Ce boli poți să faci dacă ai fire de păr crescute sub piele

Ce boli poți să faci dacă ai fire de păr crescute sub piele

Ionelia Olteanu

Părul care crește sub piele reprezintă una dintre neplăcerile cu care se poate confrunta o femeie după epilare. Pe lângă aspectul inestetic, acesta se poate dovedi extrem de dureros, constituind punctul de plecare al unor afecțiuni mai grave. Indiferent de metoda de epilare care se folosește, riscul creșterii firelor de păr sub piele este la fel de mare.

Practica la care apelează multe femei este să scoată firele de păr crescute cu ajutorul pensetei, însă medicii dermatologi nu o recomandă, pentru că țesutul ar putea fi afectat. Pe lângă faptul că este o operațiune riscantă, sunt destul de mici șansele ca rădăcina părului să fie distrusă. Descoperă în articol ce boli se pot dezvolta din cauza firelor de păr crescute sub piele și cum poți evita apariția acestora.

femeie fundal albastru

Riscuri ale firelor crescute sub piele

Ce sunt de fapt, aceste fire de păr crescute sub piele? În loc să iasă prin pori deasupra dermului, firul se răsucește și crește sub piele, provocând dureri, inflamații și umflături minore în zona epilată. De cele mai multe ori, această problemă poate fi eliminată fără a fi necesară administrarea unui tratament, de aceea nici nu i se acordă atenția necesară. Soluția cea mai simplă este să nu te mai epilezi, dar pentru că nu ai cum să eviți acest lucru, poți să folosești alte metode de îndepărtare a părului care să diminueze riscul dezvoltării lor sub piele.

Poți să recunoști foarte ușor această neplăcere prin intermediul aspectului iritat. Vor apărea mici umflături grupate pe o anumită zonă, asemănătoare coșurilor și închise la culoare. Ele pot fi însoțite de o senzație acută de mâncărime. La bărbați, firele de păr crescute sub piele vor fi semnalate prin prezența unor umflături pe bărbie, obraji sau gât, după bărbierit. La femei, zonele afectate sunt picioarele, axilele și zona pubiană.

Deși nu reprezintă un motiv de îngrijorare, trebuie să fii foarte atentă atunci când te confrunți cu fire de păr crescute sub piele. Principalele afecțiuni pe care le poți dezvolta sunt:

- prurit sau mâncărime;

- infecții bacteriene;

- hiperpigmentarea pielii- producție anormală de melanină care determină colorarea neuniformă a pielii ;

- cicatrici permanente;

- pseudofolliculitis barbae- o problemă cu care se confruntă bărbații și care presupune inflamarea zonei bărbiei și apariția unor pete roșii ca urmare a bărbieritului. De asemenea, ea poate apărea și sub forma bubițelor roșii, de după epilat, la femei.

Ignorarea acestei probleme te poate pune în situația de a ajunge la spital. Principalul vinovat este stafilococul auriu, o bacterie frecvent întâlnită, care afectează pielea și provoacă infecții serioase, mai ales atunci când încerci să scoți părul crescut sub piele cu penseta. Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, bacteria poate conduce la deces, cu precădere în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit. Antibioticele nu mai reușesc să acționeze asupra stafilococului auriu, de aceea este recomandat să mergi de urgență la medic dacă pielea prezintă roșeață, mâncărime, durere și bubițe pline de puroi, asemănătoare coșurilor.

În cazul în care riscurile firelor de păr crescute sub piele nu ți se par serioase, citește povestea Martei Topran, o tânără din America ce a ajuns de urgență la spital din această cauză. Pentru ea, a reprezentat un adevărat șoc că medicii i-au spus că ar fi putut să moară. La trei zile după ce a folosit metodele clasice de epilat a observat primele semne care indicau în mod clar că avea fire crescute sub piele. Pe lângă faptul că le-a ignorat, a folosit penseta pentru a le îndepărta, astfel că situația s-a agravat. În următoarele patru zile a remarcat un coș care creștea din ce în ce mai mult, până ce a ajuns de mărimea unei mingi de baseball. La spital i s-a spus că era vorba despre un stafilococ și că orice întârziere i-ar fi fost fatală, așa că a intrat de urgență în sala de operații.

Acest exemplu este unul dintre multele cazuri în care creșterea firelor de păr sub piele se dovedește a fi mai periculoasă decât s-ar crede. Dacă pielea se umflă, se înroșește, este dureroasă sau fierbinte la atingere, atunci se impune consultul medical de urgență. 

picioare de femeie

Cauzele creșterii firelor de păr sub piele

Printre principalele cauze care favorizează creșterea părului sub piele se numără firul creț ori buclat sau pielea uscată, care nu permite firului de păr să iasă la suprafața epidermei. Răspunzătoare pot fi și instrumentele care se utilizează pentru îndepărtarea părului, cum ar fi aparatele de ras cu mai mult de o lamă.

De asemenea, persoanele care prezintă un nivel ridicat al hormonilor sexuali sunt expuse creșterii excesive a părului, ceea ce antrenează și creșterea lui sub piele, mai ales după procesul de îndepărtare.

Cum să previi riscurile creșterii firelor de păr sub piele

Este foarte important să ții cont de câteva măsuri de prevenție, pentru a evita creșterea firelor de păr sub piele și a te feri de probleme mult mai grave. În primul rând, igienizează zona pe care urmează să o supui epilării în vederea îndepărtării bacteriilor. În cazul în care folosești lama, schimb-o cât mai des și folosește spumă de ras sau gel de duș pentru ca aceasta să alunece mai ușor pe piele. Nu folosi penseta pentru a scoate firele de sub piele pentru că vei sparge stratul protector al dermului, ceea ce va permite pătrunderea microbilor.

Sănătatea pielii este un factor care influențează starea de bine a întregului organism, așa că problema firelor de păr crescute sub piele trebuie tratată cu seriozitate. Te poți îmbolnăvi grav dacă o ignori!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Esti o fire romantica?
Incepe quiz
Esti o fire romantica?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.