Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."

Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ramona Jurubita
Vineri, 16.06.2023

Tot mai mulți oameni vor să adopte un stil de viață echilibrat și să scape de obiceiurile care le pun sănătatea și silueta în pericol. Din nefericire, există adesea și riscul să își facă rău, pentru că urmează tot felul de sfaturi oferite pe Internet de persoane care nu au nicio acreditare. Doctorul Stroescu Virgiliu, medic primar endocrinolog, sare în ajutorul lor și le explică regulile alimentare pe care ar trebui să se bazeze!

Specialistul este cunoscut pentru consiliera în nutriție și stil de viață pe care o oferă de foarte mulți ani. Asta înseamnă că sfaturile sale sunt pertinente și bazate întotdeauna pe analize științifice. Invitat în emisiunea „Tinerețea e o artă” de la Speranța TV, a vorbit deschis despre stilul alimentar pe care ar trebui să îl urmeze orice persoană care vrea să slăbească, să se simtă și să arate bine. În opinia sa, tinerii au mai multe șanse să se adapteze ușor unui stil de viață complet nou. 

„Am multă încredere în tineretul actual. Au început să înțeleagă superioritatea dietei vegetariene. Dacă ați ști câți zeci vin că vor să devină vegani. Și inteligent, „domne, vreau să învăț să fiu vegan”, nu așa „de mâine sunt vagan”. Trebuie să înveți, ei doresc acel lucru și fac niște reforme excepționale. Cei mai în vârstă merg mai greu. Dar tinerețea are în ea o putere, o forță. E mobilitate și inteligență, își dau seama că asta e adevărul.”, a spus specialistul.

Există oare un secret pentru un corp de invidiat? Sigur că da! Iar medicul endocrinolog l-a descoperit deja. Este vorba despre îmbinarea unor elemente esențiale în buna funcționare a organismului uman: hrana și mișcarea.

„Am fost invitat într-un parc să spun cum pot slăbi oamenii și am zis: simplu, mâncărică și mișcărică. Ca o barcă, dacă mergi cu o singură vâslă, te învârți pe loc. În momentul în care îmbini mișcarea cu mâncarea, împreună cu inteligența, merge extraordinar.”

Virgiliu Stroescu

Potrivit spuselor sale, veganismul este cheia pentru obținerea unui organism sănătos și plin de energie. Bineînțeles, expertul nu obligă pe nimeni să renunțe la carne, ci doar oferă consiliere celor care doresc să facă un astfel de pas important. În cadrul aceleiași emisiuni, a explicat care sunt pericolele consumului excesiv de proteine și a povestit momentul în care a înțeles că trebuie să le evite. Se pare că el ține cont de regulile acestea încă din copilărie.

„Am avut o mătușă doctoră, o chema Eleftera Iacob Prisecaru și ea m-a învățat pe mine să nu mănânc prea multă proteină că proteina îmbătrânește și scurtează viața, mai ales cea animală. Și atunci, tatăl meu avea alte concepții și, din când în când așa, mai gustam câte ceva carne. Dar, în general, 80-90% din alimentația mea nu a fost decât vegetariană. O perioadă mâncam foarte mult lapte și brânză și când am avut niște probleme, pe vremuri, când am fost în armată, m-am hotărât ca o zi pe săptămână să nu mănânc nimic. Și n-am mâncat vreo 20 de ani miercurea. Și am păstrat 66,6 kilograme timp de 20 de ani. Cum să zic, am avut o experiență practică, care m-a încurajat din 2007 să fiu total vegetarian, dând afară tot ce este animal. De atunci am început să înfloresc pentru că ai niște satisfacții, niște energii și niște avantaje...”

Coș cu legume proaspete și colorate așezat pe un blat de lemn

Legume congelate versus legume proaspete: care sunt mai sănătoase și de ce

Motivația joacă un rol important în procesul de slăbire și în traiul de zi cu zi. Expertul consideră că oamenii care vor să fie vegani au nevoie doar să conștientizeze beneficiile acestui stil de viață și să nu se abată de la ele. Totuși, nu condamnă micile abateri de la acest stil, fiind conștient că mai există tentații sau anumite situații în care o persoană trebuie să consume și produse de origine animală.

„În momentul în care te hotărăști să faci un lucru și dacă ești motivat să-l faci, atunci de ce să-l faci dacă știi că nu e bine să-l faci. Dacă despre lactate știi că nu sunt sănătoase, atunci evident, doar în cazuri mai speciale mai guști câte ceva. Nu am făcut legământ să nu mă ating de ele. Nu sunt spurcate, nu sunt nenorocite, nu ne omoară. Dar, ca idee, sunt de calitate inferioară după părerea mea. Și atunci, fiind un om cu gândire superioară, caut să fiu cât mai puțin inferior. Dar nu este nicio nenorocire dacă o dată guști ceva. Că trăiești într-o societate, nu? Nu mergi acolo să pornești din start cu „eu nu”.”

Doctorul Virgiliu Stroescu a subliniat importanța mesei de dimineață. Potrivit spuselor acestuia, ar trebui să nu lipsească din rutina oamenilor, căci le aduce o mulțime de beneficii.

„Dimineața, dacă pleci la drum, trebuie să ai rezerve. Și cele mai bune sunt polizaharidele. Dacă mănânci glucoză sau miere, trei linguri, e ca și când arunci benzină. Și pui un chibrit, ai energie mare jumătate de oră și apoi explozia. Crescând glucoza, insulina spune „băi, să nu ajungă în comă” și scade. Și atunci începi să amețești și spui „dați-mi ceva de mâncare”. Pe când dacă mănânci dimineața cereale, dar să fie cereale integrale, nerafinate. Hrana cea mai bună e hrana integrală, adică așa cum a făcut-o Dumnezeu, și nerafinată. Pâinea albă e o nenorocire, are numai energii goale, calorii goale care te îngrașă și nu au nimic înăuntru.”, a mai completat medicul.

Dar să nu crezi că alimentele de dimineață îți oferă doar energie. Ele îți pot fi de folos și sub alte forme. De exemplu, joacă un rol cheie în procesul de slăbire. Te întrebi cum te poate ajuta mâncarea să slăbești? Iată explicația medicului:

„Cine mănâncă dimineața slăbește. Cine nu mănâncă dimineața se îngrașă. Din ce cauză? Mănânci și consumi. Dar dacă nu mănânci, organismul îți face el glucoza lui ca să nu mori. Și atunci, făcând multă glucoză te îngrași. Prima condiție ca un om să nu fie gras este să mănânce dimineața. Întâi pentru că are energie, dar dacă nu mănânci dimineața, poți face hiperglicemie pentru că neavând glucoză, ficatul ți-o face imediat. Deci, dimineața, obligatoriu pentru toți oamenii, mai ales pentru tinerii care au de învățat trebuie să mănânce. Copii care nu mănâncă dimineața nu înțeleg nimic, tremură, au mâinile și picioarele reci și atunci trebuie să facă tot felul de ghidușii pentru a ieși în evidență. Dar mintea nu le merge pentru că nu au glucoză. Micul dejun trebuie să fie marele dejun.”

În cadrul aceleiași emisiuni de la Speranța TV, doctorul endocrinolog a dezvăluit și câteva secrete despre micul dejun și despre alimentele ce ar trebui consumate în prima parte a zilei. Evident, a oferit explicații pentru fiecare exemplu în parte.

„Dimineața nu se mănâncă proteine multe. Ele sunt ca niște cărămizi, ele zidesc, nu dau energie. Când zidești și dărâmi, faci șantier și în șantier se pierde energie. Deci cine mănâncă dimineața proteină nu va avea energie. Nu este indicat să mâncăm dimineața proteine, în special animale.

Dimineața se mănâncă cereale, iar ovăzul este incredibil de interesant. Fibrele din ovăz sunt hidrosolubile, intră în sânge și sunt un fel de mop. Când se murdărește pe jos, iei un mop și dai cu el, faci o curățenie perfectă. Fibrele de ovăz fac foarte bine, în sânge direct. Fibrele de grâu merg pe intestin în jos că nu sunt hidrosolubile și îți dau un scaun ca focul. Deci fiecare are rolul său. Și dacă le consumăm dimineața amestecate e foarte bine.”

Fulgi de ovăz luați cu o lingură de lemn din bol

Pentru că mulți oameni refuză să consume cereale fără lapte, medicul a propus și o soluție de mijloc. El i-a sfătuit pe telespectatori să înlocuiască laptele de origine animală cu laptele de migdale, de ovăz sau de caju.

În opinia sa, nici cafeaua pe stomacul gol nu este recomandată. În plus, nu o recomandă în general, considerând-o un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales dacă este băută în cantități mari. Iată de ce:

„Toate produsele din cafea nu dau energie, ci fură energia de rezervă. Nu neg că are aromă, dar prăjeala aceea pe care o au boabele nu este sănătoasă, au substanțe care sunt cancerigene. (...) tot ce-i prăjit conține o substanță care este cancerigenă.”

Un alt subiect abordat de medicul Virgiliu Stroescu în emisiunea „Tinerețea e o artă” a fost pericolul adus de alimentele care conțin mult zahăr. Iată de ce le sugerează tuturor să înlocuiască prăjiturile și băuturile carbogazoase cu fructe:

„Zahărul este cel mai prezent drog, e numit moartea albă. În mod normal, avem nevoie de zahăr, de glucoză, cam 35 de grame bărbații și cam 25 de grame femeia. Într-un litru de sânge se găsește un gram de zahăr. Deci dacă avem 5 litri de sânge, avem 5 grame de zahăr. Băuturile carbogazoase au 15 grame la sută, înseamnă 150 de grame de glucoză pe litru. Deci noi avem nevoie de un gram pe litru în sânge. (…) Ficatul, când vede, ca să nu facă omul comă, îl transformă în grăsime. (…)

Când mănânci zahăr pur, n-ai decât glucoză și nimic altceva. Când mănânci glucoză, ai multe fibre și fibrele imediat opresc focul. Și imediat liniștesc totul. Zahărul industrial este o nenorocire. De ce să mănânc o prăjitură și să nu mănânc o banană?”

Acum știi regulile principale pentru un stil de viață sănătos. Crezi că vei reuși să ții cont de sfaturile de mai sus?

Cele „10 porunci” pentru o sănătate de fier, conform neurochirurgului Alexandru Vlad Ciurea

Surse foto: FacebookFreepikFreepik

Surse articol: Youtube

Articolul urmator »
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Anca Marcus | Luni, 19.02.2024
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)

Ne găsești pe