Ce este bine să mănânci după o criză de fiere?

Ce este bine să mănânci după o criză de fiere?

Redactor Raluca Margean

Bila sau fierea este un lichid garben-verzui care este produs de ficat și eliberat în intestinul subțire pentru a ajuta la procesul de digestie. Atunci când fluxul normal de bilă din intestin este întrerupt din cauza unor calculi biliari (pietre), apare litiaza biliară, cunoscută și sub numele de criză de fiere. Netratată, litiaza biliară poate provoca probleme grave de sănătate, așadar este important să urmezi un tratament adecvat. Acesta include, și păstrarea unui anumit regim alimentar strict. Îți prezentăm în acest articol ce să mănânci după o criză de fiere!  

Fructe pe un platou

Criza de fiere: ce este și din ce cauză apare

Bila secretată de ficat are un rol deosebit de important în digestia alimentelor. Ea facilitează absorbția grăsimilor, ajută la extragerea substanțelor solubile (inclusiv vitamina D, E, K și A) din grăsimi și neutralizează secrețiile gastrice prea acide. De asemenea, bila stimulează mișcările intestinale și elimină bilirubina, rezidurile toxice din hemoglobină.

Bila este stocată în vezica biliară și eliberată doar atunci când apare procesul de digestie. Uneori, bila se întărește, formând depozite dure, ca o piatră. Aceștia sunt calculi biliari Ei pot rămâne în vezica biliară, fără să provoace simptome. Dacă pietrele pătrund în canalul biliar, pot bloca fluxul normal de bilă, determinând o durere puternică în partea superioară a abdomenului, cu iradiere în spate și chiar la umeri. Durerea apare de obicei după mesele bogate în grăsimi.

Imagine cu pietre biliare

Calculii biliari sunt formați din colesterol sau bilirubină și pot fi mici și numeroși sau mari și puțini. Ei se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă (exces de bicolesterol sau bilirubină) sau din cauza funcționării inadecvate a vezicii biliare (nu se evacuează complet sau suficient de des).

Factorii majori de risc pentru apariția calculilor biliari sunt:

  • Dieta nesănătoasă (de aceea este important să știi ce să mănânci după o criză de fiere)
  • Obezitatea
  • Vârsta și sexul (femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea calculilor biliari).

Există, însă, și alți factori (genetici și anumite boli) care cresc riscul de litiază la unele persoane, citește mai multe detalii în articolul: Litiaza biliara-simptome, diagnostic, tratament.

Simptome criză de fiere

Durerea provocată de calculi biliari apare brusc în partea dreaptă superioară a abdomenului și crește rapid în intensitate. Ea poate iradia și în zona spatelui. De obicei, durerea debutează la câteva ore după o masă consistentă și bogată în grăsimi.

Femeie care se ține cu mâna de partea dreapta a abdomenului

Principalele simptome ale litiazei biliare sunt:

  • Balonare, indigestie sau discomfort abdominal
  • Greață și vărsături
  • Febră și frisoane
  • Gust amar
  • Icter (îngălbenirea pielii)

Durerea încetează după ce piatra reușește să treacă din conducta biliară în intestin.

Alimente pe care să le consumi după o criză de fiere

Diverse sortimente de semințe și alimente care conțin fibre

Dacă suferi de litiză biliară, este esențial să faci câteva modificări în stilul tău de viață. Acest lucru presupune, în principal, să adopți o dietă sănătoasă, din care să elimini sau să reduci alimentele bogate în grăsimi și mâncărurile procesate. Acestea sunt mai greu de digerat și favorizează formarea de calculi biliari. Încearcă să consumi cel puțin o perioadă o mâncare de regim pentru fiere, așadar caută rețete cu un conținut redus de grăsimi și calorii. Iată ce să mănânci după o criză de fiere:

  1. Alimente bogate în fibre

Fibrele îmbunătățesc digestia, așadar este esențial să le incluzi în regimul tău alimentar dacă ai probleme cu fierea. Următoarele alimente reprezintă surse sănătoase de fibre, dar și alți nutrienți, precum vitamina B, calciu și acizi grași omega-3:

  • Legume: fasole, linte, mazăre, cartofi copți cu coajă sau fierți
  • Cereale integrale: ovăz și orz
  • Pâine integrală, paste, orez
  • Nuci crude (migdale, nuci și caju)
  • Semințe crude de cânepă, chia și mac
  1. Fructe și legume

Deoarece fructele și legumele au o mulțime de vitamine și nutrienți, acestea sunt exact ce ai nevoie să mănânci după o criză de fiere. Toate fructele și legumele sunt bune, însă următoarele sunt, în special, surse bune de vitamina A, antioxidanți, fibre, vitamina C și alte substanțe care întăresc imunitatea și ajută corpul să-și revină mai repede după o durere intensă precum cea a litizei biliare:

  • Leguminoase, precum mazărea, lintea sau fasolea
  • Conopida, dovlecei, varza alba sau varza de Bruxelles
  • Broccoli
  • Spanac
  • Roșii
  • Citrice (portocale și lămâi)
  • Avocado
  • Fructe de pădure: affine, mure și zmeură
  1. Carne slabă și proteine vegetale

Dacă ești obișnuit să mănânci multă carne, nu este obligatoriu să renunți cu totul la ea. Carnea poate fi o opțiune din lista ta de ”ce să mănânci după o criză de fiere”. Este de preferat, însă, să optezi pentru carne mai slabă sau proteine ​​vegetale. Nutiționiștii îți recomandă următoarele tipuri de alimente bune pentru fiere:

  • Piept de pui sau curcan (fără piele)
  • Somon, păstrăv, hering sau pește alb precum cod și halibut (evită însă conservele de pește în ulei)
  • Leguminoase
  • Tofu
  1. Grăsimi sănătoase și alimente cu un conținut scăzut de grăsimi

Este recomandat să limitezi aportul de ulei, prin urmare ar trebui să eviți să gătești cu uleiuri grele. Alege, în schimb, ulei de avocado, măsline sau nucă de cocos. Acestea au mai multe grăsimi bune decât alte uleiuri de vegetale. Alte alimente cu un conținut scăzut de grăsimi pe care poți să le mănânci după o criză de fiere sunt:

  • Lapte degresat sau foarte slab, iaurt, brânză sau alte produse lactate cu puțină grăsime
  • Înghețată sau sorbet doar cu conținut scăzut de grăsimi (înghețata obișnuită este de evitat)
  • Supe de legume fără grăsimi sau rântaş, cu o cantitate moderată de sare

Alimente la care să renunți dacă ai probleme cu fierea

Farfurie cu cartofi prăjiți și sosuri

Dacă ai avut până acum probleme cu fierea, trebuie să știi că ar trebui să renunți la alimentele care nu îți fac bine. Iată ce NU trebuie să mănânci după o criză de fiere:

  • Maioneză
  • Lapte, iaurt, smântână cu un conținut ridicat de grăsimi
  • Înghețată
  • Mâncăruri procesate și prăjite (cartofi prăjiți, fast-food, pizza, gogoși, produse de patiserie, chipsuri de cartofi etc)
  • Carne grasă de vită
  • Băuturi carbogazoase
  • Alimente cun un conținut bogat de zahăr
  • Produse din făină albă

Ca și regulă generală, este esențial să păstrezi o dietă cu un conținut scăzut de calorii, dar cu o varietate de substanțe nutritive. Trebuie să ai grijă să păstrezi un nivel scăzut al colesterolului, de aceea cel mai important aspect al dietei este evitarea carbohidraților rafinați și grăsimilor saturate.

Banana în criza de fiere

Deși banana conține mult zahăr, acest fruct este exact ce trebuie să mănânci după o criză de fiere deoarece este bogat în fibre. Banana oferă 12% din valoarea zilnică recomandată, iar un aport ridicat de fibre a fost asociat cu un risc redus de dezvoltare a calculilor biliari. Pe lângă fibre, banana conține minerale (magneziu, potasiu) esențiale pentru funcționarea optimă a organismului și este o sursă bogată de vitamina C și B6 care întăresc sistemul imunitar.

Lămâia în criza de fiere

Lămâia conține pectină, o substanță care ajută la calmarea durerii cauzate de litiaza biliară. De asemenea, conținutul bogat de vitamina C din acest fruct face colesterolul solubil în apă, ceea ce ajută la eliminarea rapidă a calculilor biliari. De fapt, sucul de lămâie reprezintă unul din tratamentele naturiste recunoscute pentru tratarea dizolvarea calculilor biliari. Pentru a fi cu adevărat eficient, trebuie să bei suc de lămâie cu puțin apă timp de cel puțin o săptămână.

Fructe pentru fiere leneșă

Fructe de pădure aranjate frumos  în caserolă

Dacă nu știi ce să mănânci după o criză de fiere sau pentru a preveni litiaza biliară, află că fructele sunt alimentele ideale de care ai nevoie. Cele mai indicate sunt fructele bogate în vitamina C deoarece aceasta împiedică formarea calculilor biliari. Citricele și fructele de pădure sunt o sursă excelentă de vitamina C, dar nu trebuie omise nici strugurii, căpșunele, kiwi sau papaya. Poți consuma fructele crude, ca atare sau în salate și poți apela și la cele uscate, însă acestea din urmă nu oferă și hidratare.

Oțet de mere în criza de fiere

Oțetul de mere este obținut prin fermentarea cidrului de mere. Principalul ingredient al oțetului este acidul acetic, care ajută la dizolvarea calculilor biliari și reduc durerea. În plus, oțetul de mere conține și vitamine, minerale și aminoacizi, care sunt benefici pentru organism (magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sulf, fier, sodiu, complexul vitaminei A și B, vitamina E și beta-caroten). Prin urmare, oțetul de mere reprezintă face parte din alimentele pe care trebuie să le mănânci după o criză de fiere. dar și pentru a evita viitoare dureri. Pregătește o soluție dintr-o linguriță de oțet de mere diluată în jumătate de pahar de apă și bea-o după masă.

Probleme cu fierea: ce și cum mâncăm?

Litiaza biliară provoacă dureri insuportabile, așadar ar trebui să faci tot posibilul să le eviți. Acest lucru înseamnă să știi ce să mănânci după o criză de fiere, dar și ce alte schimbări ar trebui făcute în stilul tău de viață. Iată recomandările medicilor:

  • Dacă ești supraponderal, încearcă să slăbești câteva kilograme, dar fă-o treptat. Nu trebuie să pierzi rapid în greutate, deoarece acest lucru poate favoriza apariția calculilor biliari. Dietele foarte stricte pot determina ficatul să elibereze mai mult colesterol în bilă, ceea ce perturbă echilibrul normal al colesterolului și al sărurilor biliare. Colesterolul suplimentar se poate transforma în cristale, care pot duce la calcui biliari.
  • Consumă mese mici și dese pe tot parcursul zilei. Cantitățile mari de alimente consumate la o masă pot provoca gaze și balonare, de aceea trebuie să îți împarți mesele pe tot parcursul zilei. Nutriționiștii recomandă 5-6 mese mici mici pe zi, la distanță de câteva ore.
  • Mănâncă în liniște. Pentru a avea o digestie ușoară, este important să nu te grăbești atunci când mănânci și să mesteci bine alimentele.
  • Prepară alimentele la cuptor sau fierte. Evită tot ce înseamnă tocătură, prăjeală sau rântaș.De asemenea, încearcă să nu mai consume maioneze, mezeluri sau produse afumate din comerț și să renunți la tutun și excesul de alcool.
  • Fii activ. Mișcarea zilnică te ajută să-ți menții o stare de sănătate generală bună. Studiile au arătat, însă, că sportul are un efect benefic și asupra funcționării sistemului digestiv. În plus, dacă faci sport regulat, îți poți păstra o greutate corporală optimă.

Ceaiuri pentru fiere

Cană de ceai de păpădie și flori aranjate pe o masă

Pe lângă alimentele pe care să le mănânci după o criză de fiere, poți apela și la ceaiuri din plante medicinale. Acestea te pot ajuta să previi formarea de calculi biliari, însă doar cei care au o dimensiune foarte mică. Iată care sunt cele mai indicate plante cu efect terapeutic:

  • Păpădia

Încă din cele mai vechi timpuri, păpădia este utilizată pentru tratarea problemelor vezicii biliare, a ficatului și a căilor biliare. Specialiștii susțin că această plantă amară poate stimula producția de bilă în vezica biliară și poate îndepărta calculii biliari.

  • Ciulin de lapte

Ciulinul de lapte este o plantă cu proprietăți terapeutice, folosită de mult timp pentru detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcționării vezicii biliare. În prezent, însă, sunt necesare mai multe studii care să evalueze efectele ciulinului de lapte asupra calculilor biliari.

  • Rostopască

Ceaiul de rostopască este adesea folosit pentru prevenirea litiazei biliare. Pentru o eficiență maximă, este nevoie de o cană de ceai înainte de masă, timp de 2 săptămâni.

Înainte de a urma orice tratament cu ceaiuri pentru fiere sau orice alt remediu naturist, este important să discuți cu un medic. Consumul în exces al plantelor medicinale pot provoca reacții adverse la unele persoane.  

Așadar, este important să știi ce să mănânci după o criză de fiere, ce alimente îți cresc riscul de a dezvolta în continuare calculi biliari și ce mâncăruri te pot ajuta să scapi de durerile chinuitoare provocate de litiaza biliară. Ține cont de informațiile din acest articol ca să stai departe de crizele de fiere.

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (60)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.