Ce sunt bubele dulci și de ce apar

Ce sunt bubele dulci și de ce apar

Redactor Alexa Galgau

Bubele dulci, cunoscute în lumea medicală sub numele de „impetigo”, reprezintă o boală a pielii extrem de contagioasă, care afectează gâtul, brațele și fețele copiilor. În cazul bebelușilor, această afecțiune apare cel mai adesea în zonele de contact dintre piele și scutec. În cazuri mai rare, și adulții se pot îmbolnăvi de impetigo, însă doar dacă s-au mai confruntat cu o altă boală de piele.

Află mai multe despre bubele dulci, de ce apar și cum se tratează!

 

Bube dulci: cauze și simptome

Impetigo este o boală cauzată de două bacterii: streptoccoccus pyogenes și stafilococcus aureus, iar tratamentul variază în funcție de bacteria care stă la baza afecțiunii. Din fericire, bubele dulci se tratează în două-trei săptămâni.

Bacteriile pot pătrunde în organism prin intermediul rănilor, tăieturilor, juliturilor sau arsurilor, însă se pot dezvolta și dacă pielea este sănătoasă. Adulții pot lua impetigo de la o persoană infectată, dar și prin contactul cu obiectele personale ale acesteia, deși se întâmplă mai rar decât în cazul copiilor. Există câțiva factori de risc majori:

- vârsta între 2 și 6 ani;

- igiena corporală precară;

- vremea călduroasă și umedă;

- dermatita;

- sistemul imunitar scăzut, în special din cauza unor boli precum diabetul sau cancerul.

Există mai multe tipuri de impetigo și fiecare are simptome diferite:

  • impetigo contagiosa (nonbulos): este cea mai comună formă de bube dulci la copii și este foarte contagioasă. De obicei, se manifestă prin apariția bubelor în jurul gurii și nasului, care după o vreme se sparg, lăsând o zonă roșie care începe să facă cruste. Impetigo contagiosa se mai manifestă și prin umflarea ganglionilor limfatici.
  • impetigo bulos: aceasta este cea mai frecventă formă de impetigo la copiii cu vârste sub doi ani. Bubele apar mai întâi în zona pieptului, pe brațe și pe picioare și durează mai mult până se sparg. Zona din jurul lor poate fi roșie și pot apărea mâncărimi.
  • ectima: aceasta este cea mai gravă (și rară) formă de impetigo, pentru că afectează al doilea strat de piele, nu doar cel de suprafață. Bubele sunt mult mai dureroase și se pot transforma în ulcere sau în răni deschise.

Simptomele bolii impetigo sunt foarte neplăcute, pentru că provoacă disconfort fizic, dar și pentru că arată foarte rău, mai ales atunci când bubele dulci apar pe față. Deși simptomele variază de la un tip de impetigo la altul, în general sunt destul de asemănătoase:

- bube sau bășici care conțin un lichid gălbui și care lasă o rană roșie pe piele după ce se sparg;

- mâncărimi;

- cruste în locurile unde s-au spart bubele;

- ganglioni limfatici umflați.

 

Sursă foto: mayoclinic.com

Tratament pentru bube dulci 

Impetigo poate fi diagnosticată prin simpla examinare, la un control dermatologic. Este foarte posibil ca medicul să ia o probă din zona afectată, pentru a vedea despre ce bacterie este vorba. Astfel, el poate să își dea seama dacă ai nevoie de antibiotice.

Tratamentul bubelor dulci depinde de gradul de severitate al simptomelor și de bacteria care le-a provocat. Dacă ai un caz foarte ușor de impetigo, este posibil ca medicul să recomande doar curățarea zonei, pentru a grăbi vindecarea și a preveni răspândirea afecțiunii.

Zona trebuie curățată de câteva ori pe zi, folosind fie apă, fie o soluție antibacteriană. Este foarte important să nu freci zona, pentru că o poți irita, ceea ce agravează boala. Usucă pielea prin tamponare și aplică apoi o cremă antibacteriană recomandată de medic.

Dacă ai multe cruste și cojițe, poți să ții zona respectivă în apă cu săpun sau într-o soluție cu apă și oțet (la un litru de apă se adaugă 30 ml de oțet). Astfel, vei reuși să scapi de cojițe și vei grăbi procesul de vindecare. Încearcă să nu rupi crustele cu mâna și spală-te foarte bine pe mâini înainte de a atinge zona cu bube dulci, dar și după, pentru a nu contribui la răspândirea lor.

Dacă tratamentul acesta simplu nu funcționează, ți se va prescrie o cremă pe bază de antibiotice, care trebuie aplicată pe pielea curățată, pentru a pătrunde cât mai bine prin pori. În anumite cazuri, se prescriu și antibiotice orale. Este foarte important să urmezi tratamentul chiar dacă simptomele au început să dispară, pentru a elimina complet bacteria care le-a cauzat. Oprirea tratamentului poate să conducă la reapariția simptomelor și la creșterea rezistenței la antibiotice.

Bubele dulci nu reprezintă o problemă de sănătate majoră, dar simptomatologia este foarte neplăcută, așa că trebuie tratate cât mai repede.

Află mai multe despre altă boală de piele frecventă: psoriazis!

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.