Ce se întâmplă dacă ai colesterolul prea mic 

Ce se întâmplă dacă ai colesterolul prea mic 

Violeta Ieremie

Unul dintre miturile moderne este că trebuie să avem foarte puţin colesterol în corp, deoarece acesta este nociv pentru sănătatea noastră. Însă, cu adevărat, câţi dintre noi ştim ce înseamnă colesterolul şi ce rol are el pentru organismul nostru?

Colesterolul este un tip de grăsime care nu se dizolvă în sânge, ci trebuie transportat prin intermediul unor celule numite lipoproteine.

colesterol bunpentru functionarea creierului

Colesterolul este de două feluri: LDL şi HDL

Primul fel, LDL (conţine lipoproteine cu densitate scăzută), este cel considerat „rău” şi este responsabil pentru blocarea arterelor.

Al doilea, HDL (conţine lipoproteine cu densitate mare), este cel „bun” pentru corp, pentru că împinge colesterolul „rău” spre ficat, unde este procesat și eliminat.

Medicii afirmă că oamenii au nevoie de colesterol pentru ca organele, pielea şi creierul să funcţioneze la parametri optimi şi îl putem lua din carne, ouă, unt, brânză şi lapte. În plus, repară celulele distruse, ajută la digerarea grăsimii, la producerea hormonilor şi are rol antioxidant.

De asemenea, are un rol vital pentru funcţionarea creierului şi în formarea amintirilor.

Limitele normale în care trebuie să se menţină sunt diferite la adulţi şi la copii

În cazul adulţilor, colesterolul total trebuie să fie mai mic de 200 mg/dL, din care LDL mai mic de 100 mg/dL, HDL mai mare de 60 mg/dL şi nivelul trigliceridelor mai mic de 150 mg/dL.

În cazul copiilor (cu vârsta între 4 şi 19 ani), colesterolul total trebuie să fie mai mic de 170 mg/dL şi LDL mai mic de 110 mg/dL.

Deşi sunt multe reclame în care se spune că nu e bine să avem colesterolul mare, nimeni nu spune ce se întâmplă dacă acesta este prea mic.

Nivelul prea mic de colesterol are efecte grave asupra sănătăţii noastre

Întrucât colesterolul ajută creierul să funcţioneze, în momentul în care nivelul este prea mic, apar pierderi de memorie.

Specialiştii au făcut un studiu pe 3.500 de persoane care aveau puţin colesterol bun în corp, ceea ce a cauzat formarea unei plăci de beta-amiloid, adică celulele nervoase nu mai funcţionau cum trebuie, ducând la boala Alzheimer.

În afară de aceste efecte, un nivel scăzut de colesterol creşte riscul de depresie și favorizează comportamentul agresiv. În 2012 s-a făcut un studiu la Colegiul de Cardiologie din America, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că o cantitate mică de colesterol în organism poate creşte riscul de a face cancer.

Un alt simptom care te anunţă că ai nivelul scăzut de colesterol este o stare de anxietate, manifestată prin nervozitate, confuzie, agitaţie și dificultatea de a lua o decizie.

dieta sanatoasa

În cazul în care constaţi că ai astfel de stări, e important să-ţi faci analize, pentru a fi sigură în această privinţă. Apoi, trebuie să înţelegi că simplul fapt de a mânca alimente bogate în grăsimi nu va rezolva problema, soluţia fiind schimbarea întregului stil de viaţă.

În această situaţie, medicii recomandă:

- să facem în mod regulat sport;
- să eliminăm cât mai mult mâncarea procesată;
- să mâncăm mai puţine cereale şi mai puţin zahăr;
- să reducem nivelul de stres emoţional;
- să renunţăm la fumat.

Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că organismul nostru are nevoie de o cantitate optimă de colesterol pentru a funcţiona la întreaga capacitate fizică şi mentală. Echilibrul şi un stil de viaţă sănătos reprezintă cheia sănătăţii noastre!

Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Ești prea bună pentru această lume?
Incepe quiz
Ești prea bună pentru această lume?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.