogată de acizi omega-3, antioxidanți și alți nutrienți esențiali care ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos. Se prepară ușor și există diverse rețete delicioase, inclusiv binecunoscutul creier pane. Află din acest articol de ce este bine să consumi creier de porc, care este valoarea sa nutrițională și cum îl poți găti!

Creierul de porc: de ce este bine să îl consumi

Creierul de porc are în compoziția sa grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, proteine ​​și colesterol, fiind recomandat în special pentru menținerea sănătății sistemului nervos. 65% din caloriile sale provin din grăsimi sănătoase, conținând o cantitate mult mai mare decât orice alt organ sau mușchi. Grăsimea din creierul de porc este bogată în acid docosahexaenoic (DHA), un tip de grăsime omega-3 care susține funcția creierului și sănătatea ochilor.

Conform site-ului Healthline.com, conținutul de DHA din compoziția creierului de porc are nenumărate beneficii pentru sănătate, inclusiv:

  • Creșterea concentrării și atenției, fiind recomandat pentru persoanele suferinde de ADHD
  • Combaterea inflamațiilor din corp
  • Recuperarea musculară după efort
  • Îmbunătățirea circulației și scăderea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul apariției bolilor de inimă

Pe lângă grăsimi sănătoase, creierul de porc conține și proteine complete. Acestea au în compoziția lor toți cei 9 aminoacizi esențiali și sunt mai valoroase pentru menținerea masei musculare și declanșarea sațietății decât celelalte tipuri de proteine.

Datorită raportului ridicat de grăsimi și proteine​, creierul de porc este un aliment ideal pentru dietele ketogenice și carnivore, care necesită ca aproximativ 80% din calorii să provină din grăsimi.

Printre beneficiile creierului de porc se numără și faptul că nu are carbohidrați. În schimb, are vitamine, minerale și alți nutrienți deosebit de importanți pentru sănătatea organismului. Dintre vitaminele conținute în creierul de porc, se distinge vitamina B12. Aceasta este o vitamină pe care nu o produce corpul uman, dar este necesară deoarece sprijină funcționarea celulelor nervoase și ajută la formarea globulelor roșii din sânge. Vitamina B12 energizează organismul, îmbunătățește memoria și contribuie la prevenirea bolilor de inimă.  

În ceea ce privește nutrienții, creierul conține fosfatidilserina, fosfatisfingomielină și BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), o moleculă care ajută creierul să creeze noi conexiuni neuronale, să repare celulele nervoase defecte și să protejeze celulele sănătoase. Nivelurile adecvate de BDNF ajută la reducerea riscului de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson.

Creier de porc gătit în crustă

Pe lângă acești nutrienți, creierul reprezintă cea mai bogată sursă de hormoni steroizi și conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de colesterol ”bun”. Studiile au arătat că organismul uman folosește acest tip de colesterol pentru a produce hormoni extrem de importanți precum progesteronul și pregnenolonul. În plus, colesterolul este un transportator pentru multe alte vitamine, minerale, hormoni și neurotransmițători precum dopamina.

Câte calorii are creierul porc?

Conform site-ului doctorkiltz.com, unul din beneficiile creierului de porc este faptul că 85 de grame de creier conține doar 127 de calorii, dintre care:

Tabel cu conținutul creierului de porc

Iată care este și valoarea nutrițională a 85 de gr de creier de porc:

Tabel cu valoarea nutrițională a creierului de porc

Cum prepari creierul de porc?

Creier de porc în tigaie

Există mai multe rețete de creier de porc cu diverse beneficii, însă cele mai cunoscute sunt pane și creier de porc la cuptor. Înainte de gătire este important să se curețe creierul de sânge pentru a adăuga o aromă deosebită. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont atunci când gătești creierul de porc:

  • Folosește frunze de dafin și lămâie pentru o mâncare cu aromă delicată.
  • Dacă vrei o aromă mai puternică, poți apela la curry sau la pasta de ardei iute.
  • Creierul poate fi utilizat ca umplutură de ravioli cu brânză, în omletă sau în alte mâncăruri cu textură similară.

Curățarea creierului de porc înainte de gătire

Indiferent ce fel de mâncare de creier preferi, înainte de gătire trebuie să acorzi o atenție deosebită spălării, curățării și înmuierii acestui organ în apă rece. De obicei, poate dura și 12 de ore pentru a curăța creierul de sânge, dar se poate face și mai repede dacă se schimbă mai des lichidul de înmuiere.

După curățarea de sânge a creierului de porc care are mai multe beneficii, inclusiv adăugarea unei arome deosebite și asigurarea că nu există fragmente osoase, unii bucătari recomandă o a doua etapă de înmuiere. Aceasta trebuie făcută într-un lichid aromat precum bulion, lapte parfumat cu nucșoară sau apă cu sare și un strop de oțet sau citrice. După curățare și înmuiere, creierul se fierbe în apă cu sare, piper, foi de dafin și lămâie sau oțet (3-4 minute după ce fierbe apa), se strecoară și se lasă la răcit. După aceea, creierul poate fi gătit fie pane, fie la cuptor.

Creier de porc la cuptor

Creierul de porc la cuptor este foarte simplu de pregătit. După etapele de spălare, curățare și fierbere prezentate mai sus, acest organ se aranjează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se unge pe deasupra cu puțin ulei și apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se lasă 10 minute pe o parte, apoi se întoarce pe cealaltă parte și se mai lasă încă 10 minute.

Unul din beneficiile creierului de porc este faptul că se poate servi atât ca aperitiv, cu puțină lămâie, cât și ca un fel principal, cu piure și salată.

Creier pane

Modul de preparare pentru creierul de porc pane este asemănător cu cel al șnițelelor clasice. Iată ce trebuie să faci:

  1. Se bat 2-3 ouă într-un bol și se adaugă sare și piper.
  2. După ce s-a fiert, strecurat și răcit creierul de porc, acesta se tăvălește prin făină, apoi prin ouăle bătute și pesmet, după care se prăjește în tigaie, pe ambele părți.
  3. După ce creierul s-a rumenit frumos, se scoate pe hârtie absorbantă de bucătărie și se servește cu orice garnitură sau salată.

Câte calorii are creierul de porc pane?

Pe lângă numărul de calorii ale organului în sine, se mai adaugă ouăle și uleiul prăjit. Prin urmare, 100 grame de creier de porc pane va avea 237.3 calorii. Putem spune că merită să prepari o astfel de masă delicioasă, având în vedere nutrienții pe care-i oferă acest organ.

Alte rețete pentru creier de porc

Pe lângă creierul pane și creierul la cuptor, îți prezentăm alte două rețete pe care le poți încerca și tu. Iată care sunt acestea:

Salată de creier de porc

Ingrediente:

  • 500 gr de creier de porc spălat și curățat de sânge
  • 50 ml de ulei
  • Sare
  • 1 ceapă tăiată mărunt

Mod de preparare:

  1. Fierbe creierul în apă cu sare și oțet timp de 15 minute. Scoate creierul fiert într-un bol, îndepărtează pielițele și lasă-l să se răcească.
  2. Pune creierul în blender, adaugă uleiul și amestecă bine până se obține o pastă.
  3. Adaugă sare, o ceapă tăiată foarte mărunt și servește salata de creier pe pâine.

Creier de porc - rețetă marocană

Ingrediente:

  • 1kg de creier de porc
  • Ulei de măsline pentru prăjit
  • 4 roșii decojite și tăiate cubulețe
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 lingură paste de tomate
  • 1 ceapă verde tocată mărunt
  • ½ linguriță de boabe de coriandru
  • ¼ linguriță de chimion
  • ½ de linguriță de boia dulce
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Se spală, curăță și înmoaie creierul după pașii prezentați mai sus, apoi se fierbe 3-4 minute cu sare, foi de dafin și oțet sau lămâie.
  2. Se pun 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și se adaugă ceapa și usturoiul mărunțite.
  3. Se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe, pasta de tomate și se amestecă din când în când. Se adaugă condimentele, puțină apă și se lasă amestecul 10 minute la înăbușit, la foc mediu.
  4. Se adaugă creierul scurs și curățat de pielițe și se mai adaugă puțină apă.
  5. Se lasă la gătit timp de 20-30 de minute.
  6. Se presară deasupra puțină ceapă verde și se servește cu garnitură sau pâine.

Ce beneficii are carnea de porc?

Carne de porc la gratar

Pe lângă beneficiile creierului de porc, mușchiul, ceafa și organele de porc conțin vitamine, minerale și nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului, și anume:

  • Carnea de porc este o sursă bună de fier. 100 de grame de carne de porc oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier, astfel este recomandată persoanelor care suferă de anemie.
  • Carnea de porc poate avea efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale. Acest lucru se datorează conținutului bogat de proteine.
  • Grație antioxidanților pe care-I conține, carnea de porc susține imunitatea.

Consumate cu moderație, atât carnea, cât și organele de porc pot avea numeroase efecte benefice asupra organismului uman:

  • Ficatul este bogat în vitamina A, care susține sănătatea ochilor și combate inflamația. De asemenea, în ficat sunt cantități mari de acid folic, fier, cupru și zinc, care ajută la formarea hemoglobinei din sânge.
  • Rinichii au o cantitate semnificativă de acizi grași omega-3, ce au proprietăți antiinflamatoare și mențin sănătatea inimii.
  • Inima de porc are și ea beneficii, fiind bogată în acid folic, fier, zilnc, seleniu, vitamina B2, B6 și B12. Complexul de vitamina B ajută la normalizarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului și păstrarea sănătății vaselor de sânge.

Așadar, carnea de porc, preferata românilor este sănătoasă, dacă este consumată cu moderație. Creierul de porc are în mod special nenumărate beneficii pentru organismul uman, astfel este bine să-l introduci în meniul tău din când în când.

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.