Ce este lipotimia și de ce apare

Ce este lipotimia și de ce apare

Paula Rotaru

Lipotimia reprezintă pierderea cunoștinței și este denumită în termeni medicali sincopă. Această problemă este cauzată de lipsa temporară de oxigen și sânge la nivelul creierului, care, la rândul ei, poate fi determinată de diverse afecțiuni mai mult sau mai puțin grave.

femeie in varsta care lesina

Principala cauză a lipotimiei este scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, specifică persoanelor în vârstă care suferă de boli de inimă. Însă există mulți alți factori care pot favoriza apariția lipotimiei, cum ar fi stresul, deshidratarea sau oboseala cronică.

Află mai jos cum se manifestă lipotimia, care sunt cauzele acesteia și cum poate fi evitată!

Simptomele lipotimiei

Pierderea cunoștinței este principalul simptom al lipotimiei, însă există și alte manifestări care își pot face simțită prezența înainte de declanșarea acestui fenomen, cum ar fi:  

  • Amețeala
  • Vederea dublă sau încețoșată
  • Spasmele musculare și tremurăturile
  • Vederea unor pete albe, cerculețe sau puncte luminoase

vedere in ceata

  • Paloarea
  • Pupilele dilatate
  • Transpirația excesivă
  • Durerile puternice de cap
  • Buzele și limba uscate
  • Palpitațiile
  • Durerile în piept
  • Dificultățile de respirație
  • Tulburările de echilibru sau de vorbire
  • Vertijul
  • Vărsăturile
  • Diareea
  • Febra
  • Scaunul închis la culoare

Persoana care își pierde cunoștința are un ritm cardiac lent, mai mic de 60 de bătăi ale inimii/minut. Pentru măsurarea acestuia, poți verifica pulsul victimei prin plasarea degetelor pe partea laterală a epiglotei (mărul lui Adam), în scobitura dintre trahee și mușchii gâtului.

Se numără bătăile timp de 15 secunde și se înmulțește numărul obținut cu 4. Astfel, se obține valoarea pulsului. Dacă rezultă mai puțin de 60 de bătăi/minut, înseamnă că persoana respectivă este inconștientă și trebuie solicitat de urgență ajutor medical de specialitate. Valorile normale ale pulsului sunt între 60 și 100 de bătăi/minut.

De ce apare lipotimia

Sincopa vasovagală este cea mai frecventă cauză a leșinului și este determinată de scăderea bruscă a tensiunii arteriale, care privează creierul de oxigen. Această problemă apare îndeosebi la adolescenți și persoane tinere, ca urmare a unui factor declanșator, cum ar fi vederea sângelui, stresul emoțional, durerea puternică, supraîncălzirea, statul în picioare o perioadă îndelungată, oboseala, deshidratarea, frica etc. Rareori se întâmplă ca o persoană peste 45 de ani să sufere o sincopă vasovagală.

femeie obosita

O altă formă de sincopă este cea situațională, care apare în caz de tuse puternică, la persoanele care suferă de afecțiuni la nivelul gâtului sau esofagului.

La fel de brusc poate apărea sincopa după micțiune, care este o consecință a excitării nervului vag, ceea ce duce la scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

O formă particulară de sincopă reflexă este cea de sinus carotidian, care apare în special în rândul persoanelor vârstnice și care este determinată de mișcări de rotație a gâtului sau de compresie a acestuia.

La fel de frecventă este și sincopa posturală, care se manifestă la persoana care stă în șezut și nu prezintă niciun fel de simptome, dar leșină din senin. Acest lucru se întâmplă din cauza scăderii bruște a tensiunii arteriale, care împiedică fluxul sangvin către creier. Astfel de situații sunt des întâlnite la persoanele care iau medicamente pentru boli de inimă.

Alte cauze ale lipotimiei includ:

femeie care sufera de anxietate

Analize care pot depista cauza lipotimiei

Potrivit emedicinehealth.com, cauza lipotimiei se stabilește în urma unui examen medical clinic și a evaluării istoricului medical, la care se adaugă analize recomandate de medic, precum electrocardiogramă, ecocardiogramă sau, rareori, tomografie computerizată.

Pe parcursul examinării fizice, este foarte important ca pacientul să îi spună medicului dacă a suferit lovituri în zona capului, deoarece traumele cerebrale pot complica mult situația și necesită intervenție medicală de urgență.

medic care evalueaza electrocardiograma

Tratament pentru lipotimie

Tratamentul lipotimiei depinde mult de cauza descoperită. Astfel, dacă de vină pentru apariția lipotimiei este deshidratarea, se recomandă consumul din belșug a lichidelor bogate în săruri minerale și evitarea supraalimentării.

În cazul în care lipotimia este o consecință a anumitor medicamente, se impune schimbarea dozajului acestora sau înlocuirea lor cu alte tratamente, desigur, doar la recomandarea medicului.

Tratamentul sincopei cardiace, deci al lipotimiei cauzate de o afecțiune a inimii, depinde mult de gravitatea situației. De exemplu, bolile valvulare necesită aproape întotdeauna intervenție chirurgicală (bypass coronarian, implantarea unui stent cardiac etc.), în vreme ce aritmiile pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor și al micilor schimbări din stilul de viață.

Primul ajutor în caz de leșin

Dacă o persoană își pierde cunoștința, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că nu a suferit vreo rană în cădere. Încearcă să o faci să reacționeze, țipă la ea, dă-i câteva palme ușoare peste față sau dă-i pe la nas cu spirt, oțet sau altă substanță cu miros puternic. De asemenea, verifică-i pulsul și, dacă este nevoie, aplică manevrele de resuscitare cardio-respiratorie: respirație artificială și masaj cardiac.

Dacă nu reacționează, solicită de urgență ajutor medical de specialitate. În cazul în care victima își revine, sugerează-i să stea întinsă până la venirea echipajului medical de urgență și întreab-o cum se simte, dacă o doare capul, are dureri în piept, respiră greu sau are alte simptome.

În majoritatea cazurilor, lipotimia nu este urmată de alte episoade, dar dacă persoana respectivă suferă de boli cronice, e posibil să se mai confrunte cu astfel de probleme. Din acest motiv, este important să se adreseze medicului, pentru a afla ce anume a cauzat leșinul și cum poate fi prevenit pe viitor. 

Cum poate fi prevenită lipotimia

Lipotimia poate fi deseori prevenită, evitând anumite situații. De exemplu, dacă leșinul se petrece ca urmare a căldurii excesive, trebuie evitate temperaturile crescute din ambient și deshidratarea, o consecință a transpirației excesive. 

În cazul în care victima leșină din cauza unei afecțiuni cardiace, trebuie văzut ce medicamente ia, dacă acestea au reacții adverse și dacă respectă schema de tratament recomandată de medic. 

De asemenea, pentru a preveni lipotimia, este indicată evitarea stresului, pe cât posibil. Controalele medicale periodice pot depista afecțiuni ce stau la baza acestei probleme, așa că nu întârzia vizita la medic. De evitat sunt și oboseala cronică și insomnia, apărute ca urmare a suprasolicitării la locul de muncă. 

Află cum te ajută presopunctura să scapi de insomnie și anxietate!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Testul de personalitate care îți spune la ce subiect ai fi expertă
Incepe quiz
Testul de personalitate care îți spune la ce subiect ai fi expertă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.