Ce este aquafaba și ce beneficii are asupra sănătății

Ce este aquafaba și ce beneficii are asupra sănătății
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 20.07.2016

Cuprins

Aquafaba este lichidul care rezultă în urma gătirii leguminoaselor, precum năutul sau fasolea. Acest lichid este adesea aruncat în momentul când desfacem o conservă sau după ce fierbem legumele, dar se pare că poate fi folosit în cel mai surprinzător mod: ca înlocuitor de albuș de ou în rețetele de dulciuri și nu numai. După îndelungi căutări pentru o astfel de soluție vegană, s-a găsit în sfârșit una care este și foarte sănătoasă.

Află totul despre aquafaba, cum se folosește și ce beneficii are asupra sănătății!

Totul despre aquafaba

Aquafaba este un bine-venit înlocuitor pentru albușul de ouă. Probabil că te întrebi cum e posibil ca o simpla zeamă de la o fiertură să fie folosită astfel? Tocmai faptul că acele leguminoase fierb și își lasă în apa respectivă amidonul, proteinele și alți compuși solizi, face ca aquafaba să poată să fie folosită mai departe ca înlocuitor pentru ou. Este un lichid care are proprietăți de îngroșare foarte asemănătoare cu ale albușului și, din fericire, este rezistent la temperaturi mai mari, ceea ce înseamnă că îl poți folosi în rețete care se fac la cuptor.

Cum funcționează aquafaba

Aquafaba este un înlocuitor unic pentru ouă, pentru că are câteva dintre caracteristicile esențiale ale albușului si gălbenușului. Poate să fie folosit ca agent de îngroșare, agent de legare, pentru spumă și chiar și bezele. Spre deosebire de înlocuitorii obișnuiți pentru ouă, bazați pe amidon, aquafaba poate fi folosit în mai multe rețete, fiind mult mai versatil și mai rezistent la condițiile de gătire.

Conform unui institut norvegian de cercetare în domeniul nutrițional, aquafaba este alcătuit preponderent din proteine și amidon, însă nu s-au descoperit încă toate componentele care contribuie la proprietățile acestui lichid. Se crede că zaharurile libere și galactoza joacă un rol important în acest sens. În plus, analiza compoziției acestui lichid a arătat că nu există lipide, iar cantitatea digerabilă de carbohidrați este minimală.

Nu se știe încă exact de ce aquafaba poate fi făcută spumă, exact la fel ca albușurile de ou. Poate din cauza conținutului ridicat de amidon și polimeri, aquafaba poate fi folosită pentru a crea geluri stabile, de unde și proprietatea lichidului de a înlocui albușul pentru spumă. Mai sunt multe cercetări de făcut în legătură cu compoziția aquafabei, dar cert este că are potențialul de a deveni cel mai bun prieten al veganilor!

Aquafaba: proprietăți nutriționale și beneficii

Aquafaba nu este doar o soluție perfectă pentru a face diverse preparate fără a folosi ouă, dar are și o compoziție nutrițională care te-ar putea interesa, pentru că pare să fie un aliment foarte bun pentru diete.

O lingură de aquafaba conține 3-5 calorii, deci nu reprezintă niciun pericol pentru siluetă. La 100 g de aquafaba ai 2.9 g carbohidrați, 0.1 g grăsimi (deci aproape deloc), 1 g de proteine, 3.2 g sodiu, 1.3 g zaharuri și 7.3 g de calciu. Această compoziție este foarte asemănătoare cu cea a năutului, de exemplu, doar că aquafaba este compusă în proporție de 95% din apă.

Aquafaba nu este chiar un superaliment, pentru că nu are cine știe ce nutrienți în compoziție. Cu toate acestea, nu poți să ignori faptul că pare să fie perfect pentru persoanele care au restricții alimentare din cauza anumitor afecțiuni. Aquafaba este o variantă excelentă într-un regim gândit pentru un colesterol mare și îți permite să gătești bunătăți mult mai sărace în colesterol.

La ce poți folosi aquafaba

Pentru că se comportă exact ca albușul de ou, poți folosi aquafaba la o mulțime de rețete, mai ales la dulciuri. Nu trebuie decât să separi lichidul de la o conservă de fasole sau de năut și să îl bați câteva minute, până devine o spumă, dacă vrei să faci o rețetă care cere spumă bătută. Sau poți folosi lichidul ca atare în orice altă rețetă care cere albușuri nebătute. Îți recomandăm să cumperi conserve care nu au adaos de sare, pentru că desertul nu va avea un gust prea bun dacă adaugi lichidul sărat.

Iată câteva idei de bunătăți pe care le poți face cu aquafaba în loc de albuș de ou:

- meringue simplu;

- prăjitură Pavlova;

- mousse-uri;

- Baked Alaska;

- înghețate;

- cremă de unt;

- bezele;

- prăjituri precum brioșe, negrese, orice cu blat pufos;

- macarons;

- maioneză.

Probabil că deja te-am convins să încerci aquafaba ca înlocuitor pentru ou, iar acest produs se va dovedi incredibil de util în perioada postului sau când vrei să faci un preparat vegan!

Află și ce proprietăți au năutul și fasolea, două leguminoase foarte sănătoase!

Vezi si
Halva: beneficii, proprietăți și idei de consum
Halva: beneficii, proprietăți și idei de consum
Raluca Margean | Miercuri, 20.07.2016
Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Miercuri, 20.07.2016
Articolul urmator »
Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului
Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Andreea Baluteanu | Miercuri, 21.02.2024

Ne găsești pe